Zpět na hlavní obsah
Trénink

Letní venkovní aktivity pro každého a kde si je v Praze a Brně užít (vol. 1)

Letní venkovní aktivity pro každého a kde si je v Praze a Brně užít (vol. 1)
Nela Hoskovcova
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova

Období Vánoc, novoročních předsevzetí, jarních detoxů i čokoládových zajíčků a vajíček už máme za sebou, zato léto už nám zase klepe na dveře. Sluníčkem prohřáté dny se ale ne každému chtějí trávit uvnitř v posilovně, kde jsme jistě všichni celý rok poctivě pracovali na své letní formě. Jak tedy vybalancovat letní grilování a pravidelné dávky zmrzliny tak, abychom o tu svou letní formu nepřišli a zároveň si užili léto jaksepatří? Zapojte pohyb na čerstvém vzduchu! V následujícím článku najdete pár tipů na zábavné letní aktivity, které lze provozovat v českých městech a které vám mohou pomoci zůstat fit, aniž by narušily vaši letní pohodu. První díl tohoto letního speciálu se zaměřuje na sporty, kterým se můžete věnovat jak sami, tak s parťákem.

Co se v článku dočtete:

  • Cyklistika – kam vyrazit na kolo v okolí Prahy a Brna
  • Brusle – oblíbené pražské trasy
  • Běh – kam vyběhnout v Praze a Brně

 

Cyklistika napříč Moravou i Prahou

Hezké slunečné dny přímo volají po vyjížďce na kole! Ať už chcete vyjet sami, s partnerem nebo s celou partou kamarádů, v naší krásné zemi je spousta cyklostezek, které by byl hřích nevyužít. Nejen Moraváci jistě ocení nejen Brněnskou vinařskou stezku o délce 130 km táhnoucí se skrz velkopavlovickou a znojemskou vinařskou oblast, kde si na své přijdou jak milovníci rovinek, tak i terénního stoupání. Podobnými stezkami je moravská vinařská oblast protkána. Klidně se odměňte i nějakou tou sklenkou dobrého vína, jen pozor na alkohol za volantem. Tedy za řídítky.

I v Praze a okolí najdete spoustu cyklistických tras o různých délkách a stupních náročnosti, například rovinaté levobřežní a pravobřežní stezky podél Vltavy, či pokud chcete dát kvadricepsům zabrat ve větších kopcích, zvolit můžete třeba cyklostezku Kunratický potok od Barrandovského mostu na Háje.

Česká republika se svou krásnou a rozmanitou krajinou nabízí nespočet možností pro cyklisty, stačí nasednout a vyrazit. Ať už pojedete za nějakým konkrétním cílem nebo na vyjížďkový okruh, nezapomeňte si přibalit nejen helmu, ale také lahev s vodou, na delší trasy případně nějakou svačinu. Skvělým parťákem na cyklovýlet je například náš Protein Flapjack, který vám dodá energii na zpáteční cestu v podobě sacharidů a zároveň dodá bílkoviny namáhaným svalům. Koupit ho můžete na našem eshopu a rovnou přihodit i praktickou lahev vhodnou nejen na kolo.

Na bruslích po Praze

In-line bruslení se v dnešní době těší velké oblibě. A není divu! Nejenže tak posílíte svalstvo zejména dolních končetin a středu těla, ale také zapracujete na své vytrvalosti a rovnováze a jako bonus navíc spálíte poměrně hodně kalorií (617 kcal při středním tempu za 1 hodinu pro 60kg osobu). A to vše zábavnou cestou na čerstvém vzduchu. Vyrazit můžete sami nebo s parťákem, záplava endorfinů je zaručena v obou případech.

V Praze je spousta „in-line friendly“ stezek, vyrazit můžete třeba na stezku Modřany-Braník, Stromovka-Troja či do populární Ladronky. V Běchovicích na Korunce je dokonce zřízena oválná dráha pro in-line bruslení.

Pražská Ladronka, Břevnov. Obrázek z https://upload.wikimedia.org

Běh Prahou i Brnem

Konečně můžeme místo běhání na pásu s výhledem do zdi nahradit během venkovní krajinou, aniž bychom se museli bát nachlazení! Teplá letní rána či naopak podvečery k výběhu přímo lákají a běžecké boty obouvají i ti, kteří jinak běhu tolik nefandí. Není divu, běhání na čerstvém vzduchu je skvělým nástrojem na pročištění hlavy. Stejně tak vděčný nám bude i kardiovaskulární systém, jelikož tento sport je výborným a jednoduchým kardio tréninkem, který zvládne každý, stačí mít jen správné boty. Množství spálených kalorií se bude lišit podle rychlosti, jakou poběžíte, průměrný šedesátikilový člověk při tempu 8 km/h spálí přibližně 498 kcal za hodinu.

A kam vyběhnout? Takových míst je nespočet, k pražským nejkrásnějším běžeckým tratím se řadí například Divoká Šárka, vyběhnout můžete dále třeba na tréninkovou trať v Oboře Hvězda, do Kunratického lesa či do Stromovky. V Brně pak můžete vyrazit do obory Holedná, Velkého Hornku či do parku pod Špilberkem.

Pár slov na závěr

Podobných letních aktivit, které si můžete užít jak se svými blízkými, tak sami, je jistě ještě celá řada a každý si najde to své. Důležité je si uvědomit, že být aktivní neznamená být pouze zavřený ve fitku s činkami, a proto nezoufejte, pokud se vám tam v určitý den zrovna nechce. V tom je krása a rozmanitost letního období. Užijte si ho tedy naplno a dopřejte si v rozumné míře vše, co k němu patří. Když u toho nezapomenete na pohyb, i kdyby to měla být jen procházka teplým letním večerem, výrazně neutrpí ani vaše postava, na které jste dřeli celou zimu.

V dalším díle se podíváme na kolektivní sporty, které si můžete v létě užít s partou.

Brněnská vinařská stezka | Vína z Moravy a vína z Čech. Domů | Vína z Moravy a vína z Čech [online]. Copyright © 2005 [cit. 09.05.2019]. Dostupné z:  https://www.wineofczechrepublic.cz/cesty-za-vinem/vinarske-trasy/moravske-vinarske-stezky/3196-brnenska-vinarska-stezka.html

Inline Stezky – INLINE BRUSLE cz. KOLEČKOVÉ BRUSLE – INLINE BRUSLE cz [online]. [cit. 09.05.2019] Dostupné z: https://www.inline-brusle.cz/inline-stezky/

McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2015). Exercise physiology: Nutrition, energy, and human performance (8th ed.). Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.

prazskecyklostezky.cz | cyklostezky, cyklotrasy Praha a okolí [online]. [cit. 09.05.2019] Dostupné z: http://www.prazskecyklostezky.cz/Default.aspx

Foto Ladronka: Autor: Sefjo – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20772404 [cit. 09.05.2019]

 

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein