Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Minimalizujte nadýmání a podpořte zdraví střev s těmito doplňky stravy

Minimalizujte nadýmání a podpořte zdraví střev s těmito doplňky stravy
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Náš trávicí systém toho má na svědomí hodně. Nadýmání, větry, nepravidelnost – to je jen pár věcí, za které ho můžeme vinit.

Ale to není všechno. V posledních letech studie objevily, že na zdraví střev závisí spousta dalších věcí včetně imunity a naší pokožky.

Pokud jste během posledního měsíce byli na TikToku, pravděpodobně jste si všimli trendu #guttok. Pokud ano, pak jste možná narazili na informace, které nejsou úplně správné.

Naštěstí je tu developerka Myprotein produktů Katie Brown, která si udělala čas a vybrala podle vědy nejlepší doplňky stravy, které mohou pomoci zažívání a střevům.

https://www.youtube.com/watch?v=1nhe5ANMPaw&feature=emb_logo

Proces trávení

Proces trávení začíná dřív, než jste si možná uvědomili – ještě než vám jídlo přejde přes rty. Ve skutečnosti začíná, když poprvé uvidíte nebo dokonce ucítíte jídlo, protože to stimuluje produkci slin. Sliny obsahují enzymy, které zahajují proces rozkladu potravy. Takže sbíhání slin je prvním krokem trávení.

A když už nemůžete dál čekat a konečně si poprvé pořádně kousnete, další krok trávení je tady. Kousání jídla je velkou součástí procesu trávení. Jídlo tak rozkládáte na menší kousky nejen, abyste je mohli spolknout, ale aby mělo jídlo větší povrch, což umožní snadnější práci trávicím enzymům ve slinách.

Když je jídlo dostatečně rozkousané (průměrný člověk mimochodem jídlo rozkouše 32krát, než ho spolkne), pak ho spolknete. Jídlo pak prochází vnitřním trávicím systémem, kde je ještě více rozkládáno.

Během tohoto procesu rozkladu jídla jsou uvolňovány všechny důležité nutrienty.

A to je, ve zkratce, proces trávení. A teď si pojďme říct, jak to chrání vaše střeva a mikrobiom. Jak asi víte, strava hraje největší roli ve zdraví zažívacího traktu, ale existují doplňky stravy, které vám s trávením mohou trochu pomoct.

Bromelain

Bromelain je získáván z ananasů a funguje jako proteáza. Proteáza rozkládá bílkoviny, z nichž některé mohou být hůře stravitelné. Jak stárneme, počet trávicích enzymů v žaludku přirozeně klesá. S méně enzymy můžete zažívat nadýmání nebo křeče. Bromelain s tímhle může pomoci.

Práškový inulin

Abychom si udrželi zdravý zažívací trakt, je dobré začít tím, že se budeme starat o to, co je v našich střevech. Nevěřili byste, kolik bakterií ve střevech žije – triliony – ale jsou to dobré bakterie. Hrají klíčovou roli v pomáhání rozkladu potravin a absorpci esenciálních živin. Pokud je tenhle balanc narušen, můžete pociťovat nadýmání, bolesti břicha a únavu.

Práškový inulin je rostlinná vláknina, která se řadí mezi prebiotika. Ty krmí dobré bakterie a stimulují jejich růst. Čím víc dobrých bakterií ve střevech máme, tím lépe se nám tráví potrava.

Náš produkt obsahuje expertní směs 15 bilionů živých kultur a také chlorid pro podporu normálního trávení.

Vláknina

Pokud jedete zdravý životní styl už nějakou dobu, určitě jste slyšeli o důležitosti vlákniny. Hraje důležitou roli ve zrychlení procesu trávení udržováním zdraví střev. Je neskutečně důležité, abychom jí jedli dostatek (doporučené denní množství je 30g). Pokud je váš příjem nízký a snažíte se ho navýšit, měli byste to dělat postupně, aby si tělo mohlo zvyknout.

Voda

Voda je nezbytná pro snad každý aspekt života, včetně trávení. Voda je klíčová k pohybu trávicího traktu – pokud jí nepijete dostatek, natrávené jídlo může zůstat ležet ve střevech. A to přímo křičí nadýmání a nepohodlí.

Jídelní deníček

Pokud máte potíže se zažíváním a pociťujete nadýmání a diskomfort, jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je psát si deníček, co denně sníte a kolik toho vypijete. Tak můžete identifikovat spojitosti a odhalit, které potraviny na vás mají negativní vliv.

Co si z článku odnést

Tak to bylo lepší a informačně přínosnější než cokoliv, co jsme viděli na #guttok. Děkujeme, Katie. Ale pamatujte si, problémy se zažívacím traktem mohou být komplexní. Pokud se vám něco nezdá v pořádku nebo máte bolesti, vždy se poraďte se svým lékařem.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein