Zpět na hlavní obsah
Strava

Omega 3: Benefity pro vegany

Omega 3: Benefity pro vegany
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Omega 3 je esenciální pro zdraví Vašeho těla. Tyto mastné kyseliny však často nejsou užívány v množství, v jakém je Vaše tělo doopravdy potřebuje. Pro vegany bez správně vyvážené stravy může být jejich nedostatek ještě větší. Jak se tedy ujistit, že přijímáte dostatek těchto tuků?

 

Existují tři důležité Omega 3 mastné kyseliny, mezi které patří kyselina alfa-linolenová, kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová. EPA a DHA se obě nachází hlavně v rybách, což znamená, že vegani musí tento esenciální tuk získat jinde.

 

Omega 3 mastné kyseliny jsou spojovány s prevencí a léčbou srdečních nemocí a jsou také důležité pro kognitivní funkce a léčbu depresí.

Tuk je něco, čemu se lidé na první pohled ve své stravě snaží vyhnout, ale ačkoliv existují špatné tuky, kterých bychom se vyhnout měli, existují také další tuky, které jsou esenciální pro dobré zdraví, protože si je Vaše tělo nedokáže vytvořit. TO znamená, že je potřeba je doplňovat z jiných zdrojů. Se zdravou a vyváženou stravou si můžete oddechnout, protože Vaše tělo pravděpodobně dostává, co potřebuje, ale někteří vegani mohou pociťovat určitou nejistotu, zda mají dostatečný příjem těchto zdravých tuků.

Příjem dostatečného množství ALA (Kyselina alfa-linolenová) vyžaduje od veganů více plánování pro doplnění jejího množství, které je jinak přijímáno z ryb a masa. Přírodní zdroje, přijatelné pro vegany, zahrnují chia semínka, lněné semínko, mleté lněné semínko nebo vlašské ořechy. Můžete také použít rostlinný řepkový olej při přípravě pokrmů.

Záněty 

Omega 3 hraje důležitou roli při regulaci a snižování zánětlivosti ve Vašem těle. Záněty mají široké spektrum škodlivých efektů na Vaši tělesnou pohodu, včetně špatného stavu kůže jako je akné nebo zdravotní potíže, které mohou narušit Vaši pohyblivost jako je artritida. Kromě toho studie zjistily, že Omega 3 může pomoct s astmatem a Crohnovou chorobou.

Snižuje srdeční choroby 

Suplementy obsahující esenciální mastné kyseliny jsou široce doporučovány kvůli jejich schopnosti snižovat riziko srdečních chorob. Omega 3 pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a zároveň pomáhá zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu ve Vašem těle. Omega 3 mastné kyseliny také pomáhají snižovat riziko krevních sraženin ředěním krve a snižováním krevního tlaku a také zpomalováním vytváření nánosů na stěnách tepen.

Palivo pro myšlení 

Zatímco řada fór přisuzuje význam omega 3 pro regeneraci a růst ve spojení se cvičením, a především s kulturistikou, tyto tuky jsou důležité také pro nastávající maminky. Studie odhalily, že děti matek, které mají dostatek omega 3 kyselin, mají nižší riziko vzniku vývojových problému.

 

Ve vyšším věku, DHA (Kyselina dokosahexaenová) prokazatelně snižuje riziko Alzheimerovy choroby a také dalších kognitivních poruch vyššího věku jako je demence.

American Heart Foundation doporučuje dospělým konzumaci 500 mg DHA a EPA denně. Vaše tělo vytváří EPA a DHA z Omega 3 mastných kyselin. Toto množství je těžko dosažitelné i pro lidi, kteří jedí maso, protože ženy dokáží změnit pouze zhruba 21 % Omega 3 na EPA a 9 % na DHA. Muži přemění zhruba 8 % Omega 3 na EPA a 0-4 % na DHA.

Nyní už pravděpodobně víte vše, co je potřeba o tom, jaké benefity přináší Vašemu tělu konzumace omega 3 a proč je mnohem důležitější pro Vaše dobré zdraví, než jste si možná dosud mysleli. Otázka je, jak zajistit, že přijímáte dostatek všeho, co potřebujete?

Naštěstí, dalším skvělým zdrojem, kromě ryb, jsou řasy. Získáno z mořské algae, s 250 mg DHA a 125 mg EPA v jedné porci.

Myprotein Vegan Omega 3 poskytuje všechny benefity tradičních suplementů omega 3 jako je údržba srdečních funkcí, normální fungování mozku a normální zrak.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein