Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

6 nejlepších rostlinných proteinů a jejich benefity

6 nejlepších rostlinných proteinů a jejich benefity
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

S tím, kolik druhů proteinů je dostupných na trhu, může být těžké vybrat ten nejlepší pro vás. Vegani jistě vědí, jak těžké je najít dobrý protein, jelikož ten nejpopulárnější syrovátkový pro ně není vhodný.

Ale nenechte se odradit, existuje spousta vegan-friendly proteinů z několika různých rostlinných zdrojů. Jsme tu, abychom vám s výběrem pomohli, a proto jsme dali dohromady 6 nejlepších veganských proteinů.

Přejděte na:

Proč užívat rostlinný protein?

Ať už chcete budovat svaly, zvětšit sílu nebo zlepšit regeneraci, dostatek proteinu je klíčem k dosáhnutí všech cílů v oblasti zdraví a fitness. 1

Různé bílkoviny jsou tvořeny různými aminokyselinami, některé jsou důležitější než jiné. Jedním z nejdůležitějších faktorů, který pomáhá určit kvalitu proteinu, je obsah esenciálních aminokyselin. 2

Rostlinné bílkoviny typicky obsahují méně aminokyselin než živočišné zdroje. Takže abychom do sebe dostali dostatek esenciálních aminokyselin z veganské stravy, bude potřeba zařadit různé zdroje bílkovin. 2 Veganský proteinový doplněk však může být snadným řešením, které vám poskytne všechny esenciální aminokyseliny a pomůže vám tak dosáhnout vašich cílů.

6 nejlepších veganských proteinů

  • Veganská proteinová směs
  • Hrachový proteinový izolát
  • Sójový proteinový izolát
  • Protein z hnědé rýže
  • Konopný protein
  • Clear Vegan Protein

Veganská proteinová směs

Vytvořená z přírodních zdrojů (hrách a fava fazole), Veganská proteinová směs obsahuje 22g bílkovin na jednu odměrku a obsahuje 5g větvených aminokyselin (BCAA) v poměru 2:1:1 (leucin, valin a izoleucin).

Má nízký obsah cukru, je zdrojem vlákniny a má pouze 110 kcal na odměrku, což z ní dělá dobrou svačinku pro ty, kteří jsou v kalorickém deficitu.

Hrachový proteinový izolát

Hrachový proteinový izolát obsahuje 21g bílkovin na porci a pouze 101 kcal. Má také vysoký obsah vlákniny (3,5g na porci) a nízký obsah cukru, takže stejně jako veganská proteinová směs je také skvělou svačinkou.

Hrachový protein je kvalitním zdrojem bílkovin a studie ukazují, že může mít stejný efekt na svalovou hmotu jako syrovátkový protein. 3

Sójový proteinový izolát

Sójový proteinový izolát obsahuje 27g bílkovin. Je vyrobený ze sójových bobů, obsah bílkovin je 90% a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které jsou potřeba k budování svalů.

Obsahuje 108 kcal, 0g tuku a pouze 0,5g sacharidů na porci. Sójový proteinový izolát je skvělou volbou pro ty, kteří hubnou.

Protein z hnědé rýže

Protein z hnědé rýže obsahuje 23g bílkovin a 127 kcal na porci. Neobsahuje žádnou sóju, pšenici a lepek, což z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří jsou alergičtí.

Protein z hnědé rýže je vyrobený ze 100% hnědé rýže, která není geneticky modifikovaná. Má také bohatý profil aminokyselin, což z něj dělá dobrou volbu pro optimální regeneraci a růst svalů. 1

Konopný protein

Konopný protein je 100% organický přírodní zdroj bílkovin pocházející ze syrových konopných semínek. Obsahuje 16g bílkovin a esenciální aminokyseliny v jedné porci.

Obsahuje také množství esenciálních minerálů včetně draslíku, vápníku, hořčíku a železa, které všechny pomáhají s produkcí energie a jsou důležité pro zdraví. 4

Clear Vegan protein

Clear Vegan protein využívá spray dry technologii, díky které je zcela rozpustným proteinovým práškem. Na jednu porci obsahuje 10g bílkovin a jen 50 kcal a 1g cukru. Obsahuje také přidané vitamíny skupiny B, které pomáhají s celou řadou funkcí včetně produkce energie, mentálním výkonem a imunitou.

A je perfektní volbou po tréninku v horku.

Co si z článku odnést

Pokud jste následovníkem rostlinné stravy, zařazování proteinových prášků je skvělou cestou, jak do sebe dostat nejen extra bílkoviny, ale také esenciální aminokyseliny. Některé z našich rostlinných proteinových prášků obsahují také esenciální vitamíny a minerály.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I. et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr 14, 20 (2017). https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8 
  2. Gorissen SHM, Witard OC. Characterising the muscle anabolic potential of dairy, meat and plant-based protein sources in older adults. Proc Nutr Soc. 2018 Feb;77(1):20-31. doi: 10.1017/S002966511700194X. Epub 2017 Aug 29. PMID: 28847314. 
  3. Babault, N., Païzis, C., Deley, G. et al. Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. J Int Soc Sports Nutr 12, 3 (2015). https://doi.org/10.1186/s12970-014-0064-5 
  4. Huskisson E, Maggini S, Ruf M. The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. J Int Med Res. 2007 May-Jun;35(3):277-89. doi: 10.1177/147323000703500301. PMID: 17593855. 
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein