Zpět na hlavní obsah
Trénink

O intuitivním stravování jste už asi slyšeli, ale co je intuitivní pohyb?

O intuitivním stravování jste už asi slyšeli, ale co je intuitivní pohyb?
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Absolutně vás váš tréninkový režim vyčerpává? Nebo se snad cítíte provinile, že necvičíte každý den? Tak počkat.

Je načase, abychom přestali poslouchat ostatní a začali naslouchat sami sobě. Tak pro začátek, co chcete dnes dělat? A právě o tom je intuitivní pohyb.

Spousta z nás se už vykašlala na ty strašné diety a ví, že být vyhublý nebo mít six pack není totéž, co být zdravý. Takže je načase, abychom si tuhle mantru přisvojili, i co se cvičení týče.

Co znamená být intuitivní?

Když se podíváte do slovníku, najdete něco jako tohle:

Založeno na tom, co člověk cítí jakožto pravdivé, bez vědomého zdůvodnění; instinktivní.

Co se týče jídla, je to v podstatě taková anti-dieta. Jde o naslouchání biologickým potřebám našeho těla, když přijde na to, co a kdy jíst. A to je ono – žádná pravidla, jen vaše intuice. A někdy prostě ten donut opravdu potřebujete.

protahující se sportovec

Co je intuitivní pohyb?

A teď pojďme tento přístup převést na cvičení. Místo toho, abyste měli pocit, že musíte cvičit, nebo že musíte cvičit určitým způsobem, co takhle naslouchat tomu, co vaše tělo v daný den potřebuje? Intuitivní pohyb je o tom, aby váš tréninkový plán neovládal váš život, a abyste se raději soustředili na to, na jaký druh pohybu, jestli vůbec na nějaký, se právě cítíte.

Nesnášíte cvičení? Běháte jen kvůli tomu, abyste spálili kalorie? To jsou známky toho, že byste měli svůj mozek nastavit na intuitivní pohyb. Místo toho, abyste cítili potřebu, že musíte cvičit, abyste nějak určitě vypadali, zkuste cvičit proto, že vám to prospívá, pomáhá se socializovat nebo přináší psychologické benefity. Možná je načase přestat se cvičením trestat a začít si ho doopravdy užívat.

Jak na intuitivní pohyb?

Nejdůležitější věcí, kterou začít, je nenechat ostatní rozhodovat o vašich cílích. Místo toho si je postavte na zdraví, vyzývání sebe sama nebo na zábavě a ne na tom, co společnost považuje za perfektní a estetické.

Dál si pamatujte to, že žádný druh pohybu není lepší než jiný – všechny nám prospívají svým určitým způsobem a zavedou nás k odlišným cílům. To znamená, že byste neměli vyměnit jógu za spinning jenom proto, abyste spálili víc kalorií, ale proto, že vás to baví nebo cítíte, že dneska chcete nějakou vytrvalostní výzvu.

A nakonec, je v pořádku netrénovat. Pokud jste se špatně vyspali nebo vás všechno bolí, dejte si pauzu. Nevyčítejte si to – pokud budete dobře odpočatí, budete schopni ze sebe vydat maximum. Ozdravte svůj vztah k tréninku tím, že díky němu si budete ve svém životě vytvářet pozitiva namísto toho, aby byl jedním ze životních negativ.

Když nebudu mít režim, nebudu mít ani výsledky?

Nejenže budete stále schopni dosáhnout svých cílů, ale díky intuitivnímu pohybu můžete své cíle přehodnotit. Cvičíte kvůli celé řadě benefitů, nejen proto, abyste vypadali dobře. Rovněž nezaměňujte lenost s laskavostí k vlastnímu tělu – přestat se hýbat úplně není to, co by vašemu tělu dlouhodobě prospívalo. Takže pokud se pohybu začnete vyhýbat bez jakéhokoliv racionálního důvodu, pak byste se možná měli trochu překonat a jít. Stále můžete vyzývat sami sebe ke zvedání vyšších vah nebo uběhnout maraton. Jenom teď konzistentnost znamená něco jiného – konzistentní investici do vašeho štěstí a zdraví jakožto prioritu, a to ostatní už je jen bonus.

Co si z článku odnést

Pro spoustu z nás intuitivní pohyb znamená úplně přenastavit svůj vztah s fitness, takže se nenechte odradit, pokud to napoprvé úplně nevyjde. Nejdůležitější je naslouchat svému tělu a najít způsob, jak se hýbat a opravdu si to užívat – díky tomu to pro vás bude skutečně udržitelé, abyste mohli sklízet všechny ty fyzické a psychické benefity.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein