Zpět na hlavní obsah
Trénink

5 benefitů cvičení doma – berme to z té lepší stránky!

5 benefitů cvičení doma – berme to z té lepší stránky!
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Už nějakou dobu jsou fitka zavřená a většina z nás tak cvičí doma. Možná třeba necvičíte – možná si dáváte regenerační pauzu nebo si říkáte, že bez vybavení to stejně nemá cenu.

Ještě než to ale úplně zavrhnete, máme pro vás několik skvělých důvodů proč cvičit doma. Fitko je super, samozřejmě, ale i cvičení doma může pomoci udržet váš progres.

Existuje spousta benefitů a v těchto nelehkých časech je hlavní zůstat optimističtí, takže tady je pět výhod cvičení doma.

1. Nutí vás to obměnit svou rutinu

Nový stimul, nový způsob růstu.

Být zavřený doma změní celou vaši rutinu, nejen tu fitness. Změny v tréninkovém plánu mohou vést ke zlepšení v oblastech, na které jste se dřív vůbec nesoustředili.

Můžete udělat skvělý fitness progres, aniž byste se dotkli činek. Cviky na posílení úchopu, kardio, strečink a flexibilita, cviky s vlastní vahou – tohle je skvělá šance, jak se zlepšit. Můžete tenhle čas doma také využít k tomu, abyste se naučili něco nového.

Začněte dělat jógu a vaše tělo bude ohebnější a pružnější než kdy předtím. Můžete se zaměřit více na kardio a kalisteniku, což prospěje vaší celkové fyzičce. Procvičíte svaly úplně jiným způsobem, zapojíte i jiné svalové skupiny v různých intenzitách. Je to zajímavý proces a můžete se při něm naučit něco nového, co třeba využijete příště, až vkročíte do fitka. Kliky ve stojce? Žádný problém.

2. Nikdy si nezapomenete sluchátka

Kuchyň. Splněno. Sprcha. Splněno. Jakékoliv oblečení, voda, džus, suplementy, káva, pre-workout, post-workout. Splněno.

Jste ve svém vlastním domě s přístupem ke všemu, co potřebujete. Ve fitku přístup k tomuhle všemu nemáte. Možná jste si zapomněli trhačky nebo vám došla voda, což doma není nikdy problém. Jednoduše si odskočíte do kuchyně a otočíte kohoutkem. Pokud si chcete dát proteinovou tyčinku nebo shake, můžete.

Cvičení doma nabízí určitou svobodu. Možná to je na tom to nejlepší – změní to váš vztah ke cvičení, když si můžete mezi sériemi udělat sendvič.

3. Šetří čas a úsilí

Převlékání se, řízení nebo chůze, hodit si věci do skříňky, totéž cestou zpátky. Chodit do fitka zabírá čas.

Tohle je možná na cvičení doma to vůbec nejlepší – už tam jste. Můžete začít rovnou cvičit, a jelikož jste doma, můžete mít na sobě, co chcete. Možná se ani nemusíte převlékat (ačkoliv pokud se zpotíte, tak doporučujeme, abyste to udělali).

Taky nebudete muset postávat a čekat, až se uvolní stroje nebo lavičky nebo osy. Jednoduše máte naplánovaný trénink a uděláte ho, žádné otázky, žádné problémy. Taky nemusíte opustit svojí ložnici, takže je to rychlejší a pohodlnější.

A pokud nepotřebujete šetřit časem, můžete si dát na čas, jak chcete. Dejte si pětiminutovou pauzu mezi sériemi, aniž by vás někdo vyháněl od dřepovací klece.

4. Je to čistší

Dobře, to záleží na vašem domě, ale upocené a smradlavé lavičky a náčiní, na které sahaly za den desítky a desítky špinavých rukou, doma asi nemáte. Ale to je normální a není to něco, čeho byste se za normálních okolností museli přehnaně bát – obzvlášť pokud si před a po tréninku myjete ruce – ale je dobré vědět, že doma cvičíte v čistotě.

Navíc taky máte svoji vlastní sprchu. Takže se můžete sprchovat bez nejmenších obav.

5. Máte 100% kontrolu

Hudba, cviky, vše, co používáte, čas, který tím strávíte, všechno máte 100% pod svou kontrolou. Domácí cvičení je jen vaše. Můžete dělat mrtvé tahy do rytmu heavy metalu, bez sluchátek, můžete u toho řvát, jak chcete.

Je to také skvělá šance zařadit cviky, které možná na veřejnosti dělat nechcete. Pokud máte doma činky, dělejte farmers walks, aniž byste se někomu pletli do cesty, nebo dělejte třeba jumping jacky, aniž by vás někdo soudil. Chcete si dát zumbu z videa od vaší mamky? Žádný problém.

Doma můžete dělat, co se vám zlíbí, jakkoliv dlouho chcete, být u toho hluční, jak chcete (s ohledem na sousedy). A proč si nezacvičit třeba venku?

Tahle svoboda je ten nejlepší pocit.

Co si z článku odnést

Cvičení doma může být skvělé. Obzvlášť pokud ho pojmete jako příležitost naučit se nové věci a vyzkoušet nové cviky. Musíme se na věci dívat pozitivně a pamatovat si, že ať se děje cokoliv, posiluje vás to, takže vytrvejte a makejte na sobě i doma.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein