Zpět na hlavní obsah
Trénink

Proč byste měly cvičit i v těhotenství

Proč byste měly cvičit i v těhotenství
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Je běžnou domněnkou, že by ženy měly přestat cvičit hned, jak zjistí, že jsou těhotné, nebo vkročí do druhého trimestru. Pravdou je, že je lepší pro vás, vaše tělo i vaše dítě, když zůstanete aktivní během těhotenství.

Osobní trenérky Kay Johnson a Sim Farrington vědí, o čem mluví – Kay je v současné době očekává svého prvního potomka a Sim je také těhotná, obě navíc podstoupily pre a post-natální trénink – takže necháme na nich, aby nám to vysvětlily.

Každá žena a každé těhotenství jsou jiné, takže je důležité, aby vám fyzickou aktivitu schválil doktor nebo porodník.

https://www.youtube.com/watch?v=ltPw71LH5V0&feature=emb_logo

Jak vaše dítě roste, bude potřeba adaptovat váš trénink. Dobrým způsobem je přizpůsobit trénink každému trimestru těhotenství.

Trimestr 1

První tři měsíce jsou klíčové pro vývoj miminka. Je potřeba být opatrná na náhlé pohyby, takže bude dobré vyhnout se HIIT, angličákům a dalším formám vysoce intenzivního tréninku.

Navíc je v prvním trimestru běžným úkazem ranní nevolnost a pocity vyčerpání, které vás mohou provázet celé těhotenství. Je důležité, abyste naslouchaly svému tělu a nešly přes jeho hranice. Odpočinek je důležitý vždycky a o to víc, když jste těhotná.

Některé ženy říkají, že jim cvičení pomáhá zmírňovat symptomy, ale to nemusí platit pro všechny. Vyhněte se srovnávání se a soustřeďte se na to, co funguje vám.

Trimestr 2

Čas si sednout a popřemýšlet o tom, jak adaptovat tréninky. Snižte intenzitu tréninku – tohle není období, kdy byste se měly snažit pokořit osobní rekordy, ale čas soustředit se na středně těžké váhy. Asi už se vám to příčí poslouchat, ale naslouchejte svému tělu a prostě si užívejte aktivitu. Zvedejte lehčí váhy, a pokud máte obavy, proberte je s osobním trenérem, doktorem nebo porodní asistentkou.

A pamatujte si, pálíte více kalorií tím, že uvnitř vás roste miminko. Takže buďte na sebe hodné a snižte počet opakování a sérií. A prostě to berte zlehka. Měly byste cvičit, pokud vám přijde, že vám to pomáhá psychicky a fyzicky, ale nesnažte se pokořit svoje limity. To si nechte až po porodu.

A pohodlí je klíčové. Co máte na sobě, bude mít velký vliv na váš trénink. Vyhněte se tomu, aby vám bylo příliš velké horko, a příliš těsnému oblečení, a najděte si to správné těhotenské sportovní oblečení pro vás. Možná si vyberete i něco z našich kolekcí.

Jako vždy pijte během tréninku dostatek vody a dostatečně odpočívejte. A ještě jednou: naslouchejte svému tělu.

Trimestr 3

Poslední tři měsíce těhotenství jsou obdobím, kdy se pravděpodobně budete cítit nejméně komfortně. V tomto období budete chtít navýšit své kalorie, zhruba okolo 400-500 kcal denně. To nezahrnuje kalorie spálené cvičením, takže se ujistěte, že doplníte energii.

V tomto období byste se měly spíše soustředit na pohyb jako takový, než na zvedání činek. Zpomalte trénink, soustřeďte se na cvičení s vlastní vahou a cviky na pánevní dno, abyste se připravily na porod. Některé ženy preferují pauzu od fitka a místo toho si dávají procházku na čerstvém vzduchu.

Co si z článku odnést

Neměly byste se cítit pod tlakem, abyste pokračovaly v tréninku i během těhotenství. Ale pokud jste nadšené do pohybu a chcete zůstat aktivní, není důvod, proč byste nemohly být a proč byste se musely připravit o pozitivní dopad, který to může mít na vás i vaše miminko. Vždy naslouchejte svému tělu a radám lékaře a soustřeďte se na to, co funguje pro vás.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein