Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Co je spirulina? Zdravotní benefity a vedlejší účinky

Co je spirulina? Zdravotní benefity a vedlejší účinky
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Přemýšleli jste někdy nad tím, že rostlinný suplement by mohl mít vyšší obsah bílkovin než maso nebo vejce? Zvážili byste zařazení řas do vaší stravy pro zlepšení příjmu železa a vápníku? Pokud jste zatím neslyšeli o spirulině, tento článek vám pomůže porozumět, proč je používána již řadu let – a jaké má potenciální benefity pro vaše zdraví.

Co je spirulina?

Spirulina je druh modro-zelené řasy a existuje na zemi už 3,5 miliardy let. Je to běžný doplněk stravy, který byl používán již v době Aztéků. Je to potravina velmi bohatá na živiny – obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů, které mají řadu potenciálních benefitů. Spirulina se stala slavnou, když ji NASA začala používat pro astronauty během vesmírných misí1.

Shrnutí: Spirulina obsahuje velké množství živin – je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály.

K čemu je spirulina dobrá?

Existuje řada výzkumů, které se týkají spiruliny a řady jejích prospěšných vlastností. Díky jejímu vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů se ukázala být efektivní v následujících oblastech:

  • Energie
  • Protizánětlivé reakce
  • Antioxidanty

Energie

Ta je vyžadována našimi buňkami. Sacharidy ve spirulině jsou snadno absorbovatelné (stejně jako bílkoviny) a pomáhají buňkám získat energii, kterou potřebují1. Spirulina také zvyšuje množství zdravých bakterií ve střevech, které následně vytváří více vitamínu B6 a podporují dodávání energie. Vysoké množství vitamínů B a železa může mít velký význam pro lidi, kteří trpí slabostí a únavou způsobenými anémií.

Protizánětlivé reakce

Bylo prokázáno, že spirulina funguje jako prevence proti vypouštění histaminu naším imunitním systémem, což je reakce, která způsobuje alergie (především nosní alergie)1. Několik výzkumů ukázalo různé způsoby, jak může spirulina nakopnout imunitní systém a zabránit přehnané reakci na alergeny, které se vyskytují mnohem častěji, když mají lidé nedostatek určitých živin1.

Spirulina obsahuje vysoký podíl kyseliny gama-linolenové, což je esenciální mastná kyselina, která vykazuje protizánětlivé vlastnosti, především v kombinaci se zdroji omega 3 tuků (těch, které jsou zdraví prospěšné).

Antioxidant

Oxidace je proces, který poškozuje naše buňky a způsobuje nemoci a stárnutí. Chlorofyl a fykocyanin (které dávají suplementu zelenou barvu) se ukazují jako velmi silné antioxidanty1. Existují tvrzení, že chrání před nemocemi a viry, ale na toto téma je potřeba provést další výzkumy2.  Pro svou antioxidační sílu je spirulina oblíbenou surovinou v kosmetickém průmyslu.

 Shrnutí: Díky nutričnímu profilu se spirulina podílí na zvýšení energie, může podpořit protizánětlivé a imunitní reakce organismu a funguje jako velmi silný antioxidant, což pomáhá chránit naše buňky před škodlivými volnými radikály.

Potenciální vedlejší účinky spiruliny

Spirulina v prášku může mít trochu rostlinnou chuť, takže někteří lidé preferují suplement ve formě tablet. Mikrořasy jako právě spirulina jsou používány již desítky let, a to bez omezení nebo vedlejších účinků1. USDA (Americké ministerstvo zemědělství) označilo spirulinu jako “GRAS” (obecně považováno za bezpečné). Může interagovat s jinými léky, které užíváte, nebo zvýšit denní příjem vitamínů nebo minerálů nad denní dávku (podle toho, jak se stravujete, nebo jaké další suplementy užíváte), takže je vždy nejlepší konzultovat s lékařem, než začnete užívat nové suplementy.

Shrnutí: Spirulina je považována za bezpečnou a byla tak označena i Americkým ministerstvem zemědělství. Doporučujeme užívání každého nového suplementu konzultovat s lékařem.

Nutriční fakta

Jedna polévková lžíce (okolo 7 g) spiruliny obsahuje 4 g bílkovin. To je VELMI vysoký poměr, především na rostlinu, díky čemuž je užitečná pro vegany, ale i pro ty ostatní1. Tento obsah bílkovin je vyšší (na gram) než v případě masa, mléka, vajec, sóji nebo obilnin2. Vysoký obsah aminokyselin, především valinu, leucinu a izoleucinu staví spirulinu nad jiné rostlinné zdroje bílkovin, a to včetně fazolí.

Další důležité živiny, které spirulina obsahuje:

  • Vláknina: podporuje trávení a zdravé srdce
  • Vitamíny B: důležité pro energii
  • Beta karoten: zlepšuje imunitu a zdraví kůže
  • Železo: 100 g spiruliny obsahuje více než 150 % denní dávky železa
  • Vápník: posiluje kosti a zuby
  • Esenciální mastné kyseliny: mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce, potřebujeme je získávat z potravy. Spirulina je kromě mateřského mléka nejlepší známý zdroj kyseliny gama-linolenové2.

Tyto vitamíny a minerály hrají roli v řadě základních tělesných funkcí, antioxidačních reakcích, kontrole imunity a prevenci zánětů3.

Shrnutí: Spirulina obsahuje minerály, vitamíny B, esenciální mastné kyseliny a řadu dalších živin, které podporují zdraví srdce, silné kosti a zuby, energii a posilují imunitní systém.

Jak spirulinu používat

Spirulina se většinou prodává v práškové formě, neochucená a může být snadno smíchána s vodou, smoothie nebo jinými tekutinami. Kvůli vysokému obsahu chlorofylu a fykocyaninu je jasně zelená. Spirulina může dodat extra dávku bílkovin a také silnou směs vitamínů a minerálů do vašeho potréninkového koktejlu, ale můžete ji používat kdykoliv během dne pro využití jejího potenciálu. Normální dávkování studie stanovily na 3 až 10 g denně. Ani dávka 30 g denně neukázala žádné negativní účinky2.

Co si z článku odnést

Spirulina je silný, přirozeně se vyskytující rostlinný suplement. Může vám poskytnout množství bílkovin a extra vitamíny a minerály, které jsou pro vás prospěšné. Ačkoliv je již řadu let považována za bezpečný suplement, objevují se stále nové potenciální benefity, jak se vědci dozvídají více o síle spiruliny.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

 

  1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2011.
  2. Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. Journal of the Serbian Chemical Society78(3), 78-3.
  3. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology90(8), 1817-1840.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein