Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Vitamín E

Vitamín E
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Další vitamín, na který se společně podíváme, se skrývá pod 5.písmenem abecedy – tedy vitamín E. Řadí se ke skupině lipofilních vitamínů, je tedy rozpustný v tucích stejně jako vitamíny A, D a K. Je esenciální, což znamená, že naše tělo si jej neumí vytvořit samo a je proto nutné jej dodávat stravou.

Známý je především svými antioxidačními účinky, kdy zabraňuje oxidaci lipidových složek v organismu – chrání tak tukové látky v těle, které jsou těmito oxidativními vlivy narušovány. Čím větší je tedy konzumace tuků, tím větší příjem tohoto vitamínu je potřeba.

Je důležitý i pro náš imunitní a nervový systém, oči a kůži, podporuje hojení ran. Pro sportovce je důležitý proto, že snižuje nebezpečí narušení svalových vláken po náročném tréninku a podporuje regeneraci. Někdy je nazýván také vitamínem plodnosti a lásky – údajně zlepšuje sexuální výkonnost, zkliďnuje premenstruační syndrom, a zlepšuje kvalitu spermií, díky čemuž zvyšuje mužskou plodnost.

DDD se pohybuje od 10 do 20 mg.

Riziko předávkování je velmi malé. Pokud by nastalo, může se projevit lehčí nevolností, únavou či bolestmi hlavy. Kdyby bylo nadměrné užívání dlouhodobé, může mít vliv na vstřebávání vitamínu K, a tak přispět ke zhoršené krevní srážlivosti.

Nedostatek se zpravidla projevuje suchou pokožkou, chudokrevností, únavou, sníženou schopností koncentrace a sníženým výkonem. V dlouhodobém hledisku by mohlo dojít i k závažnějším problémům – neplodnosti, epilepsii, Alzheimerově či Parkinsonově chorobě.

Potraviny, ve kterých nalezneme tento antioxidant, jsou například mandle, různá semena, avokádo, špenát, nerafinované rostlinné oleje (z obilných a kukuřičných klíčků, slunečnicový, sójový), ořechy,...

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein