Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Sojový protein benefity a vedlejší účinky

Sojový protein benefity a vedlejší účinky
Jakub Vaňásek
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Jakub Vaňásek

Protein je makroživina, která je nezbytná pro růst, obnovu svalové tkáně a pro regeneraci buněčných funkcí. Z tohoto důvodu mnozí kulturisté, sportovci a jednotlivci, kteří chtějí prostě jen dobře vypadat, nakupují proteinové doplňky a produkty, které pomáhají zajistit potřebný denní přísun bílkovin. Nicméně když už mluvíme o proteinu, první každého napadnou syrovátkové proteinové doplňky. Někteří lidé však nemohou, nebo nechtějí konzumovat syrovátkové bílkoviny nebo proteiny ať už jsou v jakékoli formě nebo tvaru.  A tak proto hledají různé alternativy.

Co je sojový protein?

Sójový protein je protein rostlinného původu, který se dělá překvapivě ze sojových bobů. Sojové boby jsou členy rodiny hrachu a jsou překvapivě bohaté na bílkoviny.

Sója obvykle obsahuje vlákninu, isoflavony a bílkoviny a je velmi populární mezi vegany a vegetariány, kteří chtějí zvýšit svou spotřebu bílkovin a mají rádi chutné doplňky.

Sójová bílkovina rovněž poskytuje tělu lecitin a další aminokyseliny, které tvoří proteiny - stavební kameny pro růst svalů.

Výhody sojového proteinu?

Nyní, když jsme se dověděli něco o tom, co je sójová bílkovina pojďme se teď podívat na některé z hlavních výhod spojených se sójovými proteiny:

Vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu

Existuje mnoho různých proteinových doplňků rostlinného původu a i když každý z nich nabízí své vlastní jedinečné výhody a nevýhody, obecně je mezi odborníky sójová bílkovina považována za nejkvalitnější rostlinný zdroj proteinu, který je v současné době k dispozici.

Je to proto, že sójová bílkovina obsahuje všechny nejdůležitější esenciální aminokyseliny, které jsou potřebné k tomu, aby tělo uvedly do anabolického stavu.

Je bohatá na vitamíny a minerály

Další výhodou, kterou poskytuje sojový protein je skutečnost, že je přirozeně bohatý na vitaminy a minerální látky. Sojový protein poskytuje velmi slušné dávky B-komplex vitamínů, vitamin E, fosfor, draslík, zinek, železo. Každý z těchto vitamínů a minerálů přináší bezpočet benefitů našemu tělu. Například nejen že živiny přispívají k posílení imunity, ale některé minerály a vitamíny, zejména zinek a vitamíny skupiny B pomáhají, respektive zvyšují hladinu testosteronu a zvyšují celkovou energetickou úroveň.

Nárůst svalové hmoty

I když někteří mohou považovat sójové bílkoviny za "feminizující" zdroj bílkovin, ale o tom až za chvíli. Existuje řada výzkumů, které naznačují, že pokud lidé čerpající bílkoviny ze sojových proteinů, jenž by normálně měli problémy se získáním dostatečného množství proteinu ze stravy, tak právě sojový protein má u nich pozitivní vliv na nárůst svalů a jejich regeneraci.

Vedlejší účinky sojových proteinů

Takže jsme se podívali na výhody, teď je čas podívat se na ne tak skvělé aspekty spojené se sójovou bílkovinou. Jak již bylo zmíněno, sojový protein je považován za feminizující protein vzhledem k tomu, že sója obsahuje fytoestrogeny. Co to znamená? Dobře, pojďme se na to podívat.

Zvyšuje hladinu estrogenů

Bylo zjištěno, že sojový protein obsahuje fytoestrogeny a proto může sójová bílkovina vést ke zvýšení hladiny estrogenu. Estrogen je v podstatě ekvivalent ženského testosteronu a zatímco testosteron podporuje růst svalů, velikost a regeneraci a má za následek ztrátu tuku, tak bohužel estrogen má přesně opačné účinky. Vzhledem k tomu,že sója je bohatá na isoflavony, hormonální rovnováha může být narušena, což může vést k poklesu testosteronu.

Pokles testosteronu

Testosteron je dominantní mužský pohlavní hormon, který je zodpovědný za celou řadu anabolických procesů v těle. Obecně řečeno čím vyšší hladinu testosteronu daná osoba má, tím více svalů bude mít a více tuku bude spalovat. U sojového proteinu se předpokládá, že přispívá k nižší než průměrné hladině testosteronu, což může opět vést ke zvýšení estrogenu a hormonální nerovnováze v těle.

Pro koho je sojový protein vhodný?

Obecně lze říci, že sójová bílkovina je vhodná pro každého, ačkoli existují lidé, kteří mají názor, že sójová bílkovina je vhodnější jen pro některé lidi.

Například pro toho, kdo nemůže konzumovat mléčné proteinové doplňky, ať už z osobních nebo etických důvodů, sójová bílkovina je fantastická alternativa. Mnoho veganů a vegetariánů proto doplňuje bílkoviny ze sóji a mají velmi působivé výsledky.

Zapamatujte si

Takže jak vidíte, i když sójová bílkovina může nabídnout jedinečné výhody a přínosy není to úplně bez nedostatků.

Nicméně ačkoli je sojový protein spojován s vyšší hladinou estrogenu bylo by nespravedlivé ho odepsat úplně, protože jde o velmi populární suplement, co se týče veganů a vegetariánů, přičemž mnozí z nich dosahují působivých výsledků.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Vaňásek
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Sportovat jsem začal od mala. Po dobu 7 let, jsem hrál závodně lední hokej, po zranění s kolenem jsem musel přestat a našel zalíbení v posilovně. Postupem času přešlo zalíbení ve vášeň a já absolvoval kurzy trenér fitness a trenér kulturistiky, které jsem uspěšně zakončil. Dále jsem nutriční poradce, specialista na sportovní výživu a doplňky stravy. Absolvoval jsem spoustu přednášek o škodlivosti lepku a laktózy na které mám alergie. Všechny nabyté vědomosti mi pomohli v „boji“ proti těmto alergiím a já jsem schopný poskytnout relevantní informace o této problematice přátelům či klientům. Poslední dobou se specializuji na trénink sportovce a sportovní výživu a doplňky stravy. Jsem zastáncem silového cvičení, a sám cvičím v powerlifterském stylu, což se krásně podepisuje na hormonální odezvě mého těla.
myprotein