Zpět na hlavní obsah
Trénink

Skrze psychiku k lepším výkonům II.

Skrze psychiku k lepším výkonům II.
Andrea Skolkova
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

V minulém díle jsme si popovídali o úplně základním nastavení hlavy ve sportu. V dnešním článku už nás čekají tipy podrobnějšího rázu. Pojďme si je tedy projít! ?

ZŮSTAŇTE MOTIVOVANÍ

Motivace je základ. Občas je pro aktivního člověka velmi obtížné zůstat dostatečně namotivovaný pro danou činnost.

Jsou dny, kdy absolutně nemusíte mít chuť jít trénovat. Důležité je umět si s tímto problémem poradit. Pokud vás od trénování neodrazuje nemoc, zranění či přepětí, je dobré trénink nevynechat. Vedlo by to akorát k tomu, že přinutit se k dalšímu tréninku by pro vás bylo ještě těžší.

Jak toho docílit? Motivaci dělíme na dva tipy, na vnitřní motivaci a vnější motivaci. Vnitřní motivace vychází z vás samotných, je to vaše pohnutka k dané činnosti a směřuje k vašemu dobrému pocitu. Je „účinnější“, protože si jí vytváříte vy na základě vašich preferencí. Potom máme vnější motivaci, která se k vám nějakým způsobem dostává z okolí. Může to být například přání rodičů, tlak společnosti... většinou nebývá tak silnou motivací, protože člověk se s ní nemusí úplně ztotožnit a může pak jednat pouze z nátlaku okolí, ne proto, že by sám chtěl.

Co se týče vnitřní motivace, velmi vám pomůže:

  1. Vzpomenout si na své cíle. Vybavte si, k čemu směřujete. Proč toho chcete dosáhnout. Proč to pro vás tolik znamená.
  2. Vybavit si pocity při tréninku. Vzpomeňte si, jak šťastní jste, když odcházíte ze sportovního centra plní endorfinů a nadšení, že jste trénink zvládli.
  3. A co negativní pocity při posledním vynechání tréninku? Výčitky, zloba, smutek. To jsou pocity většiny lidí po tom, co vynechali aktivitu, i když to nebylo úplně nutné.
  4. Výsledky. Otevřete si tréninkový deník a pročtěte si, jak se díky pohybu posouváte a zlepšujete. Nebo jen zapátrejte v paměti a vzpomeňte si na pár PR nebo na to, jak jste na tom byli (vzhledově, s fyzičkou…) před rokem a jak jste na tom nyní.

A co ta vnější?

  1. Rozhovor. Promluvte si s kamarádem/členem rodiny, o kterém víte, že chápe nadšení pro sport a dostatečně vás zná. Svěřte se mu s nechutí k aktivitě. Pravděpodobně bude schopný vám pomoci motivaci najít. ?
  2. Motivační videa, hudba... Občas není potřeba nic víc, než se podívat na videa oblíbených sportovců nebo si pustit řádnou „vypalovačku“ a už se vám tělo z gauče zvedá samo a samo bere do rukou činky. ?
  3. Závody, soutěže, měření… Toto je tip jen pro některé, ale velmi pomáhá, když se člověk chystá na nějaký závod či soutěž (i kdyby to měl být běh na 5km u vás na vesnici nebo jen sázka s kamarádem o to, kdo vyhraje páku ?) a ve špatných chvílích si vzpomene, že bez tréninku těžko podá dobrý výkon.  

RELAXAČNÍ TECHNIKY A TŘÍDĚNÍ MYŠLENEK

Cítíte se svou obvyklou aktivitou přesyceni, máte pocit, že vaše hlava je plná myšlenek, nemůžete se soustředit, trpíte úzkostí, přijde vám, že nic nestíháte? Pak pravděpodobně neumíte relaxovat a vaše tělo bije na poplach.

Úplně nejjednodušší relaxační technikou (která pomáhá!) je si večer najít alespoň 10 minut (více neuškodí), pohodlně se posadit či položit někam, kde vás nic neruší (ostré světlo, hluk) a snažit se soustředit pouze na svůj dech. Dýchat zhluboka. Zpočátku vám to nepůjde, hlava bude plná potoků myšlenek, ale časem se vám zadaří. Ideální je toto kombinovat např. s jógou či jiným relaxačním cvičením, kdy tuto myšlenkovou relaxaci zařadíte ihned po cvičení.

Naopak je třeba také si umět urovnat myšlenky. Alespoň jednou za týden si najít čas na nějakých dvacet minutek, sednout si a zapřemýšlet nad tím, co se vám za dané časové období povedlo, co naopak ne, a co můžete udělat pro to, abyste příště byli úspěšnější. Zamyslet se nad tím, čeho se bojíte a zhodnotit, jestli obavy nejsou zbytečné. Pokusit se strach úplně z hlavy vyřadit. Také si v klidu naplánovat všechny aktivity, případně vyřadit ty nedůležité, neprokrastinovat, aby se vám nestávalo, že něco nestíháte.

S utříděnými myšlenkami a čistší hlavou se vám totiž bude trénovat mnohem lépe.

ČISTÁ HLAVA, LEPŠÍ TRÉNINK

Souvisí s bodem výše, ale zde se zaměříme na myšlenky při samotném tréninku. Nikdy totiž nemůžete podat velký výkon, pokud vaše hlava není soustředěna pouze na danou aktivitu. Nikdy vaše PR nebude vaším skutečným maximem, pokud se při jeho testování plně nekoncentrujete.

Je totiž extrémně důležité umět vypnout. Před výkonem se snažit v klidu vydýchat, ideomotoricky trénovat (představovat si, jak daný pohyb vykonáváte, pomalu, technicky správně, tak, jak ho vykonat chcete) a plně se soustředit pouze na něj. V tu chvíli vás zajímá pouze vaše tělo a váš výkon. Toto může být velmi obtížné, obzvláště pro ženy ?, ale dokázala to spousta lidí, jste schopni toho dosáhnout také.

ZÁVĚR

Doufám, že jsem vám svým článkem opět o trochu pomohla v nastavení psychiky při tréninku. V dalším, posledním díle z tohoto seriálu, se podíváme na výživu a roli psychiky ve správném stravování.

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein