Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Vitamín D

Vitamín D
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Další z vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. V poslední době se zjišťuje, že má veliký vliv na výkony sportovců a je nepostradatelnou složkou výživy. Vitamín D je pak vlastně souhrnné pojmenování steroidních hormonálních prekurzorů – kalciferolů.

Společně s parathormonem se stará o regulaci vápníku a fosfátů v organismu. Pomáhá při vstřebávání vápníku ze žaludečního traktu, je důležitý pro pevnost zubů a kostí. Užívá se i při hojení zlomenin. Má ochranný vliv na kardiovaskulární systém, příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi a dokáže bojovat i s nádorovým bujením.

Vitamín se na rozdíl od většiny ostatních vitamínů vytváří v těle. Děje se tak díky působení ultrafialového záření ze slunečního svitu – lidský organismus je schopen z něj získat až 80% potřebné denní dávky vitamínu D.

DDD se uvádí jako 5 – 10 µg/den.

Nedostatkem jsou nejvíce ohroženi hlavně kojenci a malé děti – u nich hrozí rachitida (tedy křivice), tedy špatná mineralizace kostí, kvůli které dochází k různým deformacím kostí. V dospělosti může dojít ke vzniku osteoporózy (řídnutí kostí) nebo osteomalacie (měknutí kostí). U sportovců dochází ke zhoršení svalové síly.

Nadbytek může nastat pouze orálním příjmem. Dochází k hyperkalcémii, nadměrnému množství vápníku v krvi a měkkých tkáních, kde se pak usazuje (například v srdci či ledvinách).

Nejlepším zdrojem vitamínu D je rozhodně sluneční záření. Z pokrmů by se pak jednalo například o olej z tresčích jater, lososa, sardinky, ústřice, krevety – obecně tučné mořské plody. Nachází se i ve vaječném žloutku, některých houbách, másle, margarínech, mléku a mléčných výrobcích.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein