Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Čtyři benefity chlorelly pro vaše zdraví

Čtyři benefity chlorelly pro vaše zdraví
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Suplementem, bez kterého není žádné zelené smoothie dostatečné dobré, jsou nějaké ty řasy. Zatímco spirulina je suplement, o kterém řada lidí pravděpodobně slyšela, chlorella je jiná působivá zelená řasa, která je plná živin a má řadu potenciálních zdravotních benefitů. Než se ji tedy vydáte sklízet z místního rybníka, přečtěte si tento článek a zjistěte, zda vám může užívání tohoto superpotraviny přinést nějaké benefity.

Co je chlorella?

Chlorella je jednobuněčná zelená řasa – vodní rostlina plná živin. Přežívá v různých náročných podmínkách a jde díky tomu o jeden z nejdéle existujících organismů na zemi1. Ačkoliv konzumace řas není pro většinu lidí příliš lákavá, suplementy z řas jsou velmi populární díky jejich neuvěřitelně bohaté nabídce živin. Je to podobné jako u spiruliny, dalšího suplementu z řas, který může každý využít ve svůj prospěch.

chlorella

Co chlorella dělá?

Chlorella je vodní „rostlina“, zelená řasa, která je základním kamenem vodního potravního řetězce. Používá sluneční světlo a oxid uhličitý pro výrobu velkého množství kyslíku, aby pomohla ostatním rostlinám a živočichům vzkvétat2. Už řadu let používá chlorellu mnoho kultur jako zdroj potravy kvůli řadě jejích zdravotních benefitů. Protože se jedná o rostlinu s buněčnými stěnami, které lidé nedokážou strávit, pro využití jejího potenciálu ji musí lidé konzumovat v podobě suplementů. Buďme upřímní, užívat suplementy je stejně mnohem lepší než pít vodu z rybníka...

Jaké jsou zdravotní benefity chlorelly?

1. Zásobárna živin

Chlorella je plná bílkovin, chlorofylu, vlákniny, vitamínů a minerálů. Více než polovina struktury chlorelly jsou bílkoviny, ale obsahuje také zdraví prospěšné látky jako vitamin C, vitamin B6, železo a zdravé tuky.

 

  • Chlorofyl

Chlorella je působivým zdrojem chlorofylu, účinného rostlinného pigmentu, který má řadu zdravotních benefitů. Chlorofyl může pomoct udržet zdravé červené krvinky, pomoct při léčení zranění a zlepšit kontrolu krevního cukru1.

 

  • Bílkoviny

Chlorella se skládá až ze 60 % z bílkovin, což znamená, že má třikrát větší koncentraci bílkovin než hovězí maso1. Obsahuje také řadu esenciálních a neesenciálních aminokyselin, díky čemuž jde o excelentní rostlinný zdroj bílkovin3.

 

  • Železo a Vitamin C

Chlorella je skvělým rostlinným zdrojem železa a mohou ji konzumovat vegetariáni i masožravci. Přesné množství se různí podle typu suplementu, ale většina rostlinných zdrojů železa není snadno vstřebatelná. V kombinaci s vitamínem C v chlorelle má železo lepší vstřebatelnost a využitelnost.

  • Vitamin B6

Chlorella je skvělým zdrojem několika vitamínů skupiny B, včetně vitamínu B6. B6 je důležitým činitelem v řadě metabolických a imunitních funkcích a má vliv na rozvoj mozku3.

 

  • Vitamin B9

Suplementy s chlorellou jsou také zdrojem vitamínu B9 neboli kyseliny listové. Ta hraje klíčovou roli při tvorbě DNA a buněk při růstu a vývoji4. Tento vitamin je klíčový pro těhotné ženy a děti ve vývoji, což dělá z chlorelly prospěšný suplement pro všechny ženy, které plánují děti.

 

  • Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny jsou nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro vaše srdce. Mohou mít řadu zdravotních benefitů a nachází se mimo jiné také v chlorelle. Tento typ tuků, nacházející se v rostlinách, může pomáhat bojovat se záněty a dalšími chronickými zdravotními problémy. Omega 3 mohou zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a snížit hladinu špatného cholesterolu pro prevenci srdečních onemocnění2.

2. Může posílit váš imunitní systém

Kromě toho, že je skvělým zdrojem vitamínu C a dalších vitamínů, které mohou podpořit vaši imunitu, suplementy s chlorellou také mají prokazatelné antioxidační vlastnosti2. Oxidativní poškození našeho těla je zodpovědné za řadu nemocí a chorob, což dělá z potravin a suplementů s antioxidanty klíčovou podporu pro dlouhodobé udržení vašeho zdraví. Suplementy s chlorellou jsou také spojovány s urychlením hojení poranění1.

Kromě toho, že je to skvělý zdroj antioxidantů, další výzkumy ukázaly, že chlorella má také protizánětlivé vlastnosti, což je další způsob, jak bojuje proti zdravotním obtížím2.

3. Může zlepšit hladinu cholesterolu a krevní tlak

Protože je chlorella dobrým zdrojem srdci prospěšných omega 3 mastných kyselin a vlákniny, může také zlepšit hladinu cholesterolu. Její protizánětlivé a antioxidační vlastnosti mohou také pomoct chránit před škodami, které může vysoký cholesterol způsobovat vašemu oběhovému systému. Chlorella také podporuje snižování hladiny LDL low-density lipoproteinu (špatného cholesterolu) a má pozitivní vliv na krevní tlak1.

4. Pomáhá detoxikovat tělo

Suplementy s chlorellou vykazují podporu při detoxikaci organismu od škodlivých těžkých kovů jako olovo nebo rtuť1. Chlorella navazuje tyto škodlivé kovy a pomáhá je dostat z organismu skrz trávicí trakt1. Existuje mnoho suplementů a produktů, které pomáhají s detoxikací organismu, ale zdaleka nejsou podpořeny tolika výzkumy jako chlorella.

chlorella

Je chlorella nebezpečná? – Možné vedlejší účinky a rizika

Chlorella a jiné řasy jsou organizací Centre for Food Safety and Applied Nutrition klasifikovány jako zdroje potravy a jsou „obecně požadovány za bezpečné“1. Toto zařazení znamená, že ačkoliv mohou mít určité negativní vedlejší účinky v případě konzumace velkých dávek, zdraví lidé by neměli mít žádné problémy při konzumaci normálního množství. Můžete tedy bez obav přidat jednu odměrku do vašeho smoothie1.

Vedlejší účinky chlorelly ve výzkumu jsou mírné a většinou spojené s trávicími obtížemi2. Dalším potenciálním rizikem je to, že složení suplementů s chlorelůou se hodně liší podle toho, o jaký jde druh, v jakých podmínkách byla pěstována a jak byla zpracována. Kvůli jejím potenciálním benefitům při léčení různých zdravotních obtíží a jako všechny doplňky stravy, chlorella může ovlivňovat jiné medikamenty. Dopad chlorelly na imunitní systém je unikátní a mohl by potenciálně být škodlivý pro někoho s poruchami imunitního systému. Pokud máte obavy, je nejlepší konzultovat s lékařem před začátkem užívání jakéhokoliv suplementu.

Jak byste měl/a chlorellu užívat? – Dávkování a frekvence

Když přijde na užívání chlorelly, záleží na tom, jak byste ji chtěli zařadit do své stravy. Suplementy s chlorellou jsou dostupné ve formě prášku i pilulek. Pokud preferujete užívání pilulek, pak jsou pro vás ideální tabletky, prášek zase můžete snadno přidat do smoothie nebo zeleninové polévky. Faktem je, že zpracování chlorelly se výrazně liší, což znamená, že neexistuje doporučená denní dávka. Dodržujte doporučení výrobce a konzultujte s vaším doktorem nebo lékárníkem, pokud potřebujete poradit správné dávkování.

Co si z článku odnést

Pokud hledáte skvělý zelený suplement, který je plný dobrých věcí, pak by pro vás chlorella mohla být tím pravým. Od vysokého obsahu bílkovin po řadu vitamínů, je toho hodně, co tato starodávná zelená řasa může přidat do vašich ranních smoothie nebo čím obohatí vaše stravovací návyky.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Rani, K., Sandal, N., & Sahoo, P. K. (2018). A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. Pharma Innov. J.7, 584-589
  2. Panahi, Y., Darvishi, B., Jowzi, N., Beiraghdar, F., & Sahebkar, A. (2016). Chlorella vulgaris: a multifunctional dietary supplement with diverse medicinal properties. Current pharmaceutical design22(2), 164-173.
  3. Office of Dietary Supplements. (2016, February 17). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B6. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/
  4. Office of Dietary Supplements. (2018, December 7). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Folate. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/

 

Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein