Cheesecake je jedním z nejpopulárnějších dortíků. Málokdo mu v kavárně odolá. Velmi snadno si ho ale můžete vykouzlit i ve vlastní kuchyni – a to v odlehčené, méně tučné a méně sacharidové verzi. ?
Ingredience na korpus:
220g libovolných sušenek bez příchutě (např. rodinné Bebe)
100ml odstředěného mléka
Ingredience na krém:
375g nízkotučného tvarohu (jedna a půl vaničky)
250g lučiny
4 celá vejce + 2 žloutky
72g cukru (6 rovných polévkových lžic)
Postup:
Sušenky si najemno nadrtíme v mixéru či ručně v igelitovém sáčku / utěrce. Následně je v míse smícháme se 100 ml mléka. Do formy lehce vymazané tukem (máslo, olej… v případě kvalitní formy možno vynechat) vložíme na dno pečící papír a těsto na korpus do něj pečlivě vtlačíme tak, aby bylo všude rovnoměrné, hladké a drželo. Korpus dáme péct na 10 minut na 180°C.
Mezitím si připravíme krém. V míse smícháme tvaroh, lučinu, čtyři vejce, dva žloutky a cukr dle chuti. Po dopečení korpusu důkladně promíchaný krém vylijeme na korpus a opět dáme do trouby, tentokrát na 160°C bez horkovzdušného módu.
Pečeme cca 45-60 minut, kontrolujeme poklepáním na formu (dort se bude třást).
Obměny:
Do krému je skvělé přimíchat vanilkovou esenci, skořici, různé druhy ovoce… popřípadě si udělat vrstvy krému dvě – spodní čistou (uvedenou v receptu) a vrchní s rozemletým ovocem. Všechny varianty jsou delikátní a doporučuji jich vyzkoušet více. ?
Nutriční hodnoty 1/8 dortu:
236 kcal / 1381 KJ
11,8 g bílkovin
29,8 g sacharidů
7,1 g tuků