Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Zdravotní benefity česneku | Použití česneku bez zápachu

Zdravotní benefity česneku | Použití česneku bez zápachu
Grant Koch
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Grant Koch

Věděli jste, že česnek toho umí mnohem víc, než jen skvěle ochutit jídlo nebo vás ochránit před upíry? Předtím, než do sebe začnete cpát česnekový chleba a bagety, existuje výrazně praktičtější – a zdravější možnost, jak využít zdravotní benefity, které může česnek nabídnout. Jmenuje se česnek bez zápachu.

Česnek bez zápachu je snadný způsob, jak čerpat zdravotní benefity česneku bez problematického zápachu z úst. Česnek byl v poslední dekádě detailně zkoumán a byl podroben více než 1 000 studií. Takže, měl by se česnek bez zápachu dostat na seznam vašich denních suplementů?

Tento článek představí zdravotní benefity a potenciální vedlejší účinky česneku a důvody, proč byste měli zvážit jeho přidání do vašeho seznamu suplementů.

Co je česnek bez zápachu?

Česnek je jedlá rostlina z rodu česnekovitých. Je to také fantastická ingredience při vaření pro dodání chuti, která je často spojována s řadou zdravotních benefitů. Jedním z hlavních problémů s konzumací velkého množství česneku je, že může nechat poměrně výrazný zápach a pachuť. Díky moderní vědě existuje praktický způsob, jak využívat zdravotní benefity česneku bez silné chuti a zápachu. Česnek bez zápachu je koncentrovaná forma česneku a přichází ve formě praktických kapslí. Je rychle uvolňován do krevního řečiště a nezanechává žádnou nechtěnou chuť nebo zápach.

Zdravotní benefity česneku

Česnek je používán v alternativní medicíně po mnoho let. K dnešnímu datu existuje rostoucí množství vědeckých výzkumů, které podporují některá použití v klinickém prostředí.

Většina zdravotních benefitů česneku bez zápachu pochází ze sloučeniny v syrovém česneku s názvem allicin. Allicin je při ohřátí česneku nad určitou teplotu zničen. Syrový česnek obsahuje aktivní sloučeniny, které jsou spojovány se zdravotními benefity česneku.

Suplement česneku bez zápachu může zachovat zdravotní benefity allicinu, ale kapsle musí mít vysokou alinázní aktivitu a rychle se rozložit, aby byla látka aktivní. To znamená, že se kapsle s česnekem musí rychle rozložit, abyste získali zdravotní benefity suplementu. Pokud je trávení a vyprazdňování žaludku příliš pomalé, pak jsou benefity allicinu ztraceny.

Takže jaké tedy přesně jsou ty zdravotní benefity česneku?

1. Kardiovaskulární onemocnění Česnek již mnoho let vykazuje silné farmakologické účinky na kardiovaskulární systém. Lidé, kteří mají ve stravě velké množství česneku, vykazují nižší krevní tlak. Jiné studie ukázaly, že česnek snižuje systolický krevní tlak a pomáhá jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku.

Ateroskleróza je vytváření a tvrdnutí povlaku na stěnách tepen. Česnek vykazuje antioxidační efekty pro tepny a také pomáhá odstraňovat LDL (lipoprotein o nízké hustotě) cholesterol, který je spojován se srdečními onemocněními.

Česnek také vykazuje pozitivní efekty na triglyceridy v krvi (tuky v krvi) a také na celkovou hladinu cholesterolu. Největší benefity jsou vidět u studií na zvířatech, které však nejsou vždy stoprocentně aplikovatelné na lidi, nicméně výsledky vypadají slibně, ale je potřeba dalších výzkumů.

2. Vazodilatace Česnek vykazuje schopnost pomoct při rozšiřování cév, což umožňuje látkám rychlejší průchod. To je důležité pro celkové zdraví, protože to zlepšuje cirkulaci a efektivitu toku živin po těle.

3. Antioxidant a neuroprotektivní látka Reaktivní kyslíkové radikály (ang. ROS) volné radikály mají silnou vazbu na mnoho civilizačních nemocí, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, nechtěné záněty nebo dokonce neurologické nemoci.

Volné radikály nesou nepárové elektrony, které se, když jsou vystaveny chemickým procesům v těle, mohou stát hyper‐reaktivními a způsobit škody buňkám v těle (známé jako oxidativní stres).

Česnek obsahuje určité sloučeniny, které vykazují silné antioxidační účinky a pomáhají „vymést“ nechtěné volné radikály a snížit oxidativní stres v těle, který je jejich důsledkem.

Ačkoliv jsou studie stále omezené, existuje větší množství výzkumů týkajících se česneku a jeho benefitů pro podporu při ochraně nervového systému.

Potenciální vedlejší účinky syrového česneku

V současnosti není známo mnoho vedlejších účinků česneku ve stravě. Konzumace jednoho nebo dvou stroužků syrového česneku denně je pro většinu lidí považována za bezpečnou. Objevilo se pár výzkumů, které vykázaly nadýmání nebo zažívací obtíže při konzumaci velkého množství česneku na prázdný žaludek.

Když je česnek aplikován místně, mohou se vyskytnout potíže, pokud máte alergii. Nejčastější vedlejší efekt konzumace česneku je špatný dech a horší tělesný pach. Tyto mohou být vyrušeny v případě, že přejdete na česnek bez zápachu.

Co si z článku odnést

Česnek byl po staletí používán kvůli jeho zdravotním benefitům a jeho moderní použití ve farmacii je podporováno různými vědeckými studiemi. Česnek bez zápachu vykazuje potenciální zdravotní benefity od pomoci při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění po ochranu nervového systému.

Přidáním česneku bez zápachu do vaší stravy můžete získat to nejlepší z obou světů. To znamená, že získáte všechny potenciální benefity, pokud budete užívat kontrolované přiměřené množství, a zároveň zabráníte nechtěnému zápachu.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1. Kaye, A. D., Nossaman, B. D., Ibrahim, I. N., Feng, C. J., McNamara, D. B., Agrawal, K. C., & Kadowitz, P. J. (1995). Analysis of responses of allicin, a compound from garlic, in the pulmonary vascular bed of the cat and in the rat. European Journal of Pharmacology, 276(1–2), 21–26.

2. Lawson, L. D., & Hunsaker, S. M. (2018). Allicin Bioavailability and Bioequivalence from Garlic Supplements and Garlic Foods. Nutrients, 10(7). https://doi.org/10.3390/nu10070812

3. Mathew, B., & Biju, R. (2008). Neuroprotective Effects of Garlic A Review. The Libyan Journal of Medicine, 3(1), 23–33. https://doi.org/10.4176/071110

4. Mikaili, P., Maadirad, S., Moloudizargari, M., Aghajanshakeri, S., & Sarahroodi, S. (2013). Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Garlic, Shallot, and Their Biologically Active Compounds. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 16(10), 1031–1048.

5. Qidwai, W., & Ashfaq, T. (2013). Role of Garlic Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/125649

6. Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician, 72(1), 103–106.

Grant Koch
Autor a expert
Zobrazit profil Grant Koch

Grant Koch je nutriční specialista a certifikovaný silový coach. Vlastní několik vysokoškolských titulů z výživového poradenství a silového tréninku a také magisterský titul ve sportovní výživě se specifickým zaměřením na bílkoviny.

Grant pracuje ve fitness odvětví přes deset let a pomohl při tréninku profesionálu a sportovních týmů, ale i běžným návštěvníkům posiloven dostat se do nejlepší možné formy. V současnosti nejvíce času stráví trénováním fitness profesionálů a vzdáleným trénováním lidí.

Grant věří v to, co trénuje a odporovému tréninku se věnuje přes dvacet let. Svůj volný čas Grant nejraději tráví s manželkou a dcerou i s rodinnými psy a také dohání zameškané televizní série z Netflixu.

Zjistěte o Grantově zkušenosti více zde - a o jeho osobním tréninku zde.

myprotein