Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Rýžový dort

Recept: Rýžový dort
Olga Bajková
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Olga Bajková

Rýže nemusí ve fitness figurovat jenom jako příloha, ale skvěle se hodí i na dezerty jako náhrada mouky. Povařte ji v mléce, přidejte puding, tvaroh, proteinový prášek, dejte ztuhnout a pošmáknete si na výborném nepečeném dortu.

 

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření/pečení: 15 minut
Počet porcí: 8

 

Nutriční hodnoty 8 ks 1 ks
Energetická hodnota: 1204 kCal 151 kCal
Sacharidy: 175 g 22 g
Z toho cukry: 17 g 2 g
Bílkoviny: 105 g 13 g
Tuky: 10 g 1 g

 

Pozn.: Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez přízdob.

 

Ingredience
  • 150 g rýže (ideálně kulatozrnné)
  • 700 ml nízkotučného mléka
  • 300 ml vody
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 čokoládový puding bez cukru (45 g – Lidl)
  • 50 g čokoládového proteinu 
  • sladidlo bez kalorií (ideálně sukralóza, 1 malá odměrka = 5 mg)
  • ovoce (kiwi, maliny, granátové jablko)
  • strouhaný kokos
Postup
  1. Rýži nasypejte do 500 ml mléka a pomalu vařte, než se mléko zcela vsákne do rýže. Průběžně míchejte. Podle typu rýže může být potřeba více mléka.
  2. Poté nechejte chvíli pod pokličkou rýži odstát a připravte puding.
  3. Smíchejte 200 ml mléka s 300 ml vody, třetinu oddělte a vmíchejte do ní pudingový prášek. Poměr mléka a vody můžete libovolně měnit podle toho, kolik chcete přijmout bílkovin.
  4. Zbylé dvě třetiny přiveďte v malém hrnci k varu a pak za stálého míchání vlijte směs s pudingem.
  5. Chvíli povařte, odstavte z ohně a oslaďte sladidlem.
  6. Vmíchejte tvaroh a smíchejte s rýží.
  7. Hmotu dejte do kulaté formy, ideálně silikonové o průměru 23 cm a dejte do lednice ztuhnout na několik hodin.
  8. Před podáváním ozdobte ovocem spíše kyselejším, např. kiwi, jahody, granátové jablko a posypejte strouhaným kokosem. Banány nedoporučuji, protože zhnědnou.

 

 

 

 

Olga Bajková
Autor a expert
Zobrazit profil Olga Bajková
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)
myprotein