Zpět na hlavní obsah
Strava

Protein: Fakta vs fikce | Výživová specialistka vyvrací mýty

Protein: Fakta vs fikce | Výživová specialistka vyvrací mýty
Nela Hoskovcova
Autor a expert3 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč existují doporučení ohledně bílkovin, přemýšleli, kdy je nejlepší bílkoviny přijímat nebo jste se někdy strachovali, jestli je možné přijmout příliš mnoho bílkovin?Pokud jste na některou z otázek odpověděli ano, máme pro vás dobré zprávy. Výživová specialistka Elle Kelly má odpovědi na všechny tyto otázky. Oddělila proteinová fakta od fikce.

https://www.youtube.com/watch?v=_Oc2a0jnWgE&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

1. "Více bílkovin = více gains“

Elle odstartovala tím, že vyvrátila populární gym mýtus: „Konzumace víc bílkovin, než potřebujete, nenabízí žádné výhody, co se týče zdraví nebo výkonu. Nadbytek bílkovin bude využit jako zdroj energie, stejně jako je tomu se všemi ostatními živinami.“

Podle International Society of Sports Nutrition, ti nejaktivnější z nás mají svůj ideál v rozmezí 1,4-2g bílkovin na kilogram tělesné váhy denně. V jedné studii se ukázalo, že svalová hmota utrpěla na stravě s nízkým obsahem bílkovin, ale zvýšení jejich příjmu z 1,4g a 2,3g nepřineslo žádnou magii, co se týče budování svalů. Takže je to o tom jíst dostatek, ne jich jíst co nejvíc.

2. „Na budování svalů je potřeba jen protein“

Elle nabídla holističtější perspektivu: „Soustředění se na bílkoviny, aniž bychom zvážili celkovou energii a sacharidy, může mít limitující efekt na budování svalů.“

Všechny makroživiny jsou esenciální pro zdravou, vyváženou stravu. Ano, potřebujete bílkoviny, abyste podpořili růst svalů, ale také potřebujete sacharidy a tuky.

3. „Proteinové shaky jsou nezbytné pro růst svalů“

„Množství bílkovin, které potřebujete, závisí na mnoha faktorech,“ vysvětluje Elle. Proteinové prášky mohou být užitečným nástrojem pro ty, kteří mají specifické potřeby v oblasti výživy nebo mají vysoké nároky na bílkoviny kvůli velkému množství aktivity.

„Pro ty, kteří mají restriktivní diety nebo mají nabitý program nebo hodně cestují, jsou proteinové shaky super pohodlným způsobem, jak zvýšit příjem bílkovin ve stravě a přijmout dostatek energie,“ dodává.

Elle doporučuje přidat odměrku proteinu do jídel a smoothie, abyste navýšili jeho obsah bílkovin, abyste splnili svou denní potřebu bílkovin: „Většina proteinových shaků obsahuje 20 až 30g bílkovin na odměrku, což je doporučené množství, které bychom měli konzumovat během dne.“

4. „Naše tělo může absorbovat pouze určité množství bílkovin najednou“

Ačkoliv tohle není tak úplně pravda, Elle říká, že: „existují důkazy, že rozdělení příjmu během dne je pro budování svalů lepší, než přijímat ohromné množství bílkovin jen v jednom nebo dvou jídlech.“

5. „Příliš mnoho bílkovin škodí“

Elle říká, že není žádný důkaz, který by toto tvrzení podporoval, co se týče zdravých lidí.Avšak ti, kteří mají onemocnění ledvin nebo omezenou jejich funkčnost, mohou benefitovat ze stravy s nízkým obsahem bílkovin, ale toto rozhodnutí je nejlepší probrat s lékařem.

6. „Je těžké přijmout dostatek bílkovin na vegetariánské nebo veganské stravě"

Bílkoviny z živočišných zdrojů jako je maso, ryba, vejce nebo mléčné výrobky, jsou obecně kompletním zdrojem bílkovin, obsahujícím všech 9 esenciálních aminokyselin. Rostlinné zdroje, jako fazole nebo čočka mají nižší obsah některých aminokyselin.Výjimkou je sója a produkty ze sóji jakožto sójový izolát, sójové mléko, jogurty, tofu a tempeh – ty obsahují všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Je důležité si pamatovat, že nemusíte nutně spoléhat na tyto specifické potraviny, abyste přijímali dostatečné množství všech aminokyselin.Podle Elle můžete obejít nízký obsah některých aminokyselin v rostlinných potravinách tak, že budete kombinovat různé zdroje rostlinných bílkovin. Například fazole s chlebem se navzájem v aminokyselinách perfektně doplní.

„Fazole mají vysoký obsah lysinu, ale nízký obsah methioninu, zatímco chleba má nízký obsah lysinu a více theaninu, což z této kombinace dělá jídlo, které poskytne všechny aminokyseliny v dostatečném množství,“ vysvětluje.

Vegetariánům a veganům se také mohou hodit proteinové suplementy. „Nabízí komplexnější zdroj bílkovin, v závislosti na typu a značce, ale většinou poskytují široké spektrum esenciálních aminokyselin, nebo dokonce všechny.“

Co si z článku odnést

Doufáme, že Elle pomohla objasnit nejasnosti, co se týče bílkovin, a nasměrovala vás blíž ke stravě založené na správných informacích.Co se týče stravy, je to o tom porozumět tomu, proč potřebujeme určité makroživiny a kolik každé z nich potřebujeme, aby se to shodovalo s našimi specifickými cíli. To vás dostane dál než následování trendů, které vidíte na sociálních sítích.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein