Zpět na hlavní obsah
Strava

Nejpopulárnější stravovací trendy na rok 2019

Nejpopulárnější stravovací trendy na rok 2019
Evangeline Howarth
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Zajímá vás, co je nového ve světě jídla? Zde je přehled stravovacích trendů, které byste v roce 2019 měli vyzkoušet. Je čas zjistit, co bude plnit regály v uličce „nově naskladněno“ ve vašem supermarketu a objevit nějaké nové chuťové dobrodružství.

Od nedokonalé zeleniny po avokádovou zmrzlinu. Zde je přehled divných a úžasných chuťových trendů, které můžete letos očekávat.

Ne tak sladce s cukrem

Cukrová daň už ovlivnila řadu velkých korporací. Do října bylo vybráno 153,8 milionu liber (a to začala až v dubnu). Vládní agentura „Public Health England“ chce toto opatření posunout ještě dále a plánuje vydat pokyny pro všechny sektory potravinářského průmyslu, jejichž cílem je do roku 2020 dosáhnout 20% snížení používání cukru napříč devíti hlavními kategoriemi potravinářství, které se nejvíce podílí na zvyšování hmotnosti u dětí do 18 let věku.

To znamená, že možná zaznamenáte změny u velkých jmen potravinářství, včetně značek čokolády a dalších sladkostí. Existují alternativy s nízkým podílem cukru, které jsou již k dispozici, i my již máme nabídku, která obsahuje malé množství cukru a velký podíl bílkovin. Zkuste naši Proteinovou čokoládu, která nabízí o 62 % méně cukru než standardní čokoláda ze supermarketu.

Ošklivé jídlo zazáří

Zapomeňte na perfektně tvarované ovoce a zeleninu, lidé si začínají uvědomovat masivní plýtvání s potravinami, které nesplňují přesná očekávání na tvar a barvu. Podle studie Edinburské univerzity bylo v Evropě vyhozeno více než 50 milionů tun ovoce a zeleniny, protože jsou „příliš ošklivé“ aby se prodaly.

To je celkem šokující číslo – odpovídá zhruba třetině veškeré vypěstované zeleniny a ovoce v Evropě! Naštěstí, supermarkety začínají dělat prostor ve svých uličkách i ovoci a zelenině, které nejsou perfektní – je tedy na čase, abyste si na ně udělali místo také ve svém nákupním košíku.

Semínkové máslo je nejlepší

Možná už je to dávno, co jste utratili hromadu peněz za tahini, které stále máte ve spíži a ze kterého jste si chtěli připravit vlastní hummus. Měli byste ho vyhrabat, protože semínková másla jsou  věc, kterou si budete letos natírat na toasty.

Semínková másla jsou skvělou alternativou pro ty, kteří milují husté pomazánky, ale mají alergii na ořechy. Co se týče zdravých tuků, mají podobný nutriční profil jako ořechová másla a přichází v několika dalších variantách. Zkuste melounová semínka, dýňová semínka a slunečnicová semínka, která začínají plnit regály v obchodech.

Více potravin rostlinného původu

Vyhýbání se masu a mléčným výrobkům, ať z etických nebo zdravotních důvodů se ve Velké Británii stává populárnější, aby byl trh schopen uspokojit poptávku, můžete očekávat, že v regálech uvidíte více veganských produktů.

Některé supermarkety zvýšily nabídku veganských a vegetariánských produktů až o 60 %, aby dokázaly vyhovět všem, kteří touží po rostlinné stravě. Zamiřte mezi mrazáky a objevte množství bezmasých pokrmů. I my jsme letos rozšířili naši nabídku pro vegany.

Zkusili jste někdy kozu?

Kozí mléko je již mnoho let populární alternativou ke kravskému mléku, tak proč nezkusit i maso? To je otázka, kterou často pokládají farmáři v potravinářském průmyslu, protože pouze samice jsou udržovány na živu kvůli mléku.

Už se jí všude po světě, chutná stejně jako skopové a znamenalo by to, že by velké množství mladých kozlů nebylo utraceno pro nic za nic. Řada lidí se obává, že maso je tuhé jako u starší ovce, ale to je pravda pouze u starých koz.

Takže, proč kozí maso nezkusit, až na něj příště narazíte u řezníka?

Mražené příchutě jiného druhu

Co třeba lahodná a smetanová sýrová zmrzlina? Nejste přesvědčeni?

Ačkoliv byl koncept slané zmrzliny propagován již před lety od kuchařů jako je Heston Blumenthal, mezi širokou veřejností se tolik neuchytil. Některé supermarkety už plní sklady avokádovou zmrzlinou, tak proč nezkusit třeba zmrzlinu ze stiltonského sýra se suchary místo klasické vanilkové v kornoutu?

Masité veganské svačinky

Alternativy masa jsou na trhu již nějakou dobu, ale díky popularitě snižování konzumace masa a mléčných výrobků můžete očekávat, že objevíte několik nových masitých svačinek i v regálech vašeho supermarketu.

Co třeba veganské jerky vyrobené z pečené sóji nebo „facon“ (veganská slanina) pro váš ranní sendvič? Výzkumy týkající se rostlinných svačin ukázaly, že jejich popularita se zdesetinásobila, dokonce i mezi „nevegany“ a vegetariány, kteří začínají objevovat nové způsoby svačení.

Co si z článku odnést

Produkty rostlinného původu jsou nepochybně na vzestupu, stejně tak celkové povědomí o zdravých a udržitelných zdrojích potravy. To jsou skvělé zprávy pro divnou zeleninu, ale možná ne tak dobré pro avokádo, vzhledem k tomu, že doplňujeme zásoby zmrzliny s naší novou oblíbenou příchutí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein