Zpět na hlavní obsah
Strava

Vitamín C

Vitamín C
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Vitamín C, jinak také Kyselina L-askorbová (E300), patří do skupiny hydrofilních vitamínů – tedy těch, které jsou rozpustné ve vodě (mezi ně patří i vitamíny skupny B).

Vitamín C je také významným antioxidantem. To znamená, že nám pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radikály, které vznikají účinkem kyslíku. Volné oxidační radikály mají za příčinu například předčasné stárnutí, častá onemocnění, sníženou imunitu nebo i vznik rakoviny. Společně s dalšími antioxidanty, pokud je užíváme pravidelně, může být vitamín C nápomocný v zmírnění negativních dopadů současného nepříliš kvalitního životního prostředí na náš organismus (například mírní účinky smogu, kouře, toxických látek v ovzduší,..)

Člověk si neumí tento vitamín vytvořit v těle sám, proto je nutné jej dodávat zvenku – tedy potravou či potravinovými doplňky. Faktem je, že nadměrný příjem tohoto vitamínu se vždy vyloučí z těla ven močí. Lidské tělo si jej tedy neumí udržet v těle na delší dobu (na rozdíl od vitamínu rozpustných v tucích). Jeho pravidelné doplňování je tedy nezbytné, a to obzvlášť v zimním období, chladném prostředí nebo v období častých nachlazení.

A proč že je tolik důležitý pro náš organismus? Vitamín C zvyšuje obranyschopnost organismu, jeho imunitu, využitelnost a vstřebatelnost železa (Fe). Podporuje hojení ran, krvetvorbu, tvorbu kolagenu (v kůži, nehtech, vlasech, vazivových kloubech, svalech) a brání tvorbě karcinogenních látek.

Nedostatek má mnoho projevů – únava, opakované nemoci a infekce, rýma, nachlazení. Dále záněty dásní, suchá loupající se kůže nebo chudokrevnost. Nejzávažnějším nedostatkem vitamínu C (tedy jeho hypovitaminóza) jsou kurděje – stěny krevních cév ztrácejí na pevnosti, snadno praskají, a tak dochází k častějšímu krvácení a větší tvorbě modřin. Krev se začne objevovat při močení i ve stolici, krvácíme z dásní. V ústech může dojít až k poruše funkce pojivové tkáně, která drží zub v zubním lůžku, takže zuby začnou vypadávat.

Doporučená denní dávka (DDD) se pohybuje okolo 80mg, ale v zimě a chřipkovém období je na místě jeho příjem zvýšit, a to klidně i na jednou či dvakrát tak velké množství.

A z čeho tedy vitamín C přijímat? Kde jej najdeme? Nejvíce se nachází v čerstvé zelenině a ovoci (paprika, zelí, brambory, černý rybíz, citrusové plody, jahody, jablka). Největším zdrojem jsou šípky, ale velké množství obsahuje třeba i rakytník. Existují samozřejmě i různé doplňky stravy, můžeme jej přijímat tedy i ve formě různých tablet, šťáv či rozpustných kapslí.

Příjem vitamínu C rozhodně není radno podceňovat. Pro naše tělo je velmi důležitý, a proto bychom na jeho pravidelnou konzumaci měli dbát a myslet.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein