Zpět na hlavní obsah
Trénink

Proč je správná technika důležitá

Proč je správná technika důležitá
Adéla Rybová
Autor a expert1 rok Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

Někdy může být až příliš snadné dostat se do cyklu špatných návyků, co se týče cvičení, především co se týče formy. Není neobvyklé vídat lidi hledat zkratky, aby si zjednodušili a zkrátili práci.

Ale správná technika je klíčová, pokud se chcete vyhnout zranění. Cvičení by mělo být něco, co vás baví, aniž byste museli zbytečně riskovat svoje zdraví. Ať už jste ve cvičení noví nebo potřebujete rychlé opáčko, tady je všechno, co potřebujete vědět o správné formě.

Co je správná forma?

V podstatě, správná forma je provádění cviku správně tak, abyste neriskovali zranění sebe nebo ostatních. Může být lákavé zvedat těžší váhy a pokořovat osobní rekordy tak rychle, jak jen to je možné, ale co se týče cvičení, správná technika má celou řadu benefitů krátkodobých i dlouhodobých.

Proč je správná technika důležitá?

Existuje spousta důvodů, proč je správná technika důležitá. Tady je našich 6 top důvodů, proč byste měli investovat čas a energii do správné techniky:

Vyhnete se zranění

Cvičení by mělo otestovat vaše tělo a posunout vaše limity, ale to neznamená, že by to mělo extrémně bolet nebo že byste měli riskovat zranění. Správná forma vám dovolí postupně přidávat zátěž na vaše svaly, aniž byste si ublížili.

Vytěžte z tréninku maximum

Když tvrdě makáte, chcete vidět výsledky. Správná technika zajistí, že procvičíte každý sval s maximálním potenciálem, a že vytěžíte z každého tréninku maximum.

Dosáhnete svých cílů rychleji

Správná technika dovolí vašim svalům pracovat na jejich maximum. Díky tomu budete moci pozorovat rychlejší progres a vaše svaly se adaptují lépe, což znamená, že rychleji dosáhnete svých cílů.

Ušetříte energii

Když cvičíte ve větším objemu nebo máte větší tréninky, správná forma věci velmi ulehčí. Se správnou technikou bude vaše tělo efektivnější, díky čemuž budete moci pracovat tvrději po delší dobu a lépe využít energii.

Správně dýchejte

Dostatek kyslíku při cvičení je důležitý a správná forma vám pomůže toho dosáhnout.

Převeďte to do každodenního života

Když cvičíte se správnou technikou, vybudujete si lepší návyky, které budete moci převést do každodenního života, což může pomoci předejít zraněním nebo nehodám. Například, až budete potřebovat zvednout těžké krabice v práci, budete to moci udělat bezpečněji, pokud trénujete se správnou technikou.

Jak mám vědět, jestli je moje technika špatná?

Pokud chcete vědět, jestli je vaše technika správná, když provádíte cvik, prvním krokem je poslouchat svoje tělo a jak se cítí. Pokud se něco nezdá úplně v pořádku nebo cítíte bolest, pravděpodobně není vaše forma úplně dokonalá. Věřte svému tělu a tomu, jak se cítí. Pokud pociťujete bolest nebo diskomfort, přestaňte a odpočiňte si, nebo někoho poproste, aby zkontroloval vaši techniku.

Pokud do fitka chodíte pravidelně, ale nepozorujete přílišný progres, nezvedáte víc než na začátku nebo trénujete hodiny a hodiny a hodiny týdně, ale nikdy vás nic nebolí, je možné, že vaše technika není efektivní.

Existují další způsoby, jak zjistit, že vaše technika není úplně správná. Pokud nedokážete procítit při cviku sval a soustředíte se na zvedání těžkých vah místo techniky, nebo nedokážete zvednout těžší váhy a nemůžete se posunout dál – to vše jsou znaky špatné techniky.

Jak nejlépe opravit techniku?

Pokud nevíte, kde začít, tady je pár věcí, co můžete udělat na cestě za lepší technikou:

1. Cvičte s kamarádem nebo spotterem

Mít tréninkového partnera vám pomůže zůstat na správné cestě. Mohou zkontrolovat vaši techniku a ujistit se, že cvik provádíte správně.

2. Dejte si hodinu s osobním trenérem

Pokud potřebujete větší pomoc, zvažte najmutí osobního trenéra. Pomohou vám s technikou a mohou vám dát pár užitečných tipů.

3. Natočte se

Pokud nemáte parťáka na cvičení nebo osobního trenéra, zkuste se nahrát na video, až budete cvičit, a pak se na ně podívejte. Můžete pak svou techniku porovnat s užitečnými videi na internetu.

4. Zpomalte a soustřeďte se na kvalitu, ne na kvantitu

Je lákavé to zkusit prostě odpálit, ale někdy je lepší vrátit se k základům a zpomalit. Snažte se provést pár opakování se správnou technikou, než navýšíte jejich počet. Jakmile ucítíte, že vaše technika se zhoršuje, zastavte se a odpočiňte si.

5. Využijte spojení těla a mysli

Až budete provádět cvik, opravdu myslete na sval, který procvičujete. Když se opravdu soustředíte na pracující sval, efektivněji ho zapojíte.

Co si z článku odnést

Práce na technice může mít tolik benefitů na váš progres v tréninku. Nejenže sníží riziko zranění, ale také vám pomůže vašich výsledků dosáhnout rychleji, tvrději trénovat a zefektivnit váš trénink. Navíc tohle všechno budete moci využít i v každodenním životě.

Ať už si najmete osobního trenéra, natočíte se nebo s sebou go fitka vezmete kamaráda, udělejte si čas na zkoumání, jak můžete zlepšit svou formu. Díky tomu budete moci dosáhnout svých cílů a vyždímat ze svých tréninků maximum.

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein