Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

5 zdravých zvyků, které změní váš život

5 zdravých zvyků, které změní váš život
Joni McMullen
Autor a expert12 měsíců Ago
Zobrazit profil Joni McMullen

Lucy Davis, hybrid atletka a elitní fitness influencerka, je skvělou inspirací, co se týče výzev pro vaše tělo a užívání si vaší fitness rutiny.

Pyšní se tím, že má ten správný mindset. Lucy podstupuje velké fyzické výzvy – a říká, že to je díky pěti zvykům, které ji dělají fyzicky a psychicky silnější.

https://www.youtube.com/watch?v=ki_DAgz3nbg&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

1. Žádné sociální sítě po 21:30/22:00

Lucy říká, že poslední dva roky omezuje sociální sítě, než jde spát.

Lucy v minulosti zápasila s poruchou příjmu potravy a online svět pro ni představoval spoustu spouštěčů. Říkala, že když na Instagramu viděla něco, co ji rozesmutnělo nebo naštvalo, než šla spát, nemohla usnout a hodiny o tom přemýšlela.

Doporučuje vyhnout se sociálním sítím po 21:30, což jí pomáhá předcházet úzkosti nebo stresu v době, kdy byste měli relaxovat a připravovat se na spánek.

Lucy se také podělila o děsivou statistiku – „pokud na telefonu strávíte 5 hodin týdně, než vám bude 80, strávili jste na telefonu 12 let.“

Cokoliv, co můžete dělat během dne, co zkrátí čas, který trávíte na telefonu, je dobré vyzkoušet.

2. Výkon před estetikou

Během posledních dvou let se Lucy soustředí více na výkon než estetiku, díky čemuž si trénink víc užívá.

Lucy miluje být aktivní a vystavovat své tělo různým výzvám – takže když sestavovala své tréninky kolem toho, jak vypadá, přestala si trénink tak užívat.

Nyní je Lucy hybrid sportovkyně, která běhá, jezdí na kole, zvedá činky a plave – a změnilo to její vztah s fitness. Soustředění na výkon a zdraví je její hlavní prioritou, estetika je jen vedlejším produktem tréninku Lucy.

Co by Lucy poradila každému, kdo si neužívá trénink nebo ho jeho rutina nudí? „Trochu ho pozměňte a zkuste se zamyslet, jestli můžete dělat něco jiného, co vás bude víc stimulovat.“

Tenhle mindset může skutečně změnit, jak přistupujete k tréninku.

3. Hydratace

Tohle je klasika – ale Lucy říká, že hydratace je klíčem ke všem oblastem zdravého života.

Tady je pár důvodů, proč se Lucy soustředí na hydrataci:

  • Pomáhá kognitivitě
  • Pomáhá se soustředit
  • Snižuje bolest hlavy
  • Pomáhá vašemu tělu být v rovnováze
  • Pomáhá propláchnout váš systém a pracovat tělu tak, jak by mělo

Lucy pije okolo 4 litrů denně, ale doporučené množství je 2 litry. Lucy má dvoulitrovou lahev, kterou během dne doplňuje. Doporučuje, abyste si taky pořídili lahev, díky které nebudete zapomínat pít.

Vyzkoušejte třeba jednu z těchto:

Top tip od Lucy, pokud máte problém dostatečně pít? Přidejte trochu šťávy nebo džusu do vaší lahve, aby voda měla nějakou chuť.

4. Porozumění a rovnováha v jídle

Lucy vyrůstala jako soutěžící plavkyně, takže tenhle zvyk pro ni byl trošku těžší si vybudovat. Když soutěžila, měřili její tělesný tuk a neustále ji vážili, díky čemuž začala trpět tělesnou dysmorfií a poté poruchou příjmu potravy.

Hlavní změnou, kterou Lucy udělala ve svém vztahu s jídlem, bylo posunutí se od ideálu, že existují špatné a dobré potraviny.

Jídla mají různý nutriční profil, ale to z nich nedělá špatná nebo dobrá. Všeho s mírou, ať už se bavíme o banánu nebo čokoládě.

„Lidé se mě vždycky ptají, jaktože jím sladkosti a čokoládu. A alkohol? Ano, s mírou si dám všechno.“

„Je to o tom najít rovnováhu. Dávám tělu palivo na výkon, zatímco dřív jsem se jídla bála. Jídlo je palivo.“

Nevzdávejte se, pokud si musíte tenhle zvyk vybudovat po delší čas – vyvážený životní styl není něco, co se prostě přihodí přes noc.

5. Zlepšete způsob, jak se sebou mluvíte

„Jako lidi jsme velmi negativní. Díváme se na sebe v zrcadle, vytahujeme si kůži, říkáme, co se nám nelíbí.“

Zhruba před rokem změnila Lucy způsob, jakým na sebe mluví. Říká věci, které se jí na sobě líbí, ve kterých je dobrá a které na sobě oceňuje.

Také si začala psát deník, ačkoliv přiznává, že je pro ni těžké to dělat každý den, takže to dělá jen tehdy, kdy cítí, že to potřebuje.

Lucy doporučuje každému, aby si zkusili říct 5 pozitivních věcí, když mají špatný den. Můžou to být akce nebo plány, na které se těšíte, koníčky, které si užíváte, nebo něco co máte rádi.

Začněte pomalu a brzy se z toho stane zvyk.

Co si z článku odnést

Je to trochu změna od běžných tréninkových videí od Lucy, ale mentální zdraví je stejně tak důležité, jako to psychické.

Mindset je velkou částí toho, být fit – máte jen jedno tělo, takže dělejte všechno, co můžete, abyste se o něj dobře postarali.

Joni McMullen
Autor a expert
Zobrazit profil Joni McMullen
myprotein