Zpět na hlavní obsah
Trénink

Termoterapie

Termoterapie
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Termoterapie je druhem fyzikální terapie. Jak jde již z názvu poznat, nějak souvisí s teplem. Podle toho, zda teplo do těla přivádíme nebo jej naopak odvádíme můžeme poté rozdělit termoterapii na pozitivní a negativní (nebo-li kryoterapii). Způsob aplikace pak může být celkový, tedy léčebné účinky jsou vysílány na celé tělo, nebo částečný, kdy chceme například nahřát jen určitou část těla.

Mezi nejzákladnější účinky termoterapií se uvádí zvýšení prokrvení (hyperémie), regulace krevního oběhu, celkové zlepšení funkce organismu, rozvolnění tkání a svalů, redukce otoků a mnoho dalšího.

Pozitivní termoterapie

Mezi nejznámější celkovouproceduru zajisté patří sauna nebo pára. Důvodem její oblíbenosti je i to, že ji lze využívat i v domácích podmínkách, a nemusí se proto chodit jen do veřejných zařízení.

Částečnéprocedury jsou různé zábaly (nejčastěji parafínové), koupele, lavatherm, vlhké a suché horké obklady či termofor.

Velké teplo působící na organismus ale nemusí být vhodné pro každého, proto je důležité dbát na důslednost a vyvarovat se těmto terapiím pokud trpíte jednou z těchto kontraindikací – srdeční insuficience, akutní zánět, těhotenství, nádor,...

Negativní termoterapie

V negativní termoterapii jde o velmi krátké působení extrémně nízké teploty na organismus. Teploty můžou dojít až k hodnotám – 160°C.

Celková aplikace se využívá hlavně v kryokomorách/poláriích a kryosaunách. Mezi částečné pak patří ledové obklady, masáž ledovými kostkami, polevy studenou vodou a chladové kompresory.

Kontraindikací negativní termoterapie je pak vysoký krevní tlak, onemocnění srdečního nebo oběhového systému, alergie na chlad, kardoiostimulátor, onkologická onemocnění a těžká anémie.

Variantou je i kombinovanáterapie, kdy se jedná o tzv. Skotskéstřiky. Střídá se působení teplé a studené vody.

 

Pokud chcete využít účinků jakékoli fyzikální terapie, je vždy doporučeno se první poradit s lékařem či Vašim fyzioterapeutem, kteří dokáží lépe odhadnout jak často a v jakém množství je zařazovat. Či jestli jsou pro Vás přímo vhodné, nebo zda-li není lepší využít některých jiných procedur.

 

 

 

 

 

 

http://medicina.ronnie.cz/c-9752-regenerace-iii-termoterapie.html

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein