Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Makovník

Recept: Makovník
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

S podzimem přichází i chuť na jídla, která člověka zahřejí, dodají mu energii a chuť procházet šedivými dny. Je čas dát sbohem letním salátům, lehkým tvarohovým buchtám a zmrzlině, a naopak přivítat hutnější koláče plné nutričně bohatých ingrediencí.

 

Mezi takové patří i náš dnešní recept na zdravý makovník. Podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák obsahuje také velké množství vitamínů a minerálů, a proto je prospěšný pro naše zdraví. Obsahuje vápník, který je důležitý pro naše kosti a zuby. Dostatek vápníku předchází vzniku osteoporózy a zubních kazů. Dále poskytuje pro nás velmi prospěšný hořčík, který zase pozitivně působí na svalovou soustavu, předchází svalovým křečím, a také na nervovou, kdy zlepšuje kvalitu naší paměti. Mimo jiné také obsahuje draslík, fosfor, železo a antioxidant vitamin E.

 

Ingredience:
  • 100g ovesných vloček
  • 50g My Protein Whey proteinu (příchuť Cookies a smetana)
  • 150g mletého máku
  • 150g bílého jogurtu
  • 2 menší jablka (zhruba 135g)
  • 50ml polotučného mléka
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka skořice
Postup:
  1. Předehřejeme si troubu na 180°C a vysteleme formu (kruhovou zhruba o průměru 24 cm) pečícím papírem, popřípadě vymažeme kokosovým olejem a vysypeme moukou.
  2. Nejprve si v míse připravíme suché ingredience – ovesné vločky, protein, namletý mák, balíček kypřícího prášku do pečiva a špetku skořice pořádně promícháme.
  3. Oloupeme slupku ze dvou jablíček a najemno je nastrouháme do mísy k suchým ingrediencím. Opět promícháme.
  4. Přidáme kelímek bílého jogurtu a 50 ml mléka a všechny ingredience pořádně zamícháme. Pokud je těsto stále příliš hutné, přidáme více mléka.
  5. Těsto pomocí stěrky přesuneme do připravené formy a dáme péct.
  6. V troubě pečeme na 180°C zhruba 15-20minut, těsto kontrolujeme pomocí špejle.
  7. Necháme vychladnout a podáváme.
  8. Makovník je poté lepší uchovávat v lednici nebo na nějakém chladném místě.
Živiny na celý makovník:

Energie: 1586 kcal / 6638,76 kJ

Bílkoviny: 87,56g

Sacharidy: 136,38g

Tuky: 79,55g

Vláknina: 44,49g

 

Na porci (1/8 makovníku):

Energie: 198,2 kcal / 829,85 kJ

Bílkoviny: 10,94g

Sacharidy: 17,04g

Tuky: 9,9g

Vláknina: 5,56g

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein