Strava

5 zdravotních benefitů avokáda

Avokádo je známé svým obsahem zdravých tuků, ale některé z vás možná překvapí, že avokádo je vlastně ovoce a ne zelenina. Je populární přísadou různých pokrmů díky své krémové konzistenci a schopnosti zasytit a navíc obsahuje slušné množství vody a vlákniny. 1 Díky těmto živinám má avokádo spoustu zdravotních benefitů, což potvrdily vědecké studie, a my se na top 5 z nich nyní společně podíváme.

5 zdravotních benefitů avokáda

1. Avokádo je bohaté na živiny

Existují různé druhy avokáda, konkrétně Hass avokádo obsahuje následující živiny na 100g2:

  • 167 kcal
  • 15g tuku (10g mononenasycených)
  • 8,6g sacharidů
  • 6,8g vlákniny
  • 3g bílkovin

Ačkoliv standardní porce se typicky udává jako ¼ avokáda (30g), většina lidí si naráz dává polovinu avokáda, což se blíží 70g. 1

2. Avokádo může podpořit zdraví srdce

Klinické studie z 90. let jako první ukázaly, že ačkoliv je avokádo bohaté na tuky, má pozitivní dopad na hladinu cholesterolu tím, že snižuje LDL, neboli špatný cholesterol. 3

Ačkoliv nyní neexistuje žádné oficiální tvrzení ohledně zdraví srdce, avokádo má podobný obsah živin jako ořechy, o kterých je vydáno kvalifikované tvrzení, že podporují zdraví srdce (ale také mají více kalorií na 100g). 1

3. Avokádo může podpořit zdravé trávení

Díky tak krémové struktuře se až těžko věří, že je avokádo dobrým zdrojem vlákniny. Experti doporučují denně přijímat 25-35g vlákniny pro zdravé trávení a polovina avokáda poskytne okolo 5g. 4 Díky vláknině se můžeme cítit plnější a může podporovat zdravou hladinu cholesterolu.

4. Avokádo nám může pomoci zhubnout

Díky vysokému obsahu tuku a vlákniny je avokádo nejenom lahodné, ale také nás nasytí. Tuk, stejně tak jako vláknina, zpomaluje trávicí proces – takže jídlo zůstane v žaludku déle a my se tak cítíme déle sytí.

Stejně tak jako jiné ovoce je avokádo excelentní součástí hubnoucího plánu. Klinické studie ukázaly, že navzdory své kalorické hodnotě je avokádo dobrou potravinou, kterou zařadit, když chcete měnit svou váhu. 5

5. Další zdravotní benefity

Díky fytochemikáliím, což jsou rostlinné složky, může avokádo také podporovat zdraví očí a pokožky díky obsahu luteinu a zeaxanthinu. 6 Jak oči, tak pokožka jsou ovlivněny procesem stárnutí, takže konzumace potravin s vysokým obsahem fytochemikálií může mít spoustu potenciálních zdravotních benefitů.

Co si z článku odnést

Abychom to shrnuli, avokádo je nejenom lahodné a všestranně využitelné, ale také nabité živinami, zdravými tuky a fytochemikáliemi. Zakomponování avokáda do vašich jídel nebo svačin vám tak poskytne užitečnou dávku živin.

 

                                      

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.


  1. Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition53(7), 738-750. 
  2. USDA (U.S. Department of Agriculture). 2011. Avocado, almond, pistachio and walnut Composition. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24. U.S. Department of Agriculture. Washington, DC 
  3. Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Alvizouri-Munoz, M., Alvarado-Jimenez, M. D. R. and Chavez-Carbajal, F. 1997. Effects of a vegetarian diet vs. a vegetarian diet enriched with avocado in hyper-cholesterolemic patients. Arch. Med. Res., 28(4): 537–41 
  4. McGill, C. R., Birkett, A., & Fulgonii III, V. L. (2016). Healthy Eating Index-2010 and food groups consumed by US adults who meet or exceed fiber intake recommendations NHANES 2001–2010. Food & nutrition research60(1), 29977. 
  5. Tentolouris, N., Arapostathi, C., Perrea, D., Kyriaki, D., Revenas, C. and Katsilambros, N. 2008. Differential effects of two isoenergetic meals rich in saturated or monounsaturated fat on endothelial function in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care, 31: 2276–2278. 
  6. Unlu, N., Bohn, T., Clinton, S. K. and Schwartz, S. J. 2005. Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. J. Nutr., 135: 431–436.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Autor a expert

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.


Dosáhněte Vašich cílů s Myprotein a ušetřete s našimi aktuálními slevami zde! KUP TEĎ