Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Veganský Vitamin D3 

Veganský Vitamin D3 
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Vitamin D pozitivně ovlivňuje Vaše tělo mnoha způsoby, udržuje Vaše kosti a zuby zdravé a podporuje Vaše svaly a sílu.

Dobrou zprávou je, že na tento vitamin je snadné narazit. Ale jsou přírodní zdroje dostatečné?

Zdravá, vyvážená strava je vždy na prvním místě při zajišťování, že Vaše tělo dostává esenciální vitamíny, které potřebuje. Pro vegany to však může být trochu obtížnější, přijmout všechny živiny, které Vaše tělo potřebuje, když se mnoho z nich nachází v mase a mléčných produktech. Ale ne všechny. Dobré přírodní zdroje vitamínu D jsou například ryby, pomerančová šťáva, některé mléčné produkty, cereálie, sýr a vaječné žloutky. Seznam je dlouhý.

Proč se tedy o vitamínu D tolik mluví, když je dostupný z tolika zdrojů? 

Není to jen jídlo, ze kterého můžete vitamin D přijmout, protože je dostupný zdarma také od slunce. Ve skutečnosti pochází většina našeho denního příjmu ze slunečního světla. Pokud toto čtete během chladných podzimních měsíců, máte asi dobrou představu, proč je důležité najít způsob, jak doplnit nedostatek tohoto vitamínu.

To platí dvakrát pro vegany.

Dobře vyvážená strava a kvalitní živiny jsou nezbytné pro Vaše celkové zdraví a regeneraci po cvičení. Vaše tělo během cvičení využívá energetické zásoby získané konzumací bílkovin a sacharidů a pracuje tvrději pro zpracování přijatých vitamínů.

Pro ochranu kostí a svalů, každý potřebuje vitamin D v dávce odpovídající průměrně dennímu příjmu 10 mikrogramů.

Pokud si nejste jisti, že přijímáte dostatek vitamínu D, následující příznaky mohou značit, že byste měli přijímat víc:

Změny nálady. Podle nové studie je nedostatek vitamínu D spojován se zvýšenými příznaky deprese. Vitamin D je spojován s hladinou dopaminu, který je chemicky spojen s náladou v mozku a také se zdravotními benefity pro kosti, svaly a srdce.

Vyčerpání. Samozřejmě, po cvičení máte právo se cítit vyčerpaně, ale v tomto případě se cítíte vyčerpaně a unaveně ačkoliv jste cvičit nebyli. Nedostatek vitamínu D může být důvodem.

Bolavé kosti. Vitamin D je dobrý pro posílení kostí a nedostatek vitamínu D prokazatelně zhoršuje symptomy osteoporózy.

Infekce. Protože vitamin D ovlivňuje Váš imunitní systém, jeho nedostatek může být důvodem, proč jste náchylnější na nemoci, které se v tomto období často vyskytují.

Svalová bolest. To neplatí pouze v případě, že posilujete. Pokud pociťujete různé úrovně bolesti ve Vašich svalech, může to být způsobeno nedostatkem vitamínu D spíše než posilování.

Pocení. Pokud je Vaše tělesná teplota na normální úrovni a vy se potíte a žhnete při normální aktivitě, doporučujeme test na obsah vitamínu D v těle.

Kromě toho, nový výzkum objevil vztah mezi vitamínem D, spánkem a bolestí. Studie publikována v Journal of Endocrinology, byla provedena vědci z fakulty psychologie z Federal University of São Paulo v Brazílii. Důkazy nasvědčují tomu, že vitamin D hraje důležitou roli v biologických procese, včetně senzorických signálů a regulaci spánku. Výzkum také zjistil, že vitamin D hraje důležitou roli v metabolismu kostí.

Zatímco bolest je spojena s přerušovaným spánkem, stále není zjištěno, jak vitamin D ovlivňuje bolest. Dva možné důvody, jak by vitamin D suplementy mohly potenciálně ovlivňovat citlivost na bolest je ovlivnění Vašeho spánku a prostřednictvím toho jeho role při boji se záněty. Při boji se záněty stimuluje vitamin D protizánětlivou obranu Vašich imunitních buněk. To snižuje Vaši citlivost na bolest a může Vám také pomoct lépe spát.

Protože je pro lidé obtížné přijmout doporučených 10 mikrogramů z potravin, které vitamin D přirozeně obsahují nebo jsou o něj obohaceny, měli byste zvážit užívání denního suplementu obsahujícího 10 mikrogramů vitamínu D na podzim a v zimě.

Vegani, pokud se zajímáte o to, zda máte dostatečný příjem vitamínu D nebo pokud máte některý z dříve popsaných příznaků navzdory zdravé stravě., Myprotein Veganský Vitamin D3 by mohl přinést klid do Vaší mysli díky vědomí, že poskytujete Vašemu tělu vše, co potřebuje, aby mohlo správně fungovat a efektivně trénovat.

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein