Zpět na hlavní obsah
Strava

Multivitamíny nejsou vždycky potřeba

Multivitamíny nejsou vždycky potřeba
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Multivitamíny. Přichází v mnoha tvarech a velikostech a najdete je ve skoro každém supermarketu, lékárně nebo online. Asi ani vám nebudou zcela cizí. Možná si pamatujete, jak vám je jako dětem dávali kdysi rodiče. Třeba takoví Marťánci!

Každopádně, výživový specialista a PhD výzkumný vědec Richie Kirwan se ve svém novém videu rozpovídal o téhle dominantní součásti světa doplňků stravy. Jako vždycky se vám nesnaží říct, jak byste měli žít, ale chce, abyste mohli udělat své vlastní informované rozhodnutí.

https://www.youtube.com/watch?v=SecPzas5T4o&feature=emb_logo

Co multivitamín obsahuje?

Multivitamíny mohou být záludné. Mohou obsahovat jakoukoliv směs vitamínů, minerálů a dalších látek, ve skoro jakékoliv dávce, kterou si výrobce zvolí. Není daný konkrétní recept, ale existují určité věci, které musí být splněny, například referenční příjem nutrientů.

Je dobré zmínit, že každý máme jiné potřeby, co se příjmu vitamínů a minerálů týče. Například, dospělé ženy potřebují více železa než muži.

Obsah vitamínů a minerálů bude pravděpodobně vypsán na obalu, kde bude rozepsáno, kolik každé mikroživiny je v suplementu obsaženo – obvykle v miligramech a mikrogramech – a jako procento referenčního příjmu. Množství každého vitamínu a minerálu v doplňku stravy je malé, ale to je proto, že tělo moc nepotřebuje – proto se jim říká mikroživiny.

Opravdu je potřebujete?

Chvíle, na kterou jste všichni čekali. Důvod, proč jste otevřeli tenhle článek. Opravdu potřebujete multivitaminy? Odpověď zní: ne.

*dramatický nádech*

Dobře, to je docela dramatické. Ale počkejte, to není všechno. Pokud máte vyváženou stravu, jíte dostatek kalorií a nevynecháváte žádné skupiny potravin, pak pravděpodobně nebudete potřebovat multivitamín. Budete přijímat to, co potřebujete, ze stravy.

Ale když se podíváme na údaje nasbírané třeba ve Velké Británii, je běžné, že lidé mají nedostatek určitých živin, především vápníku, železa, zinku, vitamínu D a B12. To je často kvůli nevyvážené nebo restriktivní stravě. Například, když někdo nejí červené maso, má větší pravděpodobnost, že nebude mít dostatek železa. Nebo když někdo nejí mléčné výrobky, má větší šanci, že nebude mít dostatek vápníku.

Co asi není překvapivé, mezi vegany můžeme pozorovat větší výskyt nedostatku, jelikož vyřazují spoustu potravin a tím spoustu zdrojů vitamínů a minerálů. Takže vegani by si měli dávat větší pozor.

Snížený příjem vitamínů a minerálů může být také spojen s kalorickým deficitem.

Vitamín D

Richie říká: „Pokud máte vyváženou stravu, pravděpodobně máte dostatek všech živin.“ Ale je potřeba dodat něco k vitamínu D.

Nejlepším zdrojem vitamínu totiž není strava, ale slunce. Takže nemusí být snadné mít ho dostatek. Odpověď? Doplňky stravy.

Jsou další vitamíny a minerály, které se těžko získávají. Tělo vyžaduje hodě vápníku a hořčíku, takže jejich nedostatek je celkem běžný. A v multivitamínu často nejsou zastoupeny dostatečně, takže by mohlo být dobré užívat je zvlášť.

Co si z článku odnést

Takže teď znáte všechna fakta. Tak co to bude? Věříte svému jídelníčku a tomu, že je dostatečně vyvážený, aby vám dodal vitamíny a minerály v dostatečném množství? Nebo si radši pořídíte multivitamín?

Jako vždy, pokud máte otázky ohledně nedostatků, je dobé poradit se s odborníkem na výživu přímo.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein