Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Bývalý profesionální hráč rugby vypráví svůj příběh o překonávání zranění a závislosti

Bývalý profesionální hráč rugby vypráví svůj příběh o překonávání zranění a závislosti
Monica Green
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Monica Green

Měsíc mentálního zdraví je tady a my chceme oslavit dopad, který může fitness na mentální zdraví mít. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je vyslechnout si opravdové příběhy lidí, kteří s mentálním zdravím bojovali a zvítězili. Tohle je příběh Toma Armstronga.

Tom byl vychován k rugby.

Narodil se v Liverpoolu, ale přestěhoval se do rugby milujícího města St Helens, když mu bylo 5. Tom byl ke sportu veden odmalička. Hrál jako dítě, pak ve škole a nakonec hrál profesionálně. Takže když ho od slibné rugby kariéry najednou odklonilo zranění, pochopitelně utrpěla i jeho psychika.

Jakoby toho nebylo málo, Tomově manželce byla diagnostikována rakovina ve stejnou dobu, kdy byl zraněn, a narodil se jeho první syn Atlas. Tom se se vším vypořádával s pomocí drog a alkoholu. Netušil, co dělat dál.

Poté, kdy se podle svých slov dostal na úplné dno, přišel Tom na chuť zdravým pomocným mechanismům jako meditace a znovu objevil kouzlo fitness, co se týče mentálního zdraví. Tom nyní uběhl ultramaraton, triatlon, vybudoval od základů svůj vlastní byznys a přestěhoval se s manželkou a synem do nového domova.

Takhle se tam Tom dostal.

Zranění

Sportovci se často zraní, to k té práci prostě patří. Ale každý sportovec se bojí těch, které mohou ukončit jejich kariéru.

Tom ve svých 28 letech utrpěl zranění boku kvůli geneticky nepravidelně tvarované stehenní kosti, což mu způsobovalo bolest. Aby se na hřiště vrátil rychleji, byla Tomovi doporučena operace boku, což popisuje takt: „Šel jsem do té operace s tím, že to bude v pořádku, ale ve skutečnosti je tu jen 10-20% šance na vyléčení.“ Po 12 týdnech Tom cítil, že je něco s jeho bokem špatně, o čemž říká, e „věděl, že to byl konec téhle cesty“. Po devíti měsících byl Tom nucen se profesionálního rugby vzdát.

Nejhorší pro něj bylo to, že jeho zranění mohlo být vyřešeno fyzioterapií a že to, díky čemu musel skončit, byla operace, která mu měla pomoci zase hrát rychleji.

„Co teď budu dělat?“

Poté, co se mu život obrátil naruby, zůstal Tom s otázkou „co budu dělat teď?“.

Tom neměl moc pracovních zkušeností, takže možností moc neměl. A to vše v době, kdy se staral o novorozence a svou manželku.

Potom přišel rok 2020 a pandemie. Tom investoval do svého vlastního fitka, ale jeho vztah s byznys partnerem náhle skončil, takže Tom nedostal žádnou pomoc od vlády během pandemie, neměl práci a byl pod neskutečným emočním nátlakem.

„Jenom přežívání“

„Takže moje manželka byla nemocná, nedostal jsem žádnou pomoc od vlády a prostě jsem nevěděl, co dělat.“ Tom navíc žije s ADHD, což je nemoc léčená předepsanými amfetaminy, které začal zneužívat, aby unikl realitě. Vysvětluje: „Začalo to jednou tabletkou denně, dvěma tabletkami denně, třemi tabletkami denně.“ ADHD medikace ho probrala a pomohla mu přežívat den, zbytek léků po operaci boku pak užíval, aby mohl spát.

Poté přišlo tvrdé uvědomění.

„Byl jsem vzhůru ve tři ráno s dítětem, šel jsem do lednice a chtěl jsem si vzít plechovku. A tehdy jsem si uvědomil, že tohle musí přestat.“

„Tohle není můj život, tohle bych neměl dělat“

Poté, co takhle žil několik měsíců, momenty s dítětem ho navrátily zpátky do reality a začal dělat změny. Přestal s pilulkami a přestal pít.

Během své kariéry tu a tam zkoušel meditaci, ale během svého léčení se ze závislosti se do toho ponořil naplno. Vzpomíná, že „když jsem byl na temném místě, vzhůru ve 4 ráno kvůli amfetaminům, prostě jsem hodinu nebo hodinu a půl meditoval místo toho, abych šel do obchodu pro alkohol.“ Říká, že si pamatuje, jak si myslel: „Prostě tady budu sedět a budu se snažit utišit ty hlasy, tak jsem to udělal, a tehdy to začalo, říkal jsem si, že to funguje.“

Meditace je teď klíčovou součástí Tomovy rutiny. Když se vzbudí, používá red light terapii během své ranní meditace. „Věnuji se dechové technice, počítám do 10 a zase zpátky, box dýchání, vizualizaci dne, týdne nebo měsíce a vděčnosti, přemýšlím nad tím, za co jsem vděčný.“

Meditace Tomovi změnila život natolik, že se domnívá, že to bude revoluční přídavek do rugby tréninkových plánů, i součást ostatních sportů. „Pokud by se meditace stala součástí odpočinkového dne, pak si myslím, že by to ulevilo tomu všemu stresu.“

Znovuobjevení fitness

Po operaci boku, která vás vyřadí z profesionálního sportu, byste asi nečekali, že si ten dotyčný střihne 10 kilometrů, natož triatlon a určitě ne ultramaraton. Ale to je přesně to, co Tom udělal.

„Doktoři řekli, že do 40 budu muset podstoupit výměnu krčku. A já si řekl ne, tohle nebude můj osud,“ říká Tom.

Místo toho mu jeho kamarád, zkušený ultramaratonový běžec, řekl, ať se k němu přidá, na což Tom řekl: „ok, pojďme na to.“

Ultramaraton popisuje stejně, jako my popisujeme běh po pár měsících mimo. „Nebylo to tak hrozné.“ Smířil se s mentálními výzvami, těch už zažil spoustu. Fyzickou zátěž popsal jako ne příliš náročnou, ale dodal: „Dostal jsem se do poslední čtvrtiny a můj bok to prostě vzdal.“

Benefitem překonání těchto výzev pro Toma nebyl ten daný závod, ale to, co mu předcházelo. „Často sám sebe dostávám do situací, kdy to prostě musím udělat, nebo to bude trapné, jinak prostě prokrastinuju, prokrastinuju a prokrastinuju.“

Musí jíst zdravě, musí se protáhnout a pořádně trénovat, nebo bude podle vlastních slov vypadat jako blázen. Výzvy jako tahle pomáhají Toma motivovat, aby žil lépe, a nebyl chycen „na dně“.

„Promluvte si s někým“

Navzdory tomu, že se Tomovi podařilo dostat se z temného místa, říká, že to nemusí být pro všechny možné.

„Myslím, že nejdůležitější je si s někým promluvit, mít podporu. Mně vždycky šlo vyhrabávat se ze svých vlastních děr, ale to nefunguje pro každého.“ Najděte si důvěryhodného kamaráda nebo člena rodiny a řekněte jim, s čím se potýkáte.

Tom se dostal ze začarovaného kruhu, ve kterém byl, stanovil si nové cíle (a dosáhl jich) a teď má svou vlastní společnost na osobní tréninky a ke zdraví přistupuje holisticky.

„Pomáhám mužům a ženám, atletům, profesionálům, špatně diagnostikovaným lidem a lidem, kteří jsou unaveni z bolesti a omezeného pohybu, aby dostali svůj život zpátky.“

Tom povzbuzuje své klienty, aby si stanovili cíle jakožto součást svého tréninkového programu, tak jako on.

„Soustřeďuju se na zlepšování fitness a tělesné kompozice, zatímco klientům dávám program zaměřený na cíle na konci, jako je triatlon, maraton nebo třeba jen 5 km.“

Co si z článku odnést

Mentální výzvy přicházejí v různých formách a léčba není vždy stejná. Tom našel balanc díky meditaci a návratu ke cvičení, a ačkoliv daná metoda se může pro každého lišit, podpora těla často podpoří mysl. Pokud zápolíte s mentálním zdravím, s někým si promluvte a vyhledejte odbornou pomoc.

Monica Green
Autor a expert
Zobrazit profil Monica Green
myprotein