Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Možná potřebujete zvýšit příjem železa, říká nutriční specialistka

Možná potřebujete zvýšit příjem železa, říká nutriční specialistka
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Železo. Často se o něm mluví, ale ne do hloubky. Je to vlastně jeden z nejdůležitějších minerálů pro tělo a nemělo by se přehlížet.

A právě železo je tématem dnešního článku. Nutriční specialistka a develperka Myprotein produktů Katie Brown vysvětlí všechno, co o železu potřebujete vědět, jeho důležitost a rizika jeho nedostatku.

https://www.youtube.com/watch?v=l5eSxn8Fu7Q&feature=emb_logo

Co je železo?

Železo se nachází ve všech buňkách, nejvíce ale v červených krvinkách. Možná si budete z biologie pamatovat, že červené krvinky jsou zodpovědné za roznášení kyslíku z plic do ostatních orgánů. Hladina železa ovlivňuje aktivitu srdce, jater a svalů a stejně tak nervových impulzů. Takže železo je zodpovědné za více procesů, než si možná uvědomujete.

Je také esenciálním komponentem hemoglobinu, což je protein, který přenáší kyslík z plic do tkání. Železo je také složkou myoglobinu, což je další protein, který poskytuje kyslík, a také podporuje metabolismus svalů a zdravou pojivovou tkáň.

Co možná nevíte, je to, že železo z přijímané z potravy má dvě hlavní formy – haem a non-haem. Haem je železo obsahující složka, která tvoří část hemoglobinu.

Rostliny a potraviny obohacené o železo obsahují jen non-haem železo. Tenhle typ železa musí být rozložen kyselinou v žaludku, než může být absorbován.

Nedostatek železa

Nedostatek železa nebo anémie postihuje velkou část populace. Zhruba 25% světové populace má anémii. Z tohoto důvodu bychom o železu měli vědět dostatek. Příliš nízká hladina železa ovlivňuje počet červených krvinek v těle a – jelikož červené krvinky roznáší kyslík po těle – méně červených krvinek může znamenat limitované množství kyslíku, které se dostane k orgánům a tkáním.

Ale nebojte se – nedostatek železa přichází postupně. Přechází od vyčerpání zásob železa v těle – lehký nedostatek železa – k anémii z nedostatku železa, což už je vážnější. Symptomy se také budou lišit v závislosti na tom, jak vážná vaše nedostatečnost je, ale normální symptomy spojovány s anémií z nedostatku železa jsou bledá pokožka, únava, motání hlavy a slabost.

Všichni lidé přichází o malé množství železa, když jdou na záchod, a skrze pokožku, ale tato množství jsou velmi malá a tělo se s nimi dokáže vypořádat. Některé skupiny lidé jsou ve větším riziku než jiné. Ženy, které každý měsíc ztrácí krev při menstruaci, mají riziko vyšší. Těhotné ženy mají také vyšší riziko díky zvýšené produkci červených krvinek, aby se mohlo vyvíjet miminko.

A lidé s gastrointestinálními poruchami jsou také ve větším riziku, jelikož mohou zažívat zhoršenou absorpci železa v kombinaci s jeho ztrátou přes gastrointestinální trakt. Tato kombinace může vést k negativnímu balancu železa.

Doplňky stravy se železem

Přijímat dostatek železa může být těžké, obzvlášť pokud se spoléháme jen na stravu. Může to být ještě těžší pro ty, kteří se živí jen rostlinnou stravou, jelikož jsou tak vyřazeny jedny z nejbohatších zdrojů železa – jako třeba červené maso.

Některé doplňky stravy navíc obsahují vitamín B12 a vitamín A, které mohou napomoci metabolismu železa. Měď podporuje transport železa po těle a pomáhá mu se dostat k buňkám a tkáním, a vitamín C zlepšuje absorpci železa.

Můžete mít železa příliš?

Takže kolik železa je moc železa? A může ho vůbec být moc? Překvapivě ano. Ačkoliv tělo může skladovat přebytečné železo, je možné překročit doporučenou dávku. Symptomy nadměrného množství železa zahrnují zácpu, nevolnost a bolest břicha.

Co si z článku odnést

Takže tady to máme. Pokud máte strach o vaše hodnoty železa, nechte si je zkontrolovat od vašeho lékaře. Ale jak teď víte, železo je zodpovědné za mnohem víc, než si spousta z nás uvědomuje, takže je důležité mít přehled o jeho příjmu, ať už se bavíme o doplňkách stravy nebo o vašem jídelníčku.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein