Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Přírodní spalovače tuku, které fungují | Nejlepší suplementy pro spalování tuku

Přírodní spalovače tuku, které fungují | Nejlepší suplementy pro spalování tuku
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Většina z nás má trochu toho extra tuku na těle, kterého bychom se chtěli zbavit. Zatímco kardio a trénink s činkami mohou pomoct, zdravá strava a ty správné přírodní suplementy mohou být tím extra doplňkem, který potřebujete pro shození těch pár centimetrů a dosažení ideální figury. Čtěte dál a objevte nejlepší způsoby, jak zařadit přírodní spalovače tuku do vašeho denního režimu.

Co jsou přírodní spalovače tuku?

Přírodní spalovače tuku jsou látky, které se nachází v naší stravě nebo suplementech, a které zvyšují rychlost štěpení tukových buněk a produkci tepla – proces nazvaný termogeneze1. Některé přírodní spalovače zrychlují náš metabolismus a jiné mají vliv na trávení jídla, abychom se cítili více sytí. Tento článek představí nejefektivnější spalovače, abyste se pak mohli sami rozhodnout, který je ten správný pro  dosažení vašich cílů.

Jak spalovače tuku pomáhají snižovat hmotnost?

Spalovače tuku pomáhají se snižováním hmotnosti řadou způsobů. Jedním z nich je zvětšení množství hnědé tukové tkáně v těle. Vaše tělo obsahuje dva druhy tukové tkáně – bílou a hnědou. Bílý tuk je tvořen hlavně z tukových zásob v těle, které vznikají nadměrným příjmem kalorií1. Tento typ tuku zvyšuje pravděpodobnost nabírání váhy.

Hnědý tuk se v nejvyšší koncentraci vyskytuje u novorozenců a jeho množství se snižuje s věkem. Kromě řady důležitých funkcí také pomáhá regulovat tělesnou teplotu1. Hnědý tuk může být považován za „aktivní“ tkáň, která zvyšuje celkovou spotřebu energie (spalování kalorií) a vede ke vzniku tepla - termogenezi. Z toho důvodu by lepší poměr hnědého tuku k bílému vedl k lepšímu spalování kalorií a snižování hmotnosti1. Potraviny a suplementy podporující spalování tuku mohou zlepšit stimulaci tohoto efektu v našem těle.

Spalování tuku je nejlepším způsobem, jak zlepšit tělesnou konstituci. Zbavování se tělesného tuku a nahrazování čistou hmotou (svaly) zlepší váš metabolismu v dlouhodobém měřítku a může také fungovat jako prevence chronických zdravotních problémů, které jsou spojovány s nadváhou a obezitou.

Shrnutí: Přírodní spalovače tuku mohou zlepšit poměr hnědé a bílé tukové tkáně. Vyšší množství hnědého tuku zlepšuje spalování kalorií, což může vést ke snižování hmotnosti.

Benefity přírodních spalovačů tuku

Užívání přírodních spalovačů tuku může zlepšit výsledky získané díky vaší zdravé stravě a tréninkovému plánu. Kromě zlepšení aktivity tukové tkáně  v těle, použití správného paliva (potrava a suplementy) může pomoct vašemu tělu uchovávat čistou hmotu a zároveň shazovat váhu. Níže zmíněné přírodní spalovače tuku mohou povzbudit váš metabolismus a zacílit na tvrdohlavý tuk pro podporu při dosahování vašich cílů, které se týkají stavby těla a výkonnosti.

Nejlepší spalovače tuku, které fungují

Ačkoliv na trhu existují stovky produktů, které slibují, že vám pomohou spálit tuk, v tomto seznamu spalovačů naleznete přírodní produkty, na které se můžete spolehnout. Zatímco se každý den objevují nové produkty, tyto 4 přírodní spalovače vykazují pozitivní účinky již řadu let a mnoho studií podporuje jejich užívání a bezpečnost:

 

  • Zelený čaj
  • Kofein
  • Vitamin B6 & Vitamin B12
  • Bílkoviny

 

Zelený čaj je přírodní nakopávač a spalovač, který je v mnoha kulturách používán již po staletí. Látky, které podporují spalování tuku, se nazývají „katechiny“, u kterých byl objeven vliv na podporu metabolismu a spalování více energie během cvičení a odpočinku2.

Nejzajímavější informací o katechinech je, že pomáhají tělu pálit tuk jakožto primární zdroj energie2. Navíc také mohou snížit pocit hladu a fungují jako stimulant pro dodání energie. Zelený čaj tak má několik úrovní benefitů při snaze o pálení tuku. Zelený čaj navíc také obsahuje kofein, který zdvojnásobuje jeho potenciál při spalování tuku.

Kofein většina lidí využívá jako ranní prostředek na probuzení, ale kofein i má řadu dalších vlastností, které mohou pomoct při spalování tuku a podpořit metabolismu. Shazování tuku vyžaduje jednak zvýšený výdej energie a také snížený příjem energie (z jídla) – a kofein hraje roli v obojím3. Kofein funguje jako stimulant, snižuje pocit hladu a také štěpí a pálí tuky3. Kofein se přirozeně nachází v řadě potravin – od čaje a kávy po čokoládu. Je také obsažen v řadě předtréninkových suplementů a energetických nápojů. Každý na kofein reaguje jinak, takže buďte opatrní a sledujte, kolik ho konzumujete a jak to na vás účinkuje.

B komplex hraje klíčovou roli v těle, ale konkrétně vitamíny B6 a B12 hrají roli klíčovou i v metabolismu. Vitamin B6 je také známý jako pyridoxin. Vitamin B6 se nachází v řadě živočišných i rostlinných potravin jako je cizrna, hovězí, tuňák, losos, kuře, brambory nebo banány4. B6 je také využíván v řadě metabolických funkcí a také v imunitních funkcích a pro fungování mozku4. Z metabolických funkcí může být zmíněno štěpení a pálení tuku, sacharidů a bílkovin4. Efektivní metabolismus potravy je nezbytný pro zdravou tělesnou konstituci.

Vitamin B12 také hraje důležitou roli v těle. Protože se B12 nachází skoro jen v živočišných zdrojích a nemá vždy nejlepší absorpční schopnost, nedostatek B12 – který vede k určité formě anémie – je velmi častý5. Mnoho starších dospělých a veganů potřebuje doplňovat vitamin B12 prostřednictvím suplementů jako prevenci proti anémii, která může vést ke slabosti a dalším zdravotním problémům5. Doplnění B12 do vaší stravy může zlepšit váš metabolismus a také zlepšit hladinu vaší energie, pokud ho nezískáváte dostatek ze stravy.

Bílkoviny jsou běžnou živinou, kterou denně konzumujete. Navíc také mohou pomoct při spalování tuku. Když pravidelně cvičíte a snažíte se změnit svou tělesnou konstituci, konzumace vyššího množství bílkovin a snížení celkového množství kalorií je nejlepším způsobem, jak zacílit na tuk jako látku pro spalování. Konzumace extra bílkovin pomůže vašemu tělu chránit a budovat čistou svalovou hmotu a aktivuje uskladněný tuk jako palivo6.

Shrnutí: Přírodní spalovače tuku zahrnují zelený čaj, kofein, B komplex a bílkoviny. Tyto látky vám mohou pomoct spálit tuk zvýšením spotřeby energie, zlepšením hladiny energie a metabolismu a povzbuzením vašeho těla k pálení tuku jako paliva.

Co si z článku odnést

Ačkoliv existují stovky produktů, které si můžete koupit pro podporu spalování tuku, přírodní produkty jako zelený čaj, kofein, vitamíny B6 a B12 a také bílkoviny můžete snadno zabudovat do vašeho denního režimu. Všechny byly vědecky prozkoumány a prokazatelně fungují při zvyšování termogeneze tuku. Kombinace těchto přírodních mocných suplementů se zdravou stravou a pravidelným tréninkem může pomoct při spalování tuků a dosažení vašich cílů, které se týkají tělesné konstituce.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Cypess, A. M., Lehman, S., Williams, G., Tal, I., Rodman, D., Goldfine, A. B., … & Kolodny, G. M. (2009). Identification and importance of brown adipose tissue in adult humans. New England Journal of Medicine, 360(15), 1509-1517.
  2. Tokimitsu, I., & Meguro, S. (2017). 15 Anti-obesity Effects of Green Tea Catechins. Health Benefits of Green Tea: An Evidence-based Approach, 134.
  3. Harpaz, E., Tamir, S., Weinstein, A., & Weinstein, Y. (2017). The effect of caffeine on energy balance. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology28(1), 1-10.
  4. Office of Dietary Supplements. (2016, February 17). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B6. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/
  5. Office of Dietary Supplements. (2018, November 29). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B6. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  6. Dong, J. Y., Zhang, Z. L., Wang, P. Y., & Qin, L. Q. (2013). Effects of high-protein diets on body weight, glycaemic control, blood lipids and blood pressure in type 2 diabetes: meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition110(5), 781-789.

 

Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein