Zpět na hlavní obsah
Strava

Pití vody může snížit příjem kalorií, vysvětluje nutriční specialista

Pití vody může snížit příjem kalorií, vysvětluje nutriční specialista
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Dnes se podíváme na to, zda pití vody může vést ke sníženému celkovému příjmu kalorií. Hubnutí dosáhneme pomocí kalorického deficitu, ale není to čistě jen kalorie dovnitř vs kalorie ven, metabolismus je komplikovanější a některé potraviny se v těle vstřebávají jinak.

Existuje několik studií zabývajících se efektem vody na hubnutí, a zda může vést ke sníženému příjmu kalorií. Podíváme se na to, zda nahrazování potravin vodou může být efektivním způsobem, jak snížit příjem kalorií, nebo zda jde o mýtus.

Může příjem vody snížit hlad?

Pití hodně vody je tradičně spojováno s hubnutím a běžně se užívalo pro kontrolu váhy. 1 Pití hodně vody každý den je dobré pro celkové zdraví. Čistá pitná voda také neobsahuje žádné kalorie, takže může pomoci se zvládáním tělesné váhy a redukcí kalorického příjmu, když jí nahradíme nápoje, které kalorie obsahují, jako jsou limonády. 2,3

Žízeň, pocit, který máme, když jsme lehce dehydratování, je často v mozku zaměňován s hladem. Pití spousty vody, když se snažíme zhubnout, je dobré, protože v tom případě kontumujeme vodu namísto nápojů, které obsahují spoustu kalorií a cukru. 4

Efekt toho, když si dáme vodu k jídlu, stále není dostatečně prozkoumán. Lidé mohou bez vody přežít 2-4 dny. Voda tvoří okolo 60% naší tělesné váhy a je nezbytná pro život. 5 Můžeme očekávat nižší kalorický příjem, pokud nahradíme kalorické nápoje vodou, ale to nutně nemusí znamenat dlouhodobé změny na váze. 6

Krátkodobé efekty konzumace vody zahrnují větší pocit plnosti, snížený pocit hladu 7 a lehce zvýšený výdej energie v důsledku termogenického efektu způsobeného vodou (vyšší produkce tepla v těle). 8

Je tahle strategie vždycky spolehlivá?

Pití vody za cílem zhubnout, nebo jakožto náhrada za nutričně bohaté jídlo určitě doporučit nemůžeme. Potřebujeme jídlo, abychom měli dostatek živin a energie. Voda nám tohle poskytnout nemůže a měli bychom ji pít za cílem hydratace. Je důležité, abychom se nedrželi hesla všechno nebo nic, co se týče vody. Ano, má spoustu benefitů (měli bychom se snažit vypít 6-8 sklenic vody za den), ale neměli bychom vodou nahrazovat jídlo.

To by mohlo mít za následek nedostatek energie a horší náladu a zvýšené riziko nedostatku živin.

Voda je skvělou náhradou za nápoje plné cukru, ale je důležité mít na paměti, že pití vody musí být kombinováno s kalorickým deficitem, abychom zhubli.

Co si z článku odnést

Ačkoliv nemůžeme nesouhlasit s tím, že pití více vody je prospěšné, určitě by to mělo být součástí vyvážené stravy, ale nikdy by neměla nahrazovat nutričně bohaté potraviny. Nahrazení cukrem slazených nápojů vodou může mít spoustu benefitů, co se týče váhy, ale nahrazování jídel vodou je velké ne.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Sciamanna, C. N., Kiernan, M., Rolls, B. J., Boan, J., Stuckey, H., Kephart, D., … & Dellasega, C. (2011). Practices associated with weight loss versus weight-loss maintenance: results of a national survey. American journal of preventive medicine, 41(2), 159-166. 
  2. Muckelbauer R, Sarganas G, Gruneis A, Muller-Nordhorn J. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013;98(2):282-299. 
  3. Illescas-Zarate D, Espinosa-Montero J, Flores M, Barquera S. Plain water consumption is associated with lower intake of caloric beverage: cross-sectional study in Mexican adults with low socioeconomic status. BMC Public Health. 2015 Apr 19;15:405. doi: 10.1186/s12889-015-1699-0. PMID: 25928232; PMCID: PMC4411745. 
  4. Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.
  5. Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.
  6. Dennis, E. A., Flack, K. D., & Davy, B. M. (2009). Beverage consumption and adult weight management: A review. Eating behaviours, 10(4), 237-246.
  7. Boschmann, M., Steiniger, J., Hille, U., Tank, J., Adams, F., Sharma, A. M., … & Jordan, J. (2003). Water-induced thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(12), 6015-6019.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein