Zpět na hlavní obsah
Trénink

Výsledky jsou tu: Zlepšuje cvičení psychickou pohodu?

Výsledky jsou tu: Zlepšuje cvičení psychickou pohodu?
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Výsledky jsou tu: Zlepšuje cvičení psychickou pohodu?

Všichni víme o fyzických benefitech, které s sebou přináší sport a cvičení. Pokud chcete budovat svaly, zvedáte činky. Pokud chcete zlepšit svou aerobní fyzičku, možná si chodíte zaběhat…A co děláte, když tak trochu zápasíte se svým psychickým zdravím?

Když vaše psychické zdraví trpí, co můžete udělat, abyste překonali úzkosti, stresy a strachy? Zeptali jsme se našich zákazníků, jakou roli hraje sport a fitness, co se týče mentálního zdraví, a tady je to, co jsme zjistili:

  • 99% řeklo, že sport nebo fyzická aktivita pomohly jejich mentální pohodě.
  • Skoro čtvrtina těch ve věku 18-24 let tvrdí, že fotbal pomáhá jejich mentální pohodě. To je dvakrát více než u kterékoliv jiné věkové skupiny.
  • Pouze 3% žen považuje fotbal za sport, který pomáhá mentálnímu zdraví.

Pod 1% lidí tvrdí, že sport a fitness nepomáhají jejich pohodě

Z těch, kteří se zúčastnili průzkumu, přes 89% se vyjádřilo, že sport a fitness pomáhají jejich mentální pohodě, a dalších 10% řeklo, že tyto aktivity pomáhají občas.

Největšími faktory, které naše respondenty motivují k účasti ve fitness aktivitách, byly to, že se cítí pohodlněji ve vlastním těle, mají lepší náladu a redukce stresu. Naopak, nejméně volenými motivátory byly pomoc překonat strachy a více se socializovat.

Zeptali jsme se experta na poli sportu a výživy, Jamieho Wrighta, co výzkum říká o zlepšování psychického zdraví pomocí fyzické aktivity.

„Fyzická aktivita se používá jako terapeutický prostředek k zlepšení špatného mentálního zdraví. Souhrnné meta-analýzy objevily signifikantní zlepšení psychického zdraví poté, co účastníci začali cvičit. Navíc, efekty cvičení na zlepšení mentálního zdraví se zdají ještě větší u těch, kteří trpí vážnějšími psychickými poruchami.

Studie objevily, že lidé, kterým se daří plnit 150 minut středně těžké až těžké fyzické aktivity týdne, mají o 31% nižší riziko deprese než ti, kterým ne.“

Teď víme, jak může být cvičení užitečné pro naše celkové mentální zdraví, tak se pojďme podívat na to, jaké aktivity považují naši respondenti za nejužitečnější.

Trénování s vahami pomáhá podporovat mentální pohodu nejvíce, alespoň podle 78% těch, kteří se výzkumu zúčastnili. Druhou nejužitečnější aktivitou pro mentální zdraví, kterou zvolilo 47% respondentů, bylo běhání, jogging, chůze a kardio ve fitku. 20% zvolilo plavání, což z něj dělá třetí nejužitečnější sport pro pomoc s psychickou pohodou.

Pokud jste zavření doma a chcete dělat něco, co nezahrnuje televizi nebo počítač, proč nezkusit trénink s volnými činkami? Využijete je klidně i v obýváku, ložnici nebo na zahradě. Nebo určitě existuje spousta venkovních prostor, parků a podobně, které můžete pěšky objevovat, pokud nechcete být zavření ve fitku.

Sporty nejsou však jediné aktivity, které se považují za prospěšné pro mentální zdraví. Když jsme porovnali odpovědi našich respondentů ohledně sportovních a nesportovních aktivit, fitko to vyhrálo s tím, že 75% respondentů tuto aktivitu zvolilo jakožto aktivitu, která nejvíce podporuje jejich psychické zdraví.

Pokud už vás nebaví zvedat činky, běhat a plavat a chcete zkusit něco jiného, našich respondenti vybrali mluvení nebo socializování se jakožto nejlepší ne-fitness aktivitu. 43% zvolilo ‚Mluvení a socializace‘, 41% zvolilo ‚Sporty‘ a 39% zvolilo ‚Film a televize‘.

Portály na sledování seriálů a filmů se teď nejspíš těší rekordní oblíbenosti, ale nejsou jedinou věcí, na kterou můžete svou obrazovku využít. Mluvení a socializace nemusí být zrovna nejsnadnější, když se potýkáme s pandemií, ale proč nezkusit něco jako týdenní online kvíz s rodinou nebo kamarády, nebo virtuální escape room?

Aktivity, které byly zvoleny jakožto nejméně užitečné pro zlepšení mentálního zdraví byly soustředěny kolem umění, s ‚Karaoke a hudba‘, ‚Kreativní umění‘, ‚Deníček‘ a ‚Představení‘ všechny získaly méně než 17% hlasů. Zatímco 1 z 5 žen řekla, že kreativní umění podporuje lepší mentální zdraví, pouze 1 z 10 mužů souhlasil. Jak se ještě lišíme?

Muži chodí do fitka, ženy na track

Co se týče fitness aktivity, přes 75% mužů se jim věnuje, aby se cítili lépe ve svém těle nebo si zlepšili náladu. U žen to bylo 85%.

U obou pohlaví bylo pohodlí ve vlastním těle a lepší nálada hlavními motivátory. Zatímco muži i ženy stejně zvolili cvičení s činkami jako jejich hlavní formu cvičení pro lepší mentální pohodu, druhý nejužitečnější sport pro zlepšení mentálního zdraví se liší.

Chození do fitka se u mužů umístilo na druhém místě s tím, že 46% z nich říká, že to pomáhá zlepšit jejich psychickou pohodu. Třetím nejužitečnějším sportem pro muže bylo běhání, jogging a chůze, které zvolilo 40% mužů.

Naopak, běhání skončilo na druhém místě u žen s tím, že ho zvolilo 60% žen. Chození do fitka skončilo na třetím místě s tím, že 50% žen ho považuje za důležité pro zlepšení psychického zdraví.

Největší rozdíl jsme však pozorovali, když přišlo na fotbal. 1 z 5 mužů ho zvolilo jako dobrý pro mentální zdraví, zatímco tento názor sdílela pouhá 3% žen.

Co se týče všech aktivit a koníčků, které pomáhají mentálnímu zdraví, muži volili mnohem více aktivity založené na cvičení. Film a televize se umístily na třetím místě s tím, že je zvolili pouze 2 muži z 5.

Ačkoliv u žen se chození do fitka umístilo také na vrcholu s 68% hlasů, dalšími aktivitami patřícími do top 3 byly aktivity, které nejsou založené na cvičení. 55% žen zvolilo ‚Mluvení a socializaci‘ jakožto podporu mentální pohody, a 40% zvolilo ‚Pečení a vaření‘. Čas nažhavit troubu?

Nejodlišnější aktivitou však bylo hraní her. Pouze 7% žen považuje hraní her za aktivitu, která může zlepšit mentální zdraví, v porovnání s 34% mužů.

Můžete být příliš staří na fotbal?

Nemělo by být žádným překvapením, že každý má rád pořádný trénink s činkami jakožto boj proti stresu. V každé věkové skupině, kterou jsme zpovídali, přes 72% zvolilo činky jakožto sport pro zlepšení psychiky.

Když jsme se podívali blíže, viděli jsme, že u lidí mladších 24 let byla dvakrát větší pravděpodobnost toho, že zvolí fotbal. 1 ze 4 lidí řekl, že fotbal pomáhá zlepšit psychickou pohodu, v porovnání s 1 z 8 v kategorii 35-44 let a pouze 1 z 10 u lidí nad 45. Je možné být příliš starý na fotbal? Naopak, pouze okolo 2% pod 35 let vybralo golf, zatímco skoro 1 z 5 lidí nad 55 let ho považuje za aktivitu prospěšnou pro psychické zdraví.

Oba tyhle sporty se praktikují venku na čerstvém vzduchu, v přírodě a s kamarády. Pokud potřebujete nabít energií a zlepšit si náladu nějakým venkovním sportem, zkuste co nejzelenější prostředí a obklopte se barvami přírody, energií, růstem a harmonií pro pozitivní vlny.

Co si z článku odnést

Fyzická aktivita je nástroj, který spousta z nás používá k tomu, abychom se dostali do formy, zlepšili svou vytrvalost a odhodlání, nebo dokonce abychom překonávali výzvy. Může ale být mnohem víc. Přes 80% našich respondentů řeklo, že používají sport a fitness ke zlepšení nálady, 65% řeklo, že je to metoda, kterou bojují proti stresu.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein