Zpět na hlavní obsah
Trénink

Nejlepší tréninkový split pro budování svalů | Expert odhalil vše

Nejlepší tréninkový split pro budování svalů | Expert odhalil vše
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Ať už s tréninkem teprve začínáte anebo váš trénink stagnuje, expert osobní trenér Chris Broomhead má pro vás rady, jak to zvládnout. Jakožto závodní bodybuilder ví Chris něco o budování svalů, takže se připravte. Probral s námi základy svalového růstu a pak přešel k tomu, na co všichni čekáme – efektivní tréninkový split pro budování svalů.

https://www.youtube.com/watch?v=uVBVZQO2ZfI&feature=emb_logo

Když budujete svaly, potřebujete

Vytvořit stimulus

Pokud nevytvoříte stimulus prostřednictvím efektivního tréninku, nic jiného svaly nevybuduje. Je to základ pro všechno ostatní, co přijde potom. Stimulus znamená efektivní tréninkový plán, který procvičí vaše svaly.

Adekvátní spánek

Tenhle aspekt je často přehlížen – vždycky je tu ještě jedna epizoda seriálu nebo 5 minut scrollování na mobilu navíc. Ale spánek je základ, pokud chcete regenerovat. Takže odložte telefon a ponořte se do říše spánku.

Strava

Živiny, které potřebujete, a kalorie, které potřebujete. Nebojte se kalorického nadbytku – potřebujete extra kalorie, aby tělo mohlo budovat svaly. Nenechte se ale zmást, je potřeba tělu dodávat nutričně výživná jídla, nejen kalorie. A snídaně z mekáče každý den vám ty správné živiny nezajistí bez ohledu na to, jak je dobrá.

Doplňky stravy

Někde začít musíte – nikdo od vás neočekává, že utratíte jmění za špajz plný suplementů. Začněte od základů a stavte na nich.

Regenerace

Stejně tak jako je potřeba trénovat a správně jíst, je potřeba odpočívat. Běžným omylem je to, že když se budete neustále překonávat ve fitku, uvidíte výsledky rychleji. Ale pokud tělu nedáte čas odpočívat, regenerovat a růst, nikam to nepovede.

A teď to, na co čekáme…

Jak si rozdělit tréninky pro budování svalů

„Bro“ split

Nenechte se odradit názvem, je to jeden z nejpopulárnějších přístupů k tréninku. Je to trénink ve stylu splitu, kdy se soustředíte na jednu část těla každý trénink. Například, v pondělí trénujete hrudník, v úterý záda, ve středu ramena, ve čtvrtek ruce a, všemi tak odkládaný, leg day v pátek.

Tahle metoda je efektivní pro budování svalů, ale existují i jiné.

Split vršek a spodek

Pokud na trénink máte méně dní v týdnu, můžete ho rozdělit efektivněji. Řekněme, že máte tři dny v týdnu na trénink – dobrý split by mohl být vršek, spodek, vršek. Nebo tři full-body tréninky, v závislosti na vašich zkušenostech.

Pokud jste ve fitku noví, nevěnujte celý trénink jenom hrudníku – bude to na vás příliš. Místo toho si dejte tři dny full-body a zakomponujte jeden nebo dva cviky na hrudník, to bude pro vás fungovat lépe.

Jak budete budovat svaly, můžete přidat čtvrtý trénink. Pak budete mít dva dny vršek a dva dny spodek. Jak budete budovat svaly, budete potřebovat dodávat tělu větší stimulus, abyste v budování mohli pokračovat.

Push, pull, legs split

Ten, na který jste čekali. Můžete trénovat tři dny za sebou, pak mít odpočinek, pak tři dny trénink, pak odpočinek. Tímhle způsobem můžete trénovat více svalů a častěji.

Pojďme si to spočítat. Pokud trénujete jednu svalovou skupinu za trénink, máte 52 dní tréninku na každou svalovou skupinu. Ale s push, pull a legs splitem můžete trénovat až 104 dní na jednu svalovou skupinu.

A co takový trénink zahrnuje?

Push trénink

  • Hrudník
  • Ramena
  • Triceps

Pull trénink

  • Záda
  • Zadní deltové svaly
  • Biceps

Legs

  • Uhodli jste to, nohy

Co si z článku odnést

Takže co to bude? Chris nám dal několik možností, jak si rozvrhnout svůj tréninkový plán. Za nás je tu jasný vítěz. Perfektní způsob jak trénovat, odpočívat, regenerovat a opakovat.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein