Zpět na hlavní obsah
Strava

Stravování podle krevních skupin

Stravování podle krevních skupin
Lucie Gattnerová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Gattnerová

Teorie stravování podle krevních skupin vznikla v 80. letech 20. století. Jejím zakladatelem je americký lékař Peter D'Adamo.

Tato teorie tvrdí, že každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno tím, že každá má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou - krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, AB antigeny oba a skupina 0 nemá antigen žádný. Bylo zjištěno, že zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu červených krvinek škodlivé, pro druhou skupinu mohou být naopak vhodné, prospěšné. Právě tento objev určuje souvislost mezi krevními skupinami a stravou. Pro každou skupinu byl proto vytvořen seznam vhodných, zakázaných a neutrálních potravin.

Každému z nás byla dána do vínku jiná genetika. Díky této genetice víme, jaká onemocnění či zdravotní potíže nám nejvíce hrozí. Proto se snažíme jíst tak, abychom vzniku těchto onemocnění zabránili. A právě stravování podle krevních skupin by nám k tomu mělo dopomoci.

 

Krevní skupina 0 (0, old = stará)

Tato krevní skupina je ze všech nejstarší. V časech, kdy vznikla, převládal lov a z toho důvodu je pro tuto skupinu vhodná konzumace živočišných výrobků a masa. Přezdívá se jí také „lovecká“ skupina.  Naopak obilovinám a mléčným výrobkům by se tato skupina měla vyhýbat.   Váhový příbytek způsobuje zejména nadměrná konzumace lepku.

Povaha: Lidé s touto krevní skupinou mají vůdčí schopni, jsou velmi energetičtí, objektivní, organizovaní a zaměření na cíl.

Vhodné sporty: silový trénink, běh, plavání, jízda na kole

Krevní skupina 0 je náchylná k: snížené funkci štítné žlázy, překyselení žaludku, špatné srážlivosti krve, zánětlivým onemocněním

 

Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso skopové, hovězí, jehněčí husa, vepřové maso kuře, kachna, králík, krocan
Mořské plody makrela, treska, sleď sumcovité ryby, uzený losos, kaviár, škeble, chobotnice tuňák, měkkýši, ústřice, humr, kapr, ořský pstruh
Mléčné výrobky, vejce - camembert, kefírové mléko, máslo, sójové mléko, kozí sýr, tofu, sýr mozzarella
Tuky valašské ořechy, dýňová semena, olivový a lněný olej para ořechy, kešu, pistácie, mák řepkový olej, sezamový olej, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, slunečnicová semínka
Luštěniny strakaté fazole, černooký hrách čočka červená, čočka obecná, fazol modrý zelené fazole, fazolové lusky, zelený hrách, červené fazole, sójové boby
Obiloviny - pšeničná mouka, ovesná mouka, mouka s obsahem lepku, bílá mouka rýžová mouka, hnědá rýže, divkoká rýže, pohanka, žitná mouka
Zelenina, houby listová zelenina květák, houby, brambory, chřest, zelená cibule, ředkvičky
Ovoce sušené a čerstvé fíky, blumy ostružiny, meloun, mandarinky, banány ostružiny, kokosový ořech, jahody
Koření karob, kayenský pepř, kari, kurkuma vanilka, bílý a černý pepř, skořice karmamom, chilli, čokoláda, rozmarýn
Bylinné čaje lípa, moruše, šípky, zázvor jetel luční, aloe, třesalka heřmánek, zelený čaj, ženšen, šalvěj

 

 

Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
játra, červené maso, kapusta, špenát, brokolice, mořské řasy pšenice, kukuřice, fazole, čočka, zelí

 

Krevní skupina A (agrarian = polnohospodářská) 

Krevní skupina A je tzv. „vegetariánská“ či „zemědělská“. Dá se říci, že je přesným opakem krevní skupiny 0.

U této skupiny živočišné produkty zpomalují metabolickou činnost. U některých osob může docházet např. k zadržování vody po konzumaci živočišných bílkovin. Krevní skupina A skladuje maso ve formě tuku, což je důsledkem nízkého obsahu kyseliny usnadňující trávení masa v žaludku.  Na mléčné výrobky reagují tito lidé také celkem špatně.

Povaha: Lidé s touto krevní skupinou jsou pracovití, odpovědní,  klidní, svědomití. Touží po úspěchu, jsou velmi kreativní, ale také citliví a často se stresují.

Vhodné sporty: jóga

Krevní skupina A je náchylná k: onemocnění srdce, rakoviny jater, rakoviny žlučníku, diabetes I. typu

Krevní skupina A má citlivý imunitní systém. Jsou pro ni nejvhodnější čerstvé a organické potraviny. Lidé s touto krevní skupinou by měly konzumovat co nejvíce syrovou stravu a měli by omezit konzumaci zpracovaných potravin.

 

Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso - vepřové, hovězí, jehněčí, skopové kuřecí, krůtí
Mořské plody kapr, pstruh, makrela, mořská štika kaviár, škeble, ústřice žralok, tuňák
Mléčné výrobky, vejce jogurty, kefír a netučné zakysané výrobky, sójové mléko, sýry, tofu vejce, plnotučné mléčné výrobky, kozí sýr, mozzarella, ricotta
Tuky olivový olej, slunečnicová a dýňová semínka, mandle, vlašské ořechy, arašídy kešu, para ořechy, pistácie řepkový olej, lískové ořechy
Luštěniny Pro tuto krevní skupiny jsou vhodné všechny druhy luštěnin
Obilniny rýžová mouka, žitná mouka, ovesná mouka bílá mouka, celozrnná pšeničná mouka kuskus, divoká rýže, bílá rýže, bulgur, grahamová mouka
Zelenina, houby čekanka, česnek, mrkev kapusta, rajčata chřest, červená řepa, celer
Ovoce meruňky, ananas, třešně, blumy banány, papája, mango jablka, datle, broskve
Koření zázvor, miso kayenský pepř, chilli, bílý a černý pepř kari, tymián, máta, paprika, anýz
Bylinné čaje zelený čaj, heřmánek, zázvor jetel luční, šťovík lípa, pampeliška, moruše

 

Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
rostlinné oleje, sójové výrobky, ananas maso, uzeniny, mléko a mléčné výrobky, fazole, pšenice ve větším množství

Krevní skupina B (balanced = vyrovnaná)

Je tzv. „kočovnická“, jelikož kočovníci konzumovali jak živočišnou, tak rostlinnou stravu. Dá se říci, že se jedná o evoluční skupinu, která se snaží spojit dohromady rozdílné kultury. Jídelníček této skupiny je ze všech nejvyváženější. Mají schopnost odolávat většině závažných onemocnění.

Povaha: Lidé s krevní skupinou B bývají nekonvenční, uvolnění a nejraději se řídí vlastními pravidly.

Vhodné sporty: tenis, bojová umění, golf, turistika

Krevní skupina B je náchylná k: vzácným virovým onemocněním, autoimunitním nemocem (např. roztroušená skleróza)

 

Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso jehněčí, skopové, krůtí vepřové maso hovězí, telecí
Mořské plody losos, treska, platýs ančovičky, škeble, ústřice tuňák, kapr
Mléčné výrobky, vejce nízkotučné mléčné výrobky sójové produkty kravský sýr, sójový sýr, máslo, plnotučné mléko
Tuky olivový olej sezamová semínka, slunečnicový olej, kukuřičný olej lněný olej, para ořechy, mandle
Luštěniny sója, fazol modrý červená a zelená čočka, strakaté fazole bílé a červené fazole, fazolové lusky
Obilniny špalda, oves pšenice, pohanka, ječmen, žito grahamová mouka, bílá mouka, basmati rýže
Zelenina, houby brambory, houby, zelená zelenina dýně, olivy chřest, kopr, řepa
Ovoce ananas, banány, hroznové víno, švestky kokosový ořech, granátové jablko jablka, borůvky, mango
Koření kayenský pepř, zázvor, kari skořice, bílý a černý pepř pažitka, bazalka, koriandr, chilli, tymián
Bylinné čaje šalvěj, ženšen, šípky aloe, lípa heřmánek, mateřídouška, zelený čaj

 

Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
vejce, zvěřina, játra, kukuřice, semínka, pohanka, čočka, pšenice

Krevní skupina AB (kombinace A a B)

Tato krevní skupina je kombinací skupiny A a B. Dá se říci, že to, co škodí skupině A a B škodí také skupině AB a naopak co je pro první dvě skupiny vhodné, je vhodné také pro skupinu AB. Není to ovšem zcela shodné, samozřejmě existují také výjimky. Tato skupina je o něco aktivnější a silnější než skupina A.

Povaha: Lidé s krevní skupinou AB mají těkavou povahu. Jsou důvěryhodní a projevují velký zájem o umění. Řídí se svým vlastním přesvědčením, ale není tomu tak vždy, protože se chtějí také zavděčit ostatním a být u nich oblíbení.

Vhodné sporty: intenzivní cvičení jako např. silový trénink či běh, ale také jóga

Krevní skupina AB je náchylná k: srdečním onemocněním, chudokrevnosti, rakovině

Tato krevní skupina by se měla vyhýbat kofeinu, alkoholu a kouření. Nevhodné jsou pro ni kyselé a zavařované potraviny.

 

Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso jehněčí, skopové, králičí, krůtí červené maso, kuřecí maso bažant, játra
Mořské plody tuňák, treska, losos ančovičky, uzený losos, humr kapr, sumcovité ryby, sleď
Mléčné výrobky, vejce sýr cottage, kefír, mozzarella, ricotta plísňové sýry, parmezán syrovátka, čedar, eidam, sójové mléko a sýr
Tuky olivový olej, arašídy semena lněný olej, řepkový olej, mandle, pistácie
Luštěniny modré a červené fazole, zelená čočka černé fazole fazolové lusky, červená čočka
Obilniny ovesná mouka, rýžová mouka, rýže basmati pohankové krupky kuskus, grahamová mouka, bílá mouka
Zelenina, houby kapusta, červená řepa, celer, brambory černé olivy, zelená paprika, bílá kukuřice mrkev, kedlubna, křen, čínské zelí
Ovoce třešně, kiwi, fíky, ananas banán, kokosový ořech, granátové jablko jablka, meruňky, vodní meloun
Koření kari, miso bílý a kayenský pepř, chilli bazalka, rozmarýn, bobkový list
Bylinné čaje zelený čaj, heřmánek, šípky aloe, lípa, podběl šalvěj, pampeliška, moruše

 

Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
tofu, plody moře, mléko a mléčné výrobky červené maso, fazole, semínka, pšenice

 

Každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno odlišným antigenem s osobitou chemickou strukturou. Zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu červených krvinek škodlivé, pro druhou skupinu mohou být naopak prospěšné. Pro každou skupinu byl proto vytvořen seznam vhodných, zakázaných a neutrálních potravin.

Stravování podle krevních skupin nemusí nikomu na 100% pomoci zhubnout, ale může alespoň zčásti pomoci předejít různým zdravotním potížím, které člověku díky genetice hrozí.

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Gattnerová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
Mé jméno je Lucka a jsem studentkou Mendelova gymnázia v Opavě. Cvičím už několik let. Před dvěma lety jsem začala chodit do posilovny a úplně jsem se do toho zbláznila. Mezi mé další zájmy patří zdravé vaření, poslech hudby, nakupování zdravého jídla a sportovního oblečení a trávení času s rodinou a přáteli. Kromě toho se ve svém volném čase věnuji svému blogu, kde přispívám různými články o zdravém jídle, cvičení či zdravými recepty.
myprotein