Zpět na hlavní obsah
Trénink

Psychické benefity cvičení

Psychické benefity cvičení
Jamie Wright
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Jamie Wright

Benefity cvičení se neomezují pouze na vaši fyzičku, sílu nebo velikost – týkají se také vaší mysli.

Pokud je toho na vás moc, pravidelné cvičení může poskytnout způsob vybití, který vám pomůže zvládat stres, užívat si život a praktikovat techniky mindfulness.

6 Psychických benefitů cvičení

1. Lepší spánek

Pravidelné cvičení vám pomůže rychleji usnout a spát déle a kvalitněji. Fyzická aktivita vám pomůže prodloužit délku hlubokého spánku, kdy tělo regeneruje. Fyzická únava také přispívá k pocitu celkové unavenosti, což může pomoci vaší mysli vypnout, když je čas jít spát.

2. Pozitivní změna nálady

Cvičení podporuje produkci hormonů serotoninu a endorfinů v krvi, což může dočasně zlepšit váš psychický stav tak, že se budete cítit dobře fyzicky. Zvýšená hladina serotoninu může být dlouhodobá jakožto výsledek pravidelného cvičení, což může z dlouhodobého hlediska zmírnit symptomy deprese.

3. Větší sebevědomí

Kromě toho, že se budete cítit energičtěji a pocítíte další zlepšení nálady, cvičení může nakopnout vaše sebevědomí. Cítit se fit a silně může pomoci zlepšit pocity soběstačnosti a fyzické cvičení může pomoci zlepšit vaši tělesnou kompozici, což může zlepšit váš pohled na své vlastní tělo a tím následně zvýšit sebevědomí.

4. Zmírnění stresu

Pravidelné cvičení zvyšuje hladinu kortizolu, stresového hormonu, na krátkou dobu po intenzivním výkonu. Kortizol má obecně negativní efekty na tělo a jeho hladina je vyšší, když máte v životě hodně stresu – což může následně vést k přibírání a špatnému spánku. Když je tělo vystavováno kortizolu na krátkou dobu, adaptuje se na tento stresor, ale chronicky vysoká hladina má negativní účinky.

Pravidelné cvičení tak pomáhá tělu lépe tolerovat kortizol a pracovat s ním efektivněji, což znamená, že každodenní stres má na vás menší účinky.

5. Snížení úzkosti

Cvičení vyplavuje chemikálie známé jako endorfiny a ostatní hormony jako serotonin. Endorfiny snižují signály bolesti a dodávají vám dobrý pocit a pocit uspokojení. Akademický výzkum ukázal, že tohle může být efektivní, co se týče redukování efektů úzkosti a deprese, a tudíž cvičení je obecně bráno jako efektivní metoda na snížení intenzity jejich symptomů.

6. Více energie

Logicky byste očekávali, že budete unavenější, když budete cvičit, ale opak je pravdou. To je proto, že pravidelné cvičení vede k lepší kvalitě spánku a větší adaptaci svalů na výkon – oboje bude mít za následek to, že se budete cítit energičtější (až zregenerujete po posledním tréninku). Pravidelné cvičení může také vést k vyhledávání dalších zdravých zvyků, například k pozitivním změnám ve vašem jídelníčku, což může také přispět k tomu, že budete mít během dne více energie.

 

Jamie Wright
Autor a expert
Zobrazit profil Jamie Wright
Jamie Wright vystudoval magisterský obor Human Nutrition a bakalářský obor Sports and Exercise Science a nyní pracuje pro několik organizací a navíc má svou vlastní soukromou praxi, kde pomáhá klientům dosahovat jejich cílů v oblasti výživy. Má akreditaci v Association for Nutrition a pomohl stovkám klientů, od matek v domácnosti po sportovce na mzinárodní úrovni, pracoval na evidence-based, holistickém nutričním programu, aby dosáhli jejich zdravotních a fitness cílů. Jako doplněk ke své praxi přispívá Jamie pravidělně do oboru výživy tím, že o ní prezentuje a píše. Jeho výzkum byl prezentován na UK Obesity Congress stejně tak jako na mezinárodních konferencích, je autorem několika e-booků, zatímco přispívá do dalších (včetně charitativních sportovních organizací). Jeho výzkum se týká hlavně oblasti managementu tělesné hmotnosti, sportovního výkonu a suplementace. Miluje sportovní výživu, chození do posilovny a vše, co se týká psů. Jemieho cílem je sdílet svoje zkušenosti a vědomosti, které získal jak akademickou, tak profesní cestou, a chce pomoci vnést pravdu do fitness průmyslu, který je plný dezinformace.
myprotein