Zpět na hlavní obsah
Strava

Spánek a nezdravé potraviny | Spojení vysvětleno specialistou na výživu

Spánek a nezdravé potraviny | Spojení vysvětleno specialistou na výživu
Jennifer Blow
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Jennifer Blow

Taky vám přijde, že ztratíte chuť na zdravou snídani po špatném spánku? Když jste byli vzhůru celou noc a převraceli se v posteli, sladká pochoutka vás bude lákat mnohem víc než špenátové smoothie. No, ukázalo se, že je za tím důvod…

https://www.youtube.com/watch?v=pwHE01X4U3U&feature=emb_logo

Jak nedostatek spánku vysvětluje chutě?

Nedostatek spánku může mít vliv na hormony regulující hlad, což může zvýšit chutě na vysoko-kalorická jídla. 1

Řešení je naštěstí snadné – jednoduše musíme dostatečně spát. To je sen.

US National Sleep Foundation radí, aby dospělí jedinci spali někde mezi 7 a 9 hodinami každou noc, zatímco pro starší jedince se doporučuje spát mezi 7 a 8 hodinami. Dětem a teenagerům se doporučuje spánku více, novorozenci potřebují 14 až 17 hodin spánku denně. 2

A dobrý spánek je důležitý nejen pro lepší stravování a pocit každý den. Nadměrná konzumace potravin bohatých na přidaný cukr, tuk a sůl může zvyšovat risk vývoje zdravotních komplikací později v životě.

Jaký efekt má nedostatek spánku na hormony?

Vynechávání spánku může mít za následek:

  • Změnu chuti k jídlu
  • Konzumaci vysoce-kalorických potravin
  • Přibírání na váze

Narušený nebo nedostatečný spánek může mít za následek zvýšenou chuť k jídlu na kalorické potraviny následující den a také touhu více jíst. 1 To je proto, že spánek hraje důležitou roli v regulaci hormonů ovlivňujících chuť k jídlu – ghrelinu a leptinu.

Ghrelin je úzce spjat s hladem, zatímco leptin nám pomáhá cítit se plně. Nedostatek spánku může vyvolávat vyšší hladinu ghrelinu a nižší hladinu leptinu, což vede k většímu hladu a chuti k jídlu. 3

Tipy pro lepší spánek

  • Mějte pravidelnou večerku
  • Snažte se spát každou noc stejně dlouho
  • Ujistěte se, že je vaše ložnice tmavá a tichá
  • Vyhněte se užívání telefonu nebo sledování televize v posteli
  • Nejezte dvě až tři hodiny před spaním
  • Vyhněte se kofeinu (kávě, čaji, některým limonádám a čokoládě) později během dne
  • Nepijte alkohol dvě až tři hodiny před spaním
  • Meditujte

Co si z článku odnést

Není nic špatného na tom dát si čas od času sladkou pochoutku, ale může to být trochu problém, pokud se z toho stane každodenní zvyk.

Jedním z důvodů může být spánek, jelikož nedostatek nebo špatná kvalita spánku může ovlivnit hormony spjaté s regulací hladu. Takže jedním způsobem, jak chutě na vysoko-kalorické potraviny udržet na uzdě, je ujistit se, že dostatečně spíte.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jennifer Blow
Autor a expert
Zobrazit profil Jennifer Blow

Jennifer Blow je naše nutriční specialistka registrovaná u UKVRN, což je britský registr kompetentních a kvalifikovaných nutričních profesionálů. Má tituly Bachelor of Science in Nutritional Science a Master’s of Science by Research in Nutrition a nyní se specializuje na použití sportovních suplementů pro zdraví a fitness, podložené důvěryhodným výzkumem.

Jennifer byla citována nebo zmíněna jako nutriční specialista v řadě významných publikací jako Vogue, Elle a Grazia pro její expertní znalost významu výživy pro cvičení a zdravý životní styl.

Její zkušenosti sahají od práce s NHS na testech o zásazích do výživy po specifický výzkum suplementace omega 3 mastnou kyselinou a také vlivu fast foodu na zdraví, což bylo prezentováno na výroční konferenci Nutrition Society . Jennifer se podílí na řadě akcí pro profesní rozvoj, aby měla jistotu, že její znalosti zůstanou na vysoké úrovni. Přečtěte si více o zkušenostech Jennifer zde.

Ve svém volném čase Jennifer ráda chodí po horách a jezdí na kole. Z jejích příspěvků poznáte, že ráda dokazuje, že zdravá strava nemusí znamenat život o hladu.

myprotein