Zpět na hlavní obsah
Styl

Co si obléct do fitka: Průvodce pro muže

Co si obléct do fitka: Průvodce pro muže
Nela Hoskovcova
Autor a expert7 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova

Sportovní oblečení se během pár posledních let hodně posunulo, a to jak v oblasti designu, tak funkčnosti a pohodlí pro muže všech tvarů a velikostí.

Možná jste se nad oblečením do fitka nikdy příliš nezamýšleli, ale tady jsou důvody, proč na tom, co máte na sobě, záleží, a jaké oblečení je nejlepší nosit, abyste ze svého tréninku vytěžili maximum.

Proč je to, co máte na sobě při tréninku, důležité?

Fitka obecně nemají žádný striktní dress code, ale je důležité se patričně obléct. Chcete mít na sobě něco, v čem se budete moci volně hýbat, co vás dostatečně zakryje a co je vyrobené z materiálu, který může dýchat, je lehký a pohodlný.

A je tu také přidaný psychologický benefit: pokud se cítíte dobře, je větší pravděpodobnost, že budete více motivovaní podat dobrý výkon.

Jak najít nejlepší pánské oblečení do fitka

Pohodlí je klíčové, když přijde na hledání oblečení do fitka pro muže. Hledejte materiál, který je lehký, prodyšný a odvádí pot – to poslední platí dvojnásob pro ty z nás, kteří se více potí – díky tomu budete hezky v chládku i když trénujete po delší dobu.

A co nenosit? Vyhněte se oblečení s vysokým podílem bavlny. Bavlna je fajn pro spoustu účelů, ale drží v sobě pot, což je to poslední, co chcete, když cvičíte.

Pokud chcete víc než jen pohodlí a chcete opravdu maximalizovat váš výkon, možná budete chtít sáhnout po kompresním oblečení – těsné oblečení, které je vyrobené za účelem snížení pohybu svalů a bolesti po tréninku.

Naší osobní preferencí je něco volnějšího a lehkého – kraťasy a tričko – a něco s dlouhým rukávem na zahřátí a cool-down po tréninku. Ale je to zcela na vás – cvičte v tom, v čem se cítíte nejpohodlněji.

1. Oblečte se ve shodě s vaším tréninkem

Pro pohodlí a výkon byste se měli obléct s ohledem na danou aktivitu. Například, pokud cvičíte na strojích, bude největší prioritou bezpečnost. Takže nenoste volné oblečení, které se může někde zachytnout nebo zaseknout.

Pokud cvičíte silově, vezměte si nějaké extra tričko nebo mikinu, abyste mezi sériemi zůstali v teple.

A pokud budete provádět hodně pohybů, oblečte si něco, co vás nebude škrtit a omezovat váš pohyb a v čem se budete cítit pohodlně.

2. Správné boty na danou aktivitu

Správný pár bot může také mít velký dopad na váš výkon, jelikož různé aktivity vyžadují různé boty.

Například, tradiční boty na zvedání činek mají tvrdou podrážku, zvýšenou patu a poskytují podporu po stranách, díky čemuž jsou ideální na pozici dřepu. Ale to znamená, že nebudou nejvhodnější na jiné aktivity, které vyžadují ohebnou podrážku.

Všechny boty na běhání jsou, překvapivě, vytvořené na běhání, ale existují různé tvary a velikosti, které se hodí na různé styly běhání a vzdálenost, kterou běháte. Špatný pár bot může vést k nepohodlí a dokonce zranění, takže je důležité najít ten správný pár.

Boty na cross trénink jsou moderní alternativou, která má stabilní podrážku s určitým stupněm poddajnosti. Jsou speciálně vytvořené na různé sportovní aktivity, což ale může znamenat, že nemusí být tou nejlepší volbou pro žádný specifický trénink.

Naší osobní preferencí jsou běžecké boty na většinu aktivit, ale na cvičení nohou a výbušné cviky bychom doporučili boty na zvedání činek.

3. Následujte gym etiketu

Většina fitek bude mít svá pravidla nebo etiketu. Jakožto obecné pravidlo platí, že je nejlepší vyhnout se nošení příliš odhalujícího oblečení. Vzít si s sebou ručník na otření vybavení po cvičení je také ceněné gesto.

4. Šperky a doplňky

Ačkoliv možná rádi nosíte věci, které pro vás mají sentimentální nebo spirituální hodnotu, bude nejlepší si všechny doplňky a šperky před cvičením sundat. Mohou se snadno zachytnout, což může následně vést ke zranění vás nebo někoho dalšího.

Pokud máte piercingy, které není snadné sundat, můžete je přelepit náplastí, což sníží riziko toho, že se někde zaseknou nebo si je nechtěně vytrhnete.

Co bych měl nosit do fitka?

Kardio

Na kardio si oblečte něco, v čem se budete moci volně pohybovat a zůstanete v chládku. Velocity tričko s krátkým rukávem a Tempo kraťasy jsou perfektní, jelikož jsou flexibilní a prodyšné.

Silový trénink

Na silový trénink o nižší intenzitě si vezměte více vrstev, díky kterým se budete cítit v optimální teplotě po celou dobu. Performance tričko a 2-v-1 kraťasy jsou ideální, a nohavice pro extra podporu.

Tempo tričko s dlouhým rukávem je perfektní na rozehřátí, cool-down a protahování, abyste se vyhli náhlým poklesům tělesné teploty.

Jóga

Na jógu potřebujete pohodlné oblečení s velkou pohyblivostí. Zkuste tyhle lehké tepláky s vaším oblíbeným tričkem.

Bojové sporty

U bojových sportů je důležité své tělo chránit. Zůstaňte zakrytí díky Engage tričku s dlouhým rukávem a Engage legínám během intenzivního tréninku. Kompresní oblečení také pomáhá s regenerací.

HIIT

Vysoce intenzivní intervalový trénink vyžaduje oblečení, které je lehké a prodyšné. Seamless tílko a Tempo Stretch kraťasy jsou skvělou volbou pro pohodlí během intenzivního tréninku.

Co si z článku odnést

Nejdůležitější je mít na obě něco, co se hodí na váš trénink a v čem se budete cítit pohodlně. Ať už dáváte přednost teplákům nebo kraťasům, mikinám nebo tričkám – je to na vás.

Dobrou zprávou je, že existuje spousta možností. Takže si najděte nějaké oblečení, ve kterém budete moci bezpečně cvičit a volně se pohybovat, a jděte na to.

 

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein