Zpět na hlavní obsah
Recepty

Losos s pestem – meal prep z jednoho plechu | Jídla zlepšující náladu

Losos s pestem – meal prep z jednoho plechu | Jídla zlepšující náladu
Lauren Dawes
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Abychom oslavili měsíc duševního zdraví, kterým říjen je, podívali jsme se na některé potraviny, která mají potenciál zlepšit náladu, a vytvořili jsme lahodná jídla, která pomohou dodat živiny jak tělu, tak naší mysli.

Podívejte se také na tento článek: 5 snadných způsobů, jak se projíst ke štěstí.

Omega 3 mastné kyseliny jsou spojované s benefity pro duševní zdraví stále a stále dokola. 1, 2 EPA a DHA, které se nachází především v rybím oleji, prokazatelně pozitivně ovlivňují náladu, což je připisováno tomu, že ovlivňují nervové signály. Existují dokonce klinické důkazy, které naznačují, že omega 3 mastné kyseliny mohou hrát roli v určitých případech deprese. 1

Losos je jedním z nejlepších zdrojů omega 3 a navíc je nabitý bílkovinami – dvojitá výhra. Tenhle super-jednoduchý recept z jednoho plechu je ideálním způsobem, jak si lososa připravit. Je plný neodolatelné chuti pesta a navíc do sebe dostanete také zdravou porci zeleniny.

Je ideální jakožto sytá večeře a pokud vám nějaká porce zbyde, snadno si ji můžete zabalit s sebou do krabičky k obědu.

Počet porcí: 4

https://www.youtube.com/watch?v=35EP9uPS6hQ&feature=emb_logo

Ingredience

  • 4 filety z lososa
  • Pesto
  • 400g cukrového hrachu setého
  • 400g brokolice
  • Svazek chřestu
  • 300g cherry rajčat
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Oregano

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Vyložte plech pečícím papírem. Ustřihněte si dostatečně velký kus na to, abyste z něj mohli vytvořit „stěnu“, která oddělí lososa od zeleniny.
  3. Na menší část plechu dejte filety z lososa a každý potřete lžící pesta.
  4. Všechnu zeleninu dejte na větší část plechu, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte oreganem – ujistěte se, že je všechna zelenina rovnoměrně pokrytá.
  5. Pečte 20 minut a okamžitě podávejte nebo dejte do krabiček. Pokud k tomu chcete také vhodnou přílohu, perfektně se k tomu hodí rýže nebo nové brambory!

Reference

  1. Logan, A. C. (2004). Omega-3 fatty acids and major depression: a primer for the mental health professionalLipids in health and disease3(1), 1-8.
  2. Shahidi, F., & Miraliakbari, H. (2005). Omega-3 fatty acids in health and disease: Part 2—Health effects of omega-3 fatty acids in autoimmune diseases, mental health, and gene expressionJournal of Medicinal Food8(2), 133-148.

Nutriční informace

Na jednu porci

Kalorie 496kcal 264 kalorií z tuku
% Doporučeného denního množství *
Tuky 29.3g 45%
Sacharidy 16.6g 6%
Bílkoviny 40.5g 81%
Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein