Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Studentka powerlifterka o diagnóze roztroušené sklerózy

Studentka powerlifterka o diagnóze roztroušené sklerózy
Monica Green
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Monica Green

Podpora vášně pro fitness u mladých lidí je jedním z našich hlavních cílů v Myprotein. Spousta našich milovaných ambasadorů jsou studenti, milujeme předávání jejich příběhů a inspirování nové generace, aby šla v jejich stopách.

Náš studentský ambasador program, NXTGEN, byl založen za tímto účelem a je to velký úspěch, podporujeme cesty talentovaných studentů-milovníků fitness z různých prostředí.

Jednou z těchto studentů je Nicole Latham, jednadvacetiletá studenta práv na University of Leeds. Když zrovna nestuduje, soutěží Nicole v powerliftingu. A také má černý pásek v karate. Ano, černý pásek.

Kromě univerzity, posilovny a bojových umění je také často u doktora. Nicole pozoruje fyzické symptomy neurologické poruchy už tři roky a vloni jí byla diagnostikována roztroušená skleróza (RS). Navzdory této výzvě se nevzdává. Jejím cílem je ukázat dalším mladým lidem s postižením, že mohou stále žít své životy a užívat si aktivní životní styl.

Nicole odpověděla na otázky na své Instagramu, otevřeně promluvila o své diagnóze a jak balancuje lásku ke sportu, učení a sociální život, zatímco navíc trpí RS. A tohle nám řekla.

https://www.instagram.com/p/Cc3R7qOjRPG/?utm_source=ig_embed

„Poplašné zvony se nerozezněly. Myslela jsem, že jsem jen ve stresu“

První záchvat Nicole se stal poté, co se učila na maturitu, což je velký stres pro mnoho studentů. A tehdy si myslela, že to bylo to, co to způsobilo: stres. Ale ukázalo se, že to byla závrať a pravděpodobně její první RS záchvat.

„V květnu 2019 jsem se vzbudila a viděla dvojitě, cítila se jako opilá (byla to závrať!). Jakkoliv hrozně divné to bylo, poplašné zvony se nerozezněly. Zrovna jsem měla před maturitou, tak jsem předpokládala, že jsem jen ve stresu.“

„Konečně jsem si uvědomila, že něco není správně“

Nicole se dál učila na zkoušky. Podstoupila je s jedním okem zavřeným, aby přizpůsobila svůj zrak tomu, jak byl stále poznamenaný závratí. A tehdy se rozhodla jednat a šla k doktorovi.

„Poté, co jsem podstoupila zkoušky s jedním okem zavřeným, abych viděla, se spoustou léků a bez progresu, jsem si konečně uvědomila, že něco není správně.Šla jsem na magnetickou rezonanci a byl mi v 18 diagnostikován Klinický izolovaný syndrom (CIS). To se stane tehdy, kdy máte jednu epizodu neurologických symptomů vyvolaných zánětem CNS.“

„Měla jsem intenzivní třes v ruce dva měsíce“

Po prvním záchvatu a CIS diagnóze Nicole nic nepocítila několik let. Ale v srpnu 2021 měla další.

„Věci se na pár let uklidnily, ale v srpnu 2021 jsem měla svůj druhý záchvat, což vedlo k diagnóze roztroušené sklerózy. Mým symptomem byl tentokrát intenzivní třes v levé ruce, který trval dva měsíce!“

„Chci, aby ostatní byli diagnostikováni rychle“

Dnes Nicole svou stránku využívá nejen k tomu, aby šířila povědomí o RS, podporuje lidi, aby neignorovali symptomy jako zpočátku ona, ale také aby lidem ukázala, že stále mohou žít plný život i s RS. Chce ukazovat jak dobré, tak špatné věci.

„Právě teď se chystám podstoupit léčbu pro mojí RS pomocí léků. Lhala bych, kdybych řekla, že to není děsivé, ale mám štěstí, že mi RS objevili v mladém věku. Chci využít svůj profil k ukázání mé cesty (výšiny i pády) a šíření povědomí, aby tak mohli být ostatní snad diagnostikováni rychle.“

Nicole její diagnóza nezastavila a daří se jí ve světě powerliftingu jakožto mladé postižené atletce. A je na to pyšná.

„Mým cílem je ukázat ostatním postiženým atletům, že jejich život nekončí s diagnózou. Jsem pyšná, že jsem postižená atletka.“

Co si z článku odnést

Když byla Nicole diagnostikována, vždy jen v médiích viděla reprezentace všech potíží a výzev při RS, to, co je stále možné zažívat a čeho dosáhnout i s RS, už méně.

Sledujte profil Nicole pro pořádné workouty, powerliftingové tipy a rady ohledně toho, jak vést spokojený život s MS.

Monica Green
Autor a expert
Zobrazit profil Monica Green
myprotein