Zpět na hlavní obsah
Trénink

Čtyřsekundové fitness a lepší spalování tuku | Nejlepší studie tohoto týdne

Čtyřsekundové fitness a lepší spalování tuku | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Zůstáváte rádi v obraze, co se týče novinek ve světě fitness a sportovní výživy? My taky. Pravidelně vám proto přinášíme shrnutí nejdůležitějších nových studií, abyste mohli ze svých tréninků a stravy dostat maximum.

Tenhle týden jsme se podívali na to, jestli je čtyřsekundový trénink vše, co potřebujete, a jak cvičení prospívá metabolismu tuků. Tak pojďme na to.

Můžete být fit za 4 vteřiny?

Práce z domu má pro mnohé z nás za následek to, že sedíme víc než dřív. Trávíme hodiny v kuse sezením, což může být hazard pro zdraví. Ale podle nové studie existuje něco, co s tím můžeme udělat. 1

Vědci se podívali na fyziologické rozdíly, když člověk den stráví sezením a když je sezení přerušováno krátkým intenzivním cvičením. Cvičení se skládalo ze 4 vteřin vysoce intenzivní aktivity následované 45 sekundami odpočinku, opakované pětkrát každou hodinu po 8 hodin.

Ráno po každém testovacím dnu snědli účastníci snídani s vysokým obsahem tuku v podobě zmrzliny a poté jim byly změřeny triglyceridy (tuky), glukóza a hladina inzulínu. Byl pozorován 31% nárůst triglyceridů poté, co účastníci strávili celý den sezením oproti dnům, kdy prováděli krátká cvičení.

Také pozorovali 43% nárůst v celotělové oxidaci tuku u skupiny, která během dne pravidelně krátce cvičila. Žádné rozdíly v glukóze nebo hladině inzulínu nebyly pozorovány.

Ačkoliv počet účastníků byl nízký a cvičení krátké, tahle velká změna v hladinách tuků a oxidaci je rozhodně zajímavá. Tak proč to nezkusit?

Více cvičení = lepší metabolismus tuku?

To, že je cvičení dobré pro náš metabolismus, není nic nového, ale mohly by také pomoci přeměnit jídlo na energii a nakopnout spalování tuku? Podle nové studie to je přesně to, co se děje. 2

Když vědci pozorovali 52 vojáků před a po 80ti denním tréninkovém programu, objevili signifikantní změny ve 200 metabolitech (látky produkované během metabolických procesů), které měřili.

Změny, které viděli, napovídaly tomu, že cvičení nejen přispívá k tomu, že svaly spotřebovávají více paliva, ale také že tělo spalovalo více tuk. Tahle změna je o mnoho větší, než bylo dřív pozorováno, pravděpodobně protože vojáci mají velmi podobný životní styl, stravu, spánek a BMI.

Ačkoliv studie byla provedena jen na 52 účastnících, kteří byli všichni mladí a fit, je zajímavé, že cvičení může mít vliv nejen na naši náladu a svaly.

Co si z článku odnést

Pokud jste potřebovali důvod, proč se víc hýbat, tyhle studie vám ho jistě daly. Ačkoliv jsou naše tréninkové možnosti teď omezené, je dobré vědět, že přerušovat hodiny sezení krátkými sprinty nám prospěje. A pokud potřebujete důvod, abyste pokračovali ve fitness i nadále, pak udržování metabolismu je docela dobrý důvod.

  1. Wolfe, A. S., Burton, H. M., Vardarli, E., & Coyle, E. F. (2020). Hourly 4-s Sprints Prevent Impairment of Postprandial Fat Metabolism from InactivityMedicine & Science in Sports & Exercise.
  2. Koay, Y. C., Stanton, K., Kienzle, V., Li, M., Yang, J., Celermajer, D. S., & O’Sullivan, J. F. (2020). Effect of chronic exercise in healthy young male adults: a metabolomic analysisCardiovascular Research.

 

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein