Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Budujte svaly bez kalorií a cukru, vysvětlíme vám EAA

Budujte svaly bez kalorií a cukru, vysvětlíme vám EAA
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

S tolika proteinovými produkty na trhu – syrovátka, kasein, EAA, BCAA – může být těžké se v tom vyznat. Tak si to pojďme vysvělit.

Myprotein vývojářka s titulem BSc ve výživě, Katie Brown, je tu, aby s námi rozebrala nutriční fakta, takže můžete dělat ty správné volby pro vás. Dnes se podíváme na EAA. Co to je a jsou lepší než syrovátkový protein?

https://www.youtube.com/watch?v=ieOxclPVksY&feature=emb_logo

Co jsou EAA?

Další akronym, že? Naštěstí je tenhle vcelku jednoduchý. EAA znamená esenciální aminokyseliny (essential amino acids), což jsou stavební bloky bílkovin. Jednoduché.

Tak se pojďme posunout na další úroveň.

Aminokyseliny jsou řetězce sloučenin, tvořené uhlíkem, dusíkem, vodíkem a kyslíkem. Tyhle menší řetězce tvoří větší proteinové molekuly.

Abychom strávili protein, který sníme, musí ho tělo rozložit na individuální aminokyseliny. Ty pak mohou podporovat svaly během tréninku a mohou pomoci vytvořit novou svalovou hmotu. To rádi slyšíme.

Celkem máme 9 esenciálních aminokyselin. Esenciální jsou proto, že naše tělo si je neumí vytvořit, takže je musíme získávat z jídla. Drůbež, maso a vejce jsou plné esenciálních aminokyselin a mohou vám pomoci dosáhnout denních cílů makroživin.

To ale nejsou přijatelné zdroje bílkovin pro všechny – vegani mohou mít problém získat dostatek aminokyselin na rostlinné stravě, takže proto jsou tu naše vegan-friendly EAA.

A EAA suplementy nejsou jen pro vegany. S tím, jak se cena všeho zvyšuje, může být kupování více drůbeže, masa a vajec docela oříšek. A my jsme v tom s vámi. EAA jsou cenově dostupným a rychlým způsobem, jak do sebe dostat živiny, které potřebujete, obzvlášť pokud je váš příjem bílkovin vysoký.

Proč zvolit Impact EAA?

Nejenže Impact EAA obsahují všechny esenciální aminokyseliny, ale také obsahuje optimální pomě 4:1:1 větvených aminokyselin (BCAA). To znamená leucin, izoleucin a valin.

BCAA pomáhají hubnutí, podporují růst svalů a zachování celkového optimálního sportovního výkonu.

Poměr 4:1:1 větvených aminokyselin je důležitý, protože každá aminokyselina má jinou roli:

  • Leucin: nejdůležitější BCAA pro tvorbu svalů a růst svalů. Proto je ho v EAA více.
  • Izoleucin: tahle BCAA se nám hodí pro energii a regeneraci.
  • Valin: opravuje a udržuje zdravé svaly.

Jaký je rozdíl mezi EAA a Impact Whey Proteinem?

Oba tyhle bestsellery mají stejný profil aminokyselin, tak jaký je v nich rozdíl?

EAA obsahují přidané množství BCAA v optimálním poměru pro budování svalů. To chceme slyšet. EAA navíc neobsahují žádné kalorie a cukr, na rozdíl od Impact Whey Proteinu. To je perfektní, pokud se snažíte zhubnout nebo jste momentálně v kalorickém deficitu.

EAA vám pomohou získat aminokyseliny, které potřebujete, aniž byste se museli obávat extra kalorií. A budete je mít ještě radši, pokud preferujete šťavnaté drinky nad mléčný protein.

Který byste si měli zvolit?

Pokud jste stejně nerozhodní, jako my, tak tohle asi neuslyšíte rádi, ale oboje je skvělou volbou, pokud je vaší prioritou budování svalů. Impact EAA může být lepší volbou, pokud redukujete příjem kalorií a preferujete lehčí, šťavnatější drinky. EAA se také více hodí na budování svalů díky optimálnímu poměru BCAA 4:1:1.

Co si z článku odnést

Doufáme, že už je vám rozdíl mezi EAA a Impact Whey Proteinem jasnější. Ale teď už je to na vás. Co si zvolíte?

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein