Abychom oslavili měsíc mentálního zdraví tento říjen, podívali jsme se na nejlepší potraviny zlepšující náladu a vytvořili jsme lahodná jídla, která pomohou dodat výživu nejen vašemu tělu, ale i vaší mysli. 1
Podívejte se také na tento článek: 5 snadných způsobů, jak se projíst ke štěstí.
Pravděpodobně jste zvyklí na to, že vám lidé říkají, abyste vyřadili sacharidy, že? Nehledě na to, jakou špatnou pověst občas sacharidy mají, ve skutečnosti hrají velmi důležitou roli ve zlepšování naší nálady a chování.
Jezení sacharidů spouští vstup tryptofanu do mozku, což následně podporuje pocit pohody. To je proto, že tělo využívá tryptofan k tvorbě serotoninu, který hraje klíčovou roli v udržování zdravého spánkového cyklu a stabilní nálady. 2 Vždycky jsme věděli, že existuje důvod, proč se po talíři těstovin cítíme tak nepřemožitelně…
Tenhle jednoduchý recept na plněné papriky je perfektním způsobem, jak do sebe dostat zdravou porci sacharidů s nízkým glykemickým indexem, jelikož jsou plné bulguru, což je celozrnná obilovina, která obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Také mají slušnou porci bílkovin díky lahodné náplni z hovězího masa – ideální pro doplnění denní dávky.
Vychutnejte se je rovnou – štědře posypané strouhaným čedarem – nebo si je rozdělte do krabiček.
Počet porcí: 3
Ingredience
- 3 velké papriky
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 2 lžíce olivového oleje
- 500g libového hovězího
- 1 lžíce bylinek
- 1 lžíce rajčatového pyré
- Sůl a pepř
- 200g bulguru
- 400ml zeleninového vývaru
- Čerstvá pažitka
- Strouhaný čedar (podle chuti)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Umyjte a rozpulte papriky a zbavte semínek. Dejte je na plech (otevřenou stranou nahoru), pokapejte trochou olivového oleje a posypte špetkou soli a pečte 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nechte troubu zapnutou, ale teplotu snižte na 180 stupňů.
- Mezitím si opečte nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Pak přidejte mleté hovězí a vařečkou rozdělte na malé kousky. Opékejte 5 minut za stálého míchání.
- Ochuťte solí a pepřem, přidejte sušené bylinky a vmíchejte rajčatové pyré.
- Přidejte propláchnutý bulgur, dobře promíchejte a pak přidejte zeleninový vývar. Snižte teplotu a nechte probublávat 10 minut, dokud bulgur nenatáhne všechnu tekutinu.
- Každou papriku naplňte směsí a dejte na plech.
- Pečte 10 minut na 180 stupňů.
- Podávejte ihned posypané štědrou porcí strouhaného sýra a čerstvou pažitkou.