Zpět na hlavní obsah
Trénink

Power Jóga

Power Jóga
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

Společně se dnes podíváme na jeden z druhů jógy, a tou je Power jóga. Vznikla v druhé polovině 90,let v USA, z čehož je jasné, že se od tisíce let staré klasické jógy podstatně liší. Ostatně někteří lidé dokonce jsou toho názoru, že se vlastně o jógu ani nejedná, ale je pouze ní inspirovaný životní styl a druh pohybu. Jejím původním konceptem bylo dostat obezitou zmítané Američany do formy. Obezitu sice nevymítila, ale populární se v celém světě rozhodně stala.

Proč Power jóga? Již z názvu lze vycházet, že se jedná o spojení klasické jógy s cvičením, které je naopak dynamické, tedy o nějaké aerobní. Výsledkem mělo být zformování a zeštíhlení postavy, ale i odbourání stresu a vymanění se ze stereotypních úkonů každodenního života.

Zaměření Power jógy je kladeno jak na protažení, tak i na posílení svalů. Oproti klasické józe je rychlejší, přechod z jednotlivých pozic je dynamický, zároveň však plynulý. Není zde stanoven přesný sled asán a cviků, proto se tato cvičení mohou od sebe poměrně lišit, záleží na místě, kam si ji jdete zacvičit, i na istruktorovi, který ji předcvičuje.

Právě pro to, že se jedná skoro až o aerobní cvičení, tento druh jógy je ideální na zpevnění postavy. Ale i tak je hodně zaměřené na pozorování vlastního já a sledování dechu. Je vhodný k získání rovnováhy, srovnání bolavých zad či k vyrovnání svalových dysbalancí. Samozřejmostí je lepší fyzická kondice, více energie a podpora jak fyzického, tak psychického zdraví.

Pro koho je vhodná? No, co si budeme nalhávat, v podstatě pro každého. Na věku až tak nezáleží, každý cvičí tak, jak se na to cítí. Nicméně se říká, že Power jóga se druh pohybu, který je vhodný pro lidi se sedavým zaměstnáním. Opět není třeba žádného speciálního vybavení, stačí neklouzavá podložka, lahev s vodou, pohodlné oblečení a mysl připravenou na danou aktivitu.

Výsledky, jako u každého jiného cvičení, není možné očekávat hned, ale nenechají na sebe až tak dlouho čekat, pokud je člověk trpělivý, dělá ji pravidelně a najde si v Power józe své místo. Dle mého názoru se jedná o další super způsob, jak dostat své tělo do formy, hýbat se, i si psychicky odpočinout od spěchu běžného života. Určitě vede i k poznání sebe sama a svého těla. Takže pokud nemáte s tímto cvičením žádnou zkušenost, neváhejte a zkuste. Každý preferuje něco jiného, ale jak jinak si najít k tomu svému cestu, než že vyzkoušíme toho co nejvíce.

 

 

 

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein