Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Rozhovor s Tatianou Židekovou | Slovenská ambasadorka pro Myprotein

Rozhovor s Tatianou Židekovou | Slovenská ambasadorka pro Myprotein
Andrej Preťo
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Andrej Preťo

Tatiana s námi už je pár let a nám se i díky její průbojnosti konečně podařilo dosáhnout něčeho velkého. Jak jistě víte, Myprotein je celosvětová značka a mít vlastní kolekci a získat takovou pozornost právě pro takovou malou oblast, jako je ta naše, není jen tak! Při této příležitosti jsme se rozhodli, že se jí zeptáme na několik otázek ohledně jejího života.

Pokud se chcete dozvědět více o Tatianě, jejím životě, úspěchách, tréninku, ale také její nové kolekci, čtěte dál…

Všichni tě znají jako známou osobnost z Instagramu, ale pověz nám, co jsi dělala a jaké jsi měla plány ještě předtím, než ses k Instagramu vůbec dostala?

Co jsem dělala před Instagramem profesionálně? Nebylo toho příliš, jelikož jsem byla poměrně mladá, když Instagram vstoupil do mého života. Neměla jsem předtím žádné konkrétní plány. Jsem živel, který se umí nadchnout pro spoustu věcí. Neumím jen tak sedět doma. V naší rodině jsem měla možnost vést aktivní život odmalička. Abych k tomu měla určitou finanční svobodu, už během střední školy jsem si na svoje osobní potřeby vydělávala iniciativně sama. Začínala jsem letními brigádami v rodinném penzionu. Po střední škole jsem si pro nedostatek pracovních příležitostí hledala různé brigády. Moje záliba v oblékání mě jednoho dne přivedla k práci v módním průmyslu, kde jsem přijala místo řadové prodavačky. Zřejmě moje praktické zkušenosti a dovednosti nabyté během brigád byly základem toho, že za krátký čas jsem se vypracovala na pozici manažerky. V té samé době jsem začala být aktivní na IG. Po nějakých dvou letech jsem se dostala do stavu, kdy jsem časově nestíhala skloubit práci, začínající nabídky na spolupráci a moji potřebu se znovu pravidelně hýbat a cvičit. Uvědomila jsem si, že se musím rozhodnout, čemu dám přednost. Zda rozvoji manažerky anebo novým nepoznaným příležitostem IG. Jednoho dne jsem se rozhodla podstoupit to riziko a vyzkoušet, jaké jsou možnosti IG. V ten den jsem dala výpověď.

Kdy jsi založila svůj účet? Měla jsi v plánu vypracovat se až tak vysoko?

IG účet jsem si zakládala někdy okolo roku 2014-15. Na začátku to pro mě byl jen nástroj na ukládání a upravování fotek a časem i jejich sdílení. Právě IG pro mě byl důkazem toho, že fotka často dokáže lidem říct víc a je účinnější než slova. Vyhovovalo mi to, protože slovní komunikace nikdy nebyla moje silná stránka. V té době byly tři hlavní oblasti, kterými jsem reálně žila. Práce, která mě živila, byla spojená s módou a zřejmě víc vytáhla na povrch to, co mám v DNA po mých babičkách – pěkně se oblékat. Pravidelný pohyb v různých formách, ke kterému jsem se po určitém čase nečinnosti znovu vrátila. Nová záliba ve fotografování. Fotky různých outfitů a mých tréninků jsem prezentovala způsobem „tady a teď“. Z pohledu dnešních znalostí si myslím, že v té době jsem zřejmě byla pro algoritmus instagramu ten správný typ jeho klasického uživatele – online aktivní s interakcemi od lidí. Neměla jsem plány ani představy o číslech, kterých dosáhnu. Na IG jsem byla aktivní, protože mě to bavilo. Největší impulzy pokračovat v tom, co dělám, přicházely tehdy, když jsem četla zprávy od mých sledovatelů o tom, jak a v čem je inspiruji.

Jsi s námi už nějakou dobu a my věříme, že nám to ještě dlouho vydrží, ale zajímá nás, proč právě Myprotein? Co máš na této značce nejradši a co tě motivovalo to s námi zkusit?

Proč Myprotein? Můj život influencera se vyvíjí tak, že spolupráce si nemusím hledat, protože přicházejí jako přirozená součást toho, jak žiju. Dostávala jsem pozvánky být součástí různých projektů, které měly se mnou něco společného – životní styl, jehož součástí je zdravě žít, hýbat se s radostí a tím vytvářet dobrou atmosféru a energii pro svůj život. Myslím si, že společný motiv je ten správný základ pro každou dlouhodobou spolupráci.

S MP to bylo jinak v tom, že já jsem byla první aktivní. Měla jsem doma několik kousků od této značky zaměřené na sport a byla jsem s nimi velmi spokojená. Tehdy mi proběhlo hlavou, že právě benefity této značky mohou pomoci při cvičení i mým sledovatelům. A tak jsem si řekla, že tentokrát zkusím udělat já ten první krok a oslovila jsem Myprotein. Naše spolupráce trvá proto, že dává každému z nás smysl. Během spolupráce jsem vyzkoušela spoustu dalších věcí od Myproteinu a jsem s touto značkou nadále spokojená právě proto, že její produkty jsou ve své kvalitě cenově velmi výhodné a ve slevách tak levné, že jsou dostupné pro velkou skupinu lidí. Zároveň jsou barevně kombinovatelné a vyhovují potřebám sportovců mého typu. Velmi důležité je, že toto oblečení se při sportu stává takovou přirozenou součástí těla, člověk se v něm cítí příjemně a může se plně soustředit na sebe a pohyb, kterému se věnuje.

Pro mnohé ženy je tvoje postava vzorem. Zkus nám dát 3 základní tipy, kterých se ty držíš, abys získala a udržela si svou postavu.

Já a moje postava můžeme být pro někoho inspirací, ale pro někoho jiného také odrazením, pokud si někdo řekne, že „taková já nikdy nebudu, tak proč se mám snažit“. Je totiž pravdou, že určitý vliv na naše postavy mají i naše geny.

Pro mě osobně pohyb znamená žít kvalitnější a radostnější život. Uvědomuju si, že je to v důsledku toho, že jsem měla odmalička možnost dělat různé druhy sportu pod dohledem trenérů a vytvořila jsem si k pohybu pozitivní vztah. Nejsem profesionál, abych dávala odborné rady co a jak cvičit. Můžu jen sdílet svoje zkušenosti s tím, jak přistupovat k pohybu pro svoje zdraví a radost.

3 základní předpoklady, jak přistupovat k pohybu:

1. Motivace

Základem každé aktivity, kterou chceme dlouhodobě dělat, je mít vlastní motiv. Něco konkrétního, proč nejen začneme, ale i vydržíme a nepřestaneme. Má to být jednoduše formulovaná odpověď na otázku PROČ SE CHCI HÝBAT (CVIČIT). Takových krátkých odpovědí na tuto otázku může být víc. Motiv představuje naši konkrétní a jednoduše vyjádřenou myšlenku – co tím získám, čeho konkrétně dosáhnu a jak se budu hýbat (cvičit). Motiv má být tak silný, aby nám pomohl právě tehdy, když přijde krize.

2. Přirozenost

Základem přirozenosti je v první řadě poznání stavu svého těla a kvality svých pohybových návyků (naší aktuální osobní přirozenosti). Na to doporučuji využít především v první řadě služeb odborníka, který nám pomalu a postupně vysvětlí, jak dělat zdraví prospěšné pohyby správně. Cílem této fáze je vybudovat si správné návyky.

3. Pravidelnost

Základem pravidelnosti je vytvořit si určitý sytém, jehož základem je rozvržení toho kdy, kde a s kým budu v jednotlivé dny, týdny, měsíce během roku cvičit, sportovat, hýbat se. Při budování pravidelnosti je dobré mít parťáka, díky kterému vstanete, i když se vám nechce, nebo který vás dokáže vyhecovat v době, kdy to chcete vzdát. Měla by to být osoba, se kterou se vzájemně akceptujete v pohodě i nepohodě.

Víme, že hodně sportuješ, ale který sport tě nejvíc baví a máš ho nejradši a proč?

Miluju každý druh pohybu. I přesto jsou pro mě tréninky s vlastní vahou nevyhnutelným základem pro dosáhnutí potřebné síly v životě. I když v současné době jsem v posilovně asi každý den, moc ráda tyto tréninky doplňuji jinými sportovními a pohybovými aktivitami podle okolností. V zimě miluju klasické zimní sporty. Právě změny a pravidla v období korony mě přivedly ke ski alpu jako sportu, který jsem chtěla vyzkoušet. Tento rok jsem si ho naplno vychutnala z důvodu, že sportovat se dalo jen venku. A tak se stal další oblíbenou součástí mého života. V létě jsou to různé letní, ať už individuální nebo kolektivní sporty. Měla jsem před pár lety období, kdy jsem si najala trenéra, abych se zdokonalila v technice plavání. Také mě to bavilo. Jsem typ člověka, kterému když položíte otázku, zda chce jít dělat nějakou sportovní aktivitu, tak se většinou bez váhání hned přidá. Základem mé radosti je, že se ráda inspiruju lepšími osobami, ale stejnou radost mi dělají moje vlastní pokroky. Tato moje vlastnosti byla začátkem mého IG úspěchu, kdy ne dokonalost, ale sdílení mé cesty za zlepšením aktivit, které jsem dělala, pokroků, kterých jsem průběžně dosahovala, a mé radosti z nich vytvářely zájem o můj profil.

Co se týče fitness, víme, že děláš online tréninky pro své sledující. Co tě k tomu vedlo? Plánuješ v tom pokračovat i po úplném uvolnění omezení?

Spuštění online tréninků, kterých jsem součástí, přišlo přesně tou náhodou, kterou nám život přináší do cesty. Ne vždy jsou to náhody pozitivní. Opatření, kvůli kterým se zavřela fitka, způsobila problém a moje trenérka musela zavřít svoje fitko. Pokud ho chtěla zachránit, musela něco vymyslet, aby překonala toto nesmírně náročné období. Rozhodla se, že vyzkouší online tréninky. A v tu chvíli přišla vhod synergie založená na naší rozdílnosti. Její profesionalita a prostory a moje přirozená radost ze cvičení, potřeba i nadále v tomto období aktivně cvičit společně s online marketingem, který je zase mojí prací, která mě baví, vytvořily přirozený základ toho, že spojením našich rozdílných, ale doplňujících se schopností, jsme vytvořily základní potenciál na online cvičení v prostorách jejího balance gymu. Přidali se k nám naši partneři při vytváření zázemí pro online vysílání a jiné běžně neviditelné činnosti, bez kterých to nejde. Vytvořili jsme tak možnost pro lidi, aby cvičili s námi z domu. Po prvních dvou tréninkách jsme zjistili, že se k nám přidávají naše ženy, tedy ty, kterým to takto s námi vyhovuje, a tak jsme přidávali další a další tréninky, protože nás to nejen těšilo, ale zároveň posouvalo k zlepšování se. A tak přišlo rozhodnutí budovat profesionální koncept, který bude trvale reagovat na otvírající se nové příležitosti a rozvíjet je. Naše zkušenost z tohoto projektu je, že pokud člověk v nepřízni nezpanikaří, zjistí, že kde vznikne problém, tam zároveň vzniká i příležitost dělat něco jiného nebo jinak a často lépe. A jestli plánujeme pokračovat? Vyhodnocujeme každou pozitivní i negativní zkušenost a těšíme se na každou osůbku, kterou to s námi baví. Proto i po úplném rozvolnění omezení chceme pokračovat nejen v tom, co děláme doteď, ale napadají nás další různé vylepšení a doplňkové projekty.

Posloucháš při tréninku nějakou hudbu anebo je něco jiného, bez čeho si trénink neumíš představit, a co ti pomáhá?

V první řadě si neumím svůj trénink představit bez osoby v roli trenéra, který mě při cvičení vede. Jsem ten typ, který potřebuje, aby mi někdo rázně řekl, že jdeme dělat tyhle cviky, v tolika sériích a s tolika opakováními s doplněním informací zaměřených na otázku – proč to děláme, co tím získáme. V tomto jsem klasický uživatel, který prostě potřebuje, aby nad tréninkem přemýšlel někdo, kdo to umí a koho to baví, abych jí mohla s radostí a v klidu cvičit s ním. Pokud bych cvičila sama, tak by moje intenzita a zápal postupně vyprchaly. Myslím, že nejsem jediná, kdo to takhle vnímá, a že právě to mají na našich tréninkách rády i „naše ženy“. Důvěra, inspirace a energie jsou to, co pocítí každý, kdo se jen rozhodně a pravidelně přidá, a zároveň zjistí, že po hodině tréninku skončí zpocený, ale s úžasným pocitem, že pro sebe něco potřebného udělal. Hudba je v pořadí sice druhým, ale také významným prvkem při mém cvičení. Hudba vždy dodává další emoci, protože správně zvolená hudba zabezpečuje příliv energie během celého tréninku. Určitě je to vidět i na našich online tréninkách.

Co se týče výživy, jak vypadá tvoje strava? Jak řešíš jídelníček během hektických dnů? Máš i nějaké doplňky stravy?

Já dlouhodobě vyznávám filozofii, že každý z nás je jiný, jedinečný a ačkoliv se inspirujeme od ostatních, zároveň bychom si měli v této oblasti všímat především sebe a vnímat vliv jednotlivých potravin na naše tělo. Takže já už vím, které potraviny jsou pro moje tělo vhodné a které ne. Jejich skladba je dnes taková, že ty, které nakupuju proto, že mi neškodí, mi zároveň i chutnají. Na základě těchto mých zjištění dělám standardní a opakované nákupy, ve kterých má důležité místo ovoce a zelenina. Takový způsob přístupu má i svoje finanční a časové benefity. Netrávím čas v obchodě a nenechám se zlákat na něco, co jsem původně nechtěla kupovat. Zároveň využívám jako benefit to, co přinesla doba korony, a nakupuju i potraviny online s donáškou přímo před dveře. Následně už přípravu jídla moc neprožívám. Inspiruju se recepty, které mi někde chutnaly, a potom sem tam vařím to, na co mám právě chuť, čas a co mě podle těch inspirací napadne. Recepty nepoužívám, moje jídla jsou proto podobná, ale často v něčem jiná. Musím se ale přiznat, že ve stravování mám ještě problémy, a to v pravidelnosti. Používám takové ty běžně používané výmluvy, že nestíhám, a to vždy, když si uvědomím, že moje první jídlo je oběd. Tenhle stav chci však změnit. Po tréninku, kdy je můj výdej energie vysoký, si dávám protein. Samozřejmě i doplňky stavy považuju za potřebu dodávat tělu. Protože ráda jím, je pro mě stejně největší radost dodávat tělu energii pomocí dobrého jídla.

Řekni nám, jaké je tvoje oblíbené jídlo a také jídlo nebo potravinu, kterou bys možná neměla, ale nedokážeš jí odolat.

Možná se to o mně už dost ví, ale miluju sushi. Možná je to proto, že od malička mám jako přílohu nejradši rýži. A jídlo, které bych neměla jíst, ale neumím mu odolat, nemá svoje specifické pojmenování, protože je to „všechno sladké“. Ne že bych si sladké chtěla úplně odpírat, ale mám problém s tím, jak často a v jakém množství mě dokáže zlákat. Jsem ten typ člověka, který si neumí představit den bez sladkostí. Na závěr proto znovu odhalím svůj motiv PROČ cvičím já? Pro mě je právě láska k jídlu jednou částí motivace ke cvičení a řešení toho, jak můžu jíst i sladkosti bez výčitek svědomí. Protože výčitky svědomí mi odebírají radost ze života.

Jaká byla tvoje reakce, když tě oslovil Myprotein s návrhem na vytvoření vlastní kolekce? Co můžeme od této kolekce očekávat? Jaké tam budou kousky?

Zdálo se mi to neuvěřitelné, že mi byla jako jediné nabídnuta produktová spolupráce. V jakékoliv oblasti života, které se věnujeme, je důležité dokázat si vybudovat důvěru, dokázat spolupracovat a vytvářet společné příležitosti. Byl to pro mě velmi radostný a těžko slovy popsatelný pocit, když jsem si uvědomila, že tato velká společnost mi důvěřuje natolik, že mi navrhla jít do takové speciální spolupráce. Vybrala jsem kombinaci 4 kousků z modelů MP, ze kterých právě 2 z nich jsou ty, které mi hned na začátku sedly tak, že jsem se rozhodla oslovit firmu MP na spolupráci. Lidé se proto mohou těšit na set vytvořený s ověřenou kvalitou, pro který jsem vybrala novou barvu. Věřím, že se bude líbit. Teď už čekám na reakce, co na to řeknou ti nejdůležitější, kterým má produkt přinést užitek a radost v jednom.

Andrej Preťo
Autor a expert
Zobrazit profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein