Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Influencerka normalizující přibrání na váze u žen vypráví svůj příběh o léčení se z poruchy příjmu potravy

Influencerka normalizující přibrání na váze u žen vypráví svůj příběh o léčení se z poruchy příjmu potravy
Monica Green
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Monica Green

Na Měsíc mentálního zdraví 2021 chceme oslavit pozitivní dopad, který může mít fitness na naše mentální zdraví. Jak může být strčení si sluchátek do uší a zvedání něčeho těžkého přesně tím únikem, který potřebujeme.

Mentální zdraví není tabu a nikdo by neměl potichu trpět. Takže sdílíme příběhy těch, kteří si prošli potížemi s mentálním zdravím a objevili zdravý způsob, jak svůj život vylepšit.

Amelia Goldsmith to zná. Aby překonala poruchu příjmu potravy, kterou trpěla po skoro desetiletí, sdílela Amelia svou cestu za přibíráním se svými sledujícími na Instagramu.

Popovídali jsme si s ní, abychom odkryli, co ji přimělo se na tuto cestu vydat a jakým překážkám po cestě čelila, když podporovala svoje tělo a mysl pomocí fitness a dobré stravy.

Před cestou za přibráním

Když Amelia vyrůstala, byla vždy aktivní, tanci se věnovala od tří let. Navíc také byla vždy přirozeně štíhlá a pociťovala tlak jednak od taneční kultury a také světa kolem sebe, aby tak zůstala.

„Myslím, že to určité taneční prostředí, tlak, který jsem na sebe kladla a sociální standardy, kterými sem se obklopovala, způsobily, že jsem se řítila dolů do jakési nekončící černé propasti myšlenek spojených s jídlem, tělesnou dysmorfií a konstantní potřebou být štíhlá a vypadat sportovně.“

Časem si ten tlak vyžádal svou daň docela děsivým způsobem a teprve minulý rok si Amelia uvědomila vážnost situace.

„Po sedmi až osmi letech, kdy jsem neustále bojovala proti myšlenkám spojeným s jídlem a počítání kalorií a restrikci, jsem se v roce 2020, kdy přišel Covid, dostala do bodu, kdy jsem byla na svém dně, mentálně i fyzicky.“

Amelia neměla menstruaci celých osm let a její přátelé se o ni také začali bát.

„Můj nejlepší kamarád se mě několikrát ptal, jestli jsem v pořádku, což mě trochu vyděsilo. Po několika komentářích o mé váze jsem si začala uvědomovat, co dělám, a kam směřuju, pokud s tím něco neudělám.“

Může být těžké vypozorovat u sebe nezdravé myšlenky a chování a Amelia se na to musela podívat objektivně, aby rozpoznala, že se něco musí změnit.

„Pamatuju si, že jsem dělala live trénink s Myprotein na mém Instagramu, a že když jsem se na to video zpětně podívala, musela jsem se sama sebe ptát, jestli jsem opravdu byla tak hubená, jak na tom videu vypadám. To byl jeden z těch ojedinělých momentů, kdy jsem viděla svou skutečnou velikost a ne velikost, kterou jsem si vždycky myslela, že mám, když jsem se dívala do zrcadla.“

Změna

Po nesmírně těžkém prvním kroku, kdy Amelia akceptovala, že se něco musí změnit, dovolila světu se přidat. Celou cestu za přibráním dokumentovala na svém Instagramu.

„Konečně jsem si vybudovala kuráž přijmout, že zdraví musí být na prvním místě, což znamenalo přibrat.“

Ačkoliv každá cesta má své nahoře a dole, Ameliina cesta za přibráním ji přinesla o moc víc, než si vůbec na začátku představovala.

„Je tu TOLIK pozitiv! Vrátila se mi moje osobnost, o které jsem ani nevěděla, že jsem ji ztratila! Také se mi vrátil můj humor, daleko víc se teď směju. Čisté, čisté štěstí, energie, o moc lepší pleť, vlasy a nehty. Můj vztah s jídlem je skvělý.“

Navíc pozorovala zlepšení vztahů s ostatními lidmi i sama se sebou a znaky, že její tělo už jen nepřežívá, ale skutečně žije.

„Moje vztahy s rodinou a kamarády jsou o moc zdravější a méně toxické. Moje úzkosti jsou daleko menší, což si myslím, že souvisí také s nárůstem sebevědomí. Moje menstruace se vrátila (!!!), což znamená, že moje tělo se už nesnaží jen přežít, ale že místo toho šťastně žije. Moje libido se také vrátilo a s ním i zájem o romantické vztahy.“

Slyšet všechna ta pozitiva, která Amelia vyjmenovala, vás nutí si uvědomit, kolik toho riskujeme, jen abychom vypadali určitým způsobem, a když je tento tlak odstraněn, o kolik lépe si život můžeme užít.

„Sny, které jsem měla roky, se konečně začaly plnit a já silně věřím, že to mentalita, kterou jsem měla v souvislosti se svým tělem, jídlem, cvičením, kaloriemi a podobně, mě tolik omezovala.“

Nyní Amelia vidí fitness jako něco, co její tělo posílí, a ne něco, co ji zmenší.

Začněte svou vlastní cestu za přibráním

Navzdory pozitivům, vidět vaše tělo se zvětšovat po letech, po která jste se ho snažili smrsknout, může být těžké. Ale Amelia má několik praktických rad, jak proti tomu bojovat:

  • VĚŘTE TOMU PROCESU! Je snadné ten proces a sama sebe zpochybňovat, ale všechno to nakonec bude dávat smysl.
  • Nadýmání je normální. Dovolte tělu strávit jídlo, které jste mu dali.
  • Pokud jste na začátku nepříjemně plní, věřte, že to přejde. Vaše tělo a apetit se přizpůsobí, jen tomu dejte čas.
  • Vaše tělo při přibírání může být těžké akceptovat, ale pamatujte si, že to je dočasné a váha se rovnoměrně rozprostře.
  • Soustřeďte se na sebe, nestarejte se o lidi okolo. Jejich cíle vám nepomůžou dosáhnout těch svých.

Co si z článku odnést

Přibírání vám může připadat, jako když jdete proti všemu, co nám společnost kdy tvrdila o tom být „zdravý“, ale Amelia je důkaz, že „zdraví“ je mnohem víc než jen to, jak vypadáte.

Starání se o tělo, které máte, a oslavování všeho, co vám může dát, je mnohem přínosnější než porovnávání se s nerealistickými ideály. Power your body, empower your mind.

Monica Green
Autor a expert
Zobrazit profil Monica Green
myprotein