Existuje mnoho benefitů, které poskytuje nejoblíbenější ořechové máslo, tedy arašídové máslo. Možná ale netušíte, že některé výhody jsou významnější než jiné. Takže, čeho byste si měli všímat při nákupu arašídového másla?
Ideální odpovědí je přírodní arašídové máslo, které obsahuje pouze arašídy. To znamená žádné konzervanty nebo nechtěná aditiva, pak máte jistotu, že máslo neobsahuje nadměrné množství soli, cukru nebo palmový olej, které řada výrobců běžně přidává do svých másel.
Zpracovaná ořechová másla
Dalším velmi dobrým důvodem pro přírodní nebo organické máslo je to, že v řadě másel z obchodů jsou másla doplněna hydrogenovanými oleji a cukry. Hydrogenované oleje jsou používané kvůli snížení výrobních nákladů a pro zajištění delší trvanlivosti másla v regálech. Jak nejspíš už víte, potraviny vydrží déle díky aditivům, která nejsou (skoro) nikdy prospěšná.
Hydrogenace je proces, při kterém se tekutý nenasycený tuk mění na pevný tuk přidáním hydrogenu. Během tohoto procesu je vyroben trans-mastný tuk. Trans-mastné tuky zvyšují LDL cholesterol. Cholesterol je přenášen krví, přichycený na bílkoviny s názvem lipoproteiny. LDL (Lipoprotein s nízkou hustotou) je mnoha lidmi označován jako špatný cholesterol, protože je jeho nadměrné množství je nezdravé.
Když prohlížíte regály a vybíráte arašídové máslo, vyhněte se nízkotučným a „light“ variantám. Důvodem je, že když se výrobci zbavují tuku, často ho nahrazují cukrem. Z toho důvodu není diabetikům doporučeno kupovat tyto nízkotučné varianty.