Zpět na hlavní obsah
Strava

Jak zůstat zdravý se studentským rozpočtem

Jak zůstat zdravý se studentským rozpočtem
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Co potřebujete? 

I když se tolik nezajímáte o sport a fitness, můžete se udržet zdraví díky jednoduchým stravovacím pravidlům. Ne, to neznamená, že budete držet dietu, to znamená, že budete jíst pravidelně a budete přijímat doporučenou denní dávku bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a vody.

Každý, kdo se zajímá o snižování hmotnosti, si musí uvědomit, že půst není ta správná volba. Pokud nebudete jíst, nebudete mít energii, budete dehydratovaní, bude Vás bolet hlava, přijde nevolnost a slabost. Pokud si stále myslíte, že to je ta správná cesta nebo pouze ukazujete svou vůli, zamyslete se znovu, nejen že budete vznětlivější při každé otázce, na kterou ani nemusíte odpovídat nebo při každém vtípku Vašich spolubydlících, půst navíc zpomalí Váš metabolismus, takže budete nabírat váhu rychleji potom, co jste drželi půst. Například, pokud se snažíte držet kalorie nízko během týdne a odměňujete se o víkendu, většinou to bude znamenat, že budete trávit jídlo pomaleji než byste mohli a pravděpodobně budete cítit nadýmání.

Jednou z nejhorších potravin, které můžete jíst, jsou rafinované sacharidy. Také jsou známé jako prázdné sacharidy, protože mají nízkou nutriční hodnotu a nezaplní Vás, což znamená, že se budete cítit hladoví brzy po jídle a budete jíst více, než kdybyste zvolili nějakou zdravější variantu.

Výhody zdravého stravování, i když Vás vůbec nezajímá posilovna ani sport, spočívají mimo jiné v tom, že budete posíleni proti některým dalším nevýhodám studentského života. Číslem jedna jsou studentské noci. Alkohol a všechno okolo, společně s nepříliš čistým ubytováním Vás činí více zranitelnými například chřipkou. Se zdravou stravou bude ale Váš imunitní systém silnější a máte tak větší šanci zvládnout výuku, noční život i následné ráno.

Příprava jídla ve větším množství

Kromě nízkého rozpočtu máte jako student také málo času. Mezi přednáškami, praktiky, mimoškolní činností, učením, psaním úkolů a Vaším sociálním životem není moc času na vaření. První radou je naučit se některé triky jak uvařit hodně jídla v co nejkratším čase a bez věnování extra pozornosti. Vařte jednoduše a ujistěte se, že máte všechny živiny, které potřebujete při zachování poměru bílkovin a sacharidů 2:1. Toto znamená dostatek masa nebo produktů s dostatkem bílkovin, které můžete zamrazit, takže nad nimi nemusíte strávit tolik času.

Pokud si vyšetříte trochu času pro přípravu jídla jednou nebo dvakrát týdně, Vaše jídla se pravděpodobně nebudou moc lišit od Vašich běžných sýrových toastů, ale ušetříte čas i peníze (a budete vědět, že jíte zdravě) díky přípravě ve velkém množství a investici do svačinových krabiček, ve kterých můžete jídlo skladovat.

Půlnoční svačinky

Stane se, především pokud nejíte pravidelně a správně, že potřebujete v noci sníst něco malého. Naštěstí pro Vás a Váš omezený rozpočet, nejlepší a nejzdravější svačinky jsou cenově nejdostupnější. Krása celozrnného pečiva a pomalých sacharidů je v tom, že Vás udrží syté déle a nebudete tak potřebovat doplňovat zásoby každý den.

Snadno stravitelné potraviny jsou Vaší první volbou, takže nejste vzhůru příliš dlouho. Vyhněte se trans-mastným tukům a rafinovaným cukrům – jinými slovy, zůstaňte u malého množství přírodního, nezpracovaného jídla a celozrnného pečiva, pokud možné. To je z důvodu toho, že jsou tráveny pomalu a dlouho, takže udržíte hlad na uzdě déle. Očividně je nejlepší si je dát brzy večer, abyste se vyhnuli nočnímu probouzení. Tady je několik tipů:

Cereálie a mléko

Avokádo

Artičoky

Banán

Arašídové máslo

Ovoce a ořechy

Celozrnné krekry

Proteinový koktejl s kaseinem.

 

Najděte alternativy k rychlému občerstvení

Studentský život nikdy nebyl známý pro abstinenci a nemůžete propásnout zábavu kvůli obavám, co byste měli a neměli. Když však přijde na jídlo, rychlé občerstvení se jeví jako snadné řešení, vždycky jsou strategicky umístěni okolo studentských klubů. Po noční party si ani nemusíte uvědomovat dlouhodobější dopad jídla z rychlého občerstvení, pokud se tomu ale můžete vyhnout, zamyslete se nad zdravější alternativou.

Dlouho vzhůru, bez dostatku živin a pravděpodobně s nízkým krevním cukrem po pití alkoholu, Vaše tělo bude pravděpodobně chtít rychlou dávku cukru a sacharidů a vůně kebabu se může zdát jako řešení. Rychlé občerstvení a nezdravé jídlo je obecně zpracováno, skládá se z rafinovaných sacharidů a má nízkou nutriční hodnota a celkově stojí podobně jako zdravější alternativy.

Teď je správný čas na promyšlení půlnočních svačinek nebo přípravy většího množství jídla, takže si můžete dát to, místo plýtvání peněz na špatné sacharidy.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein