Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Co dělá z člověka pětinásobného olympijského medailistu? | Max Whitlock o ambicích, nezdarech a obětování

Co dělá z člověka pětinásobného olympijského medailistu? | Max Whitlock o ambicích, nezdarech a obětování
Lauren Dawes
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Letos v květnu jsou to naše 15. narozeniny a my slavíme 15 let naplňování vašich ambicí

Jako část oslav chceme oslavovat progres – a nejen náš, ale progres všech lidí, kteří byli součástí naší cesty, lidí, které hrdě podporujeme.

Jedním z nich je Max Whitlock.

Max je britský gymnasta, je mu teprve 26 let a už se stihl stát pětinásobným olympijským medailistou a má také šest medailí z mistrovství světa. Stal se prvním Britem, který získal zlato ve sportovní gymnastice, když vyhrál prostná a cvičení na koni našíř při letních olympijských hrách 2016.

https://youtu.be/o2nX9xZAHGk

S životopisem takto působivým jsme prostě museli zjistit více o úspěchu a nezdarech, které utvářely Maxovu cestu k pozici ikony britské gymnastiky.

Přečtěte si, co jsme se dozvěděli.

Před 15 lety se chystal čelit velkému rozhodnutí

“Před 15 lety jsem byl 11letý kluk, prakticky na začátku gymnastické kariéry. Co jsem v té době nevěděl bylo, že budu muset velmi brzy čelit velkému rozhodnutí – možná jednomu z největších v mé kariéře.

Můj trenér se rozhodl odejít a vrátit se zpět do rodného města ve Slovinsku a já zjistil, že si musím vybrat. Jít za svým trenérem a odstěhovat se od rodiny nebo skončit s gymnastikou.

Nechtěl jsem s gymnastikou skončit a abych mohl pokračovat, přestěhoval jsem se do Slovinska a žil a trénoval tam. Toto rozhodnutí jsem udělal, když mi bylo pouhých 12 let.

Myslím, že protože jsem byl tak mladý, nasednout na letadlo a nevědět, kdy se vrátím, bylo pro mě velmi těžké. A nejen pro mě, ale také pro celou rodinu.

Ale bylo to správné rozhodnutí.”

Jeho láska ke sportu vzplála, když mu bylo pouhých 7 let

“Gymnastika je neuvěřitelná. Pro mě. Dala mi toho tolik a opravdu věřím, že je to jeden z nejlepších sportů na světě.

Cítím se opravdu hrdý a šťastný, že mohu být součástí gymnastiky.

Začal jsem jako dítě (bylo mi jen 7 let) a má láska ke gymnastice rostla a rostla a mám opravdu štěstí, že ji stále miluji i dnes – to je důvod, proč pořád soutěžím.

Během té cesty mi poskytla tolik možností, jak udělat něco, co bych nikdy předtím neudělal. Cítím se opravdu poctěn být v této pozici.”

Nevěří v obětování

“Tuhle otázku dostávám často; „Co jsem musel pro úspěch obětovat?“ Někteří sportovci to vidí jako obětování, já to cítím jako velmi silný ukazatel toho, jaký máte vztah k vašemu sportu, pokud to okolí vidí jako obětování.

Já osobně jsem ve sportu čistě kvůli tomu zážitku. Moje celá kariéra je o užívání si té cesty, celého procesu a každé zkušenosti ‐ a pokud to tak vidíte, budete se konstantně zlepšovat.

Myslím si, že pokud něco děláte rádi, budete to dělat častěji – a co děláte častěji, v tom se zlepšujete. To je motto, kterého se držím.”

Lidé pochybovali o jeho ambicích

“Pro mě je touha uspět vším. Myslím to stanovování cílů pro sebe – a mohou to být i cíle, které se některým mohou zdát nedosažitelné.

Lidé se těm cílům mohou smát, což se mi v minulosti stávalo, ale víte, důvěra v sebe sama je ta nejdůležitější věc.

Mít ambice je nezbytnou částí úspěchu v budoucnu.”

Musel se vypořádat s nezdary – a poučit se z nich

“Co se týče gymnastiky, 2018 byl velmi náročný rok. V očích veřejnosti byla stříbrná medaile na mistroství brána jako zklamání – což pro mě, jako pro sportovce bylo opravdu náročné.

Je opravdu těžké vědět, že v očích veřejnosti je pouze zlato bráno jako úspěch – tlak je masivně navyšován.

Pro mě osobně byl rok 2018 vlastně velmi dobrým rokem a také velkou lekcí, co se týká mojí gymnastiky a zvyšování náročnosti prvků. Do svých sestav jsem vkládal příliš mnoho rizika a rizikový faktor převážil cokoliv jiného. Pro mě je to velká motivace, protože mám v zásobě víc zkušeností, než které mohu využít jako zálohu v budoucnosti.

Co se stalo ve finále pro mě bylo opravdu velkou motivací zpět do tělocvičny, předělat své tréninky a soustředit se na nejjemnější detaily, abychom zajistili, že všechno bude perfektní tak, jak může být.

Vím, kam se musím posunout, abych udělal rok 2019 tak úspěšný, jak jen je možné. Plán a dlouhodobý cíl, je samozřejmě Tokio...”

Neustále touží po posunu vpřed

“Ihned po mých druhých olympijských hrách v Riu jsem se rozhodl soustředit na dvě věci, abych zvýšil obtížnost, zlepšil mé dovednosti a posunul se vpřed. Chtěl jsem před sebou mít velkou výzvu.

Když tu teď sedím, tak vím, že to bylo správné rozhodnutí.

Nyní jsem se rozhodl zlepšit až čtyři části, jen proto, abych pomohl týmu – mohu být dobrou zálohou na těch dvou extra věcech. Také mi to pomáhá udržovat celkovou zdatnost, takže má sportovní úroveň by měla být stále stejná jako když mi bylo 21/22 a byl jsem v nejlepší formě.

To je můj cíl, abych si mohl (snad) prodloužit kariéru a udržet mou dlouhověkost tak dlouho, jak jen bude možné.“

Jeho největší úspěch nemá s gymnastikou nic společného

“Stát se otcem je nejlepší věcí, která se vám v životě může stát a je legrační, jak se vám mohou priority změnit během okamžiku.

Celá zkušenost byla neuvěřitelná a fascinující najednou. Nebere to nic z mého sportu – Miluji, co dělám a miluji tu možnost, prokázat celé zemi, co dokážu.

Je opravdu úžasný pocit reprezentovat mou zemi a nést vlajku… ale stát se otcem trumfne všechno.”

15 let od teď bude gymnastika stále významnou součástí jeho života

“Nikdy nevíte, možná stále budu soutěžit. Pokud budu stále dosahovat dobrých výsledků a budu fit, budu soutěžit. To by byl opravdu výkon, do té doby se stanu veteránem v tomhle sportu, ale kdo ví?

Rád bych inspiroval další generace, vrátil mému sportu, co mi dal a pomohl mu dále růst. Jsem pyšný na to, že jsem jedním z těch, kdo pomohli tomu sportu růst a nabírat na síle – během posledních deseti let se posouval vpřed mílovými kroky a jde o úplně jiný sport, než když jsem začínal.

Takže kdo ví, kde ten sport bude za dalších 15 let, ale rád bych byl u toho pokroku.”

Chcete toho o Maxovi vědět víc? Sledujte ho na @maxwhitlock

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein