Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Jak zkvalitnit trénink? Arginin a Beta Alanin

Jak zkvalitnit trénink? Arginin a Beta Alanin
Jakub Vaňásek
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Jakub Vaňásek

V tomto článku bych se rád podíval na argnin a beta alanin. Poslední dobou reklamou vyzdvihované doplňky stravy. Jaké účinky májí na náš organismus? Jak moc nám může pomoci ve sportu a v posilování? Jsou jejich účinky podloženy vědeckými studiemi? A proč jsou jednimi ze základních složek většiny před-tréninkových doplňků? Doufám, že na všechny otázky společně nalezneme odpověď a přiblížíme Vám, proč je arginin a beta alanin tak užitečnou látkou. 

Ze začátku, jak to již bývá mým zvykem Vám představím arginin samotný. Jedná se o biogenní semiesenciální  aminokyselinu, která je esenciální pouze v době růstu. A tělo si ji dokáže vyrobit jen z části. Arginin se často používal k rekonvalescenci. Vědecké studie prokázaly jeho vliv na zvýšení sekrece růstového hormonu, z hlediska dlouhodobého užívání. Pomáhá růst dětem do výšky a dospělým nabírat svalovou hmotu. V nejednom článku je také zmínka o zvýšení lymfocytů(jedná se o typ bíle krvinky která se vyskytuje u obratlovců, lymfocit je imunitní buňka napomáhajíí ničit viry a bakterie). Další pozitivní vliv argininu je zvýšení plodnosti mužů a vyplavování toxinů z těla. Arginin je také aktivátorem NO (oxidu dusného). Tím pádem roztahuje cévy a někdy bývá součástí léků na vysoký krevní tlak. Lépe krví proudí živiny a pocit "napumpování svalů"při tréninku bývá větší, proto býva součástí před-tréninkových doplňků.

Doporučené dávkování býva od 1,5g až 3g denně, bohužel a opět jsou tyto dávky malé, a nemají velký vliv na naše tělo, a proto 5g až 10g býva daleko efektivnějšími. Nutno podotknout, že arginin může mít vliv na tvorbu oparu a proto ti z Vás, kteří na opary trpíte byste měli mít toto upozornění na paměti. A lidé, kteří mají srdeční poruchy by měli dávkování argininu vždy konzultovat s lékařem.

Bohatými potravinami na arginin jsou ořechy a semena, a především arašídy nebo mandle. Vyšší kocentraci také můžeme nálezt v kvalitní čokoládě a rozinkách.

V poslední době se staly doplňky stravy obsahující arginin populární díky tomu, že arginin pomáhá zachycovat volné radikály, reguluje hladinu soli v krvi a podporuje metabolismus tuků.

A pro koho je arginin určen?

Dalo by se říci, že pro každého. Dětem pomáhá růst, sportovci mohou nabrat čistou svalovou hmotu, u obézních lidí pomáha regulovat hladinu soli a zvyšuje prutok krve a tím živin, a dále detoxikuje organismus. U starších lidí pomáha zvyšovat imunitní systém.

BENEFITY Argininu

  • Roztažení cév, prokrovávání svalových periferií->snižuje krevní tlak
  • Zvyšuje hladinu oxidu dusného
  • Umožňuje větší přísun živin do svalů
  • Zlepšuje uminitní systém a regeneraci organismu
  • Pomáha s problémy s erekcí
  • Zvyšuje hladinu růstového hormonu
  • Odbourává přebytek "špatného cholesterolu"
  • Zachycuje volné radikály a napomáhá s vyplavováním toxinů z těla

V sortimentu Myprotein, můžete nalézt Arginin Alfa-ketoglutarát. Jde o klasiký arginin s přídavkem Alfa-ketoglutarátu(v poměru 2:1), který pomáhá zlepšit dodávku argininu v metabolickém systému.

Beta Alanin

Teď se vrhneme na další část článku a to Beta alaninu, tentokrát se jedná o neesenciální aminokyselinu, která se nacházi ve spektru beta aminokyselin. Přirozené zdroje této aminokyseliny jsou produkty bohaté na bílkoviny například kuřecí maso, vepřové a hovězí, ale patří mezi ně i ryby.

Beta alanin má spoustu benefitů, které pomůžou především silovým sprotovcům ale i ostatním, mezi hlavní patří : zvýšení svalové síly, zlepšení výkonu, zvyšuje anaerobní ale i aerobní vytrvalost a oddaluje únavu během težkých tréninků.

Dalo by se říci, že beta alanin není ani tak zodpovědný za všechna tyto pozitiva, ale je za ně zodpovědný carnosin. Beta alanin totiž zapříčiňuje vyšší syntézu carnosinu. A právě carnosin má vliv na naše tělo a organismus. Samotné pálení svalů při tréninku zapříčiňuje nedostatek carnosinu ve svalech a čím více carnosinu tělo má tím lépe a déle může sprotovec cvičit. Carnosin pomáhá stabilizovat pH svalů a zrychleně odplavuje vodíkové ionty. Jak víme, při težké zátěži se naše tělo překyseluje a je důležité mít ph pod kontrolou. Po suplementaci beta alaninu úroveň carnosinu v našem těle velmi stoupá. Podle vědeckých studií po dobu 4 týdnů podávání beta alaninu prostřednictvím doplňků stravy se zvýšilo množství carnosinu v našem těle o 42 – 65%. Což je opravdu hodně. A po 12 týdnech užívání B-Alaninu se toto číslo vyšplhalo na 85%. Taková koncentrace carnosinu v našem těle vede k lepším sportovním výkonům a aktivuje tak systémy zodpovědné za nárůst síly a hmoty.

Skvělou volbou je k samotnému beta alaninu suplementovat také kreatin. Podle vědeckých studíí mají tyto dvě látky synergický účinek. V jedné studii bylo prokázano, že skupina užívající kreatin společne s beta alaninem měla po 10 týdnech cvičení se zátěží trojnásobný nárůst svalové síly a hmoty než skupina užívající placebo.

V další byla testovaná skupina, která doplňovala pouze kreatin, vykazovala stejné zvýšení síly ale nebyly zaznamenány žádne změny v nabrání čisté ativní hmoty jako u skupiny s kreatin a beta alaninem. Následná studie prokázala, že muži s kombinací kreatin a beta alanin nabraly více svalů ale také více tuku spálili než skupina pouze s kreatinem. Nutno říci, že se jednalo o vysokoškolské hráče amerického fotbalu a ne o netrénovanou populaci. V poslední studii bylo zkoumám vliv na aerobní část tréninku, a výhody samotného beta alaninu oproti kombinaci s kreatinem. 55 sportovců  se zúčastnilo a každý kdo zkoušel kombinaci kreatin + beta alanin se zlepšil v pěti z osmi měřených atletických parametrů.

Tedy kombinace těchto látek je jedinou klinicky prozkoumanou kombinací na poli doplňků stravy.  Zvyšuje sílu, objem, regeneraci a silovou vytrvalost. Za mne je tato kombinace vynikající volbou jak pro silové sportovce, tak vytrvalce i kulturisty a pokud si vzpomenete na minulý článek o glutaminu, který se skvěle doplňuje s kreatinem, myslím, že máte neporazitelné kombo doplňků, které Vás zase posune o krok dál než právě jste.

V našem sortimentu opět naleznete beta alanin ve formě prášku a tabletách. U nás je také testovaný v rámci Světové antidopingové agentury (World anti-doping agency WADA), který dává jistotu, že výrobek neobsahuje žádnou ze zakázaných látek.

Tímto bych článek rád uzavřel, myslím si že obě dvě výše zmiňované látky jsou skvělou volbou pro aktivní sprotovce. Nezapoměňe ovšem na kvalitní, pestrý  a vyvážený jídelníček, to je základ zdraví a vysněné postavy. Doplňky stravy jsou samozřejmě účinné a přínosné pro organismus, ale vše musí být nastaveno v souladu s jídelníčkěm, životosprávou a sportovním zaměřením.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Vaňásek
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Sportovat jsem začal od mala. Po dobu 7 let, jsem hrál závodně lední hokej, po zranění s kolenem jsem musel přestat a našel zalíbení v posilovně. Postupem času přešlo zalíbení ve vášeň a já absolvoval kurzy trenér fitness a trenér kulturistiky, které jsem uspěšně zakončil. Dále jsem nutriční poradce, specialista na sportovní výživu a doplňky stravy. Absolvoval jsem spoustu přednášek o škodlivosti lepku a laktózy na které mám alergie. Všechny nabyté vědomosti mi pomohli v „boji“ proti těmto alergiím a já jsem schopný poskytnout relevantní informace o této problematice přátelům či klientům. Poslední dobou se specializuji na trénink sportovce a sportovní výživu a doplňky stravy. Jsem zastáncem silového cvičení, a sám cvičím v powerlifterském stylu, což se krásně podepisuje na hormonální odezvě mého těla.
myprotein