Zpět na hlavní obsah
Strava

Cholesterol

Cholesterol
Lucie Gattnerová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Gattnerová

 

Slyšet něco pozitivního v souvislosti s cholesterolem je v dnešní době opravdu výjimečností. Ale jak to s ním ve skutečnosti je? Je opravdu tak špatný, nebo je to jen výmysl dnešní doby? To se dozvíte v tomto článku, kde si vše rozebereme a vysvětlíme.

 

Co je to cholesterol ?

Cholesterol se nachází v každé tělní buňce nejen u člověka, ale také u dalších živočichů. Jedná se o steroidní látku tukové povahy. Je důležitou stavební jednotkou mozkových buněk, nervů a některých hormonů, dále je důležitý pro tvorbu buněčných membrán.

Kde a jak vzniká ?

Většinu cholesterolu si tělo vytváří samo zejména v játrech – vytvořit jej dokáže ale skoro každá buňka. Množství, které si organismus sám vytvoří, je ovšem zčásti ovlivňováno právě příjmem cholesterolu v potravě. Pokud jej přijmeme dostatek v potravě, tělo si jej samo vytvoří méně a naopak, pokud přijímáme cholesterolu málo, tělo si jej vytvoří samo.

 

HDL vs. LDL cholesterol

Cholesterol se v našem těle vyskytuje ve dvou typech lipoproteinů. Jedná se o:

  • LDL cholesterol (low density lipoprotein) – jedná se o „zlý“ cholesterol, který přivádí cholesterol do krve. Právě při jeho nadbytku dochází ke vzniku onemocnění, mezi které patří např. ateroskleróza.
  • HDL cholesterol (high density lipoprotein) – tento cholesterol je naopak tím „hodným“. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi, odvádí přebytečný cholesterol do jater, čímž čistí cévy. Vzniká v játrech a střevních buňkách.

Vysoká hladina cholesterolu

Pokud přijímáme nadbytek cholesterolu v potravě (a zejména toho špatného), dochází k jeho ukládání ve stěnách cév. Dochází tedy k omezení průtoku krve do srdce, mozku a zbytku těla. Při zvýšené hladině cholesterolu v krvi se tak zvyšuje riziko vzniku různých onemocnění, mezi které patří ateroskleróza (kornatění tepen), mrtvice, infarkt či onemocnění periferních artérií.

Problém je v tom, že příznaky těchto onemocnění se neprojeví hned. Hladina v krvi může být zvýšená i několik let, onemocnění se začne projevovat až pak v podobě nečekaných komplikací a vzniku některého z výše uvedených onemocnění.

Zvýšená hladina se ovšem projeví v odběrech např. při kontrolních prohlídkách, načež lékař ihned reaguje a začne tento problém řešit. Pokud tedy máte obavy, raději zajděte k lékaři na odběry, klidně i pravidelně (1-2x ročně), abyste zvýšenou hladinu cholesterolu mohli co nejdříve začít řešit.

Hladina cholesterolu v krvi je ovlivněna geneticky. To ovšem neznamená, že nám nutně hrozí její zvýšení, jelikož tato hladina je ovlivňována vnějším prostředím, tedy naším životním stylem.

 

Hladinu cholesterolu by si měli hlídat zejména lidé:

  • kteří měli diagnostikovanou ischemickou chorobu srdeční, cévní mozkovou mrtvici, „mini“ mrtvici (TIA) či onemocnění periferních tepen (PAD)
  • jejichž rodinnému příslušníkovi byla diagnostikována některá z nemocí související s vysokou hladinou cholesterolu
  • trpí nadváhou
  • mají vysoký krevní tlak
  • trpí cukrovkou

Jak postupovat ?

Při zvýšené hladině cholesterolu v krvi je nutné okamžitě zasáhnout, a to změnou nejen stravovacích návyků, ale životního stylu celkově. Co to pro nás znamená ? Samozřejmostí je úprava jídelníčku, dále přidání pohybové aktivity, omezení konzumace alkoholu a omezení kouření. Vyhýbat bychom se měli také stresu, který může být také viníkem zvýšené hladiny cholesterolu.

 

Jídelníček

Tento problém se týká zejména osob se špatnými stravovacími návyky či obézních. Pro ně je tedy tato změna velká. Musí totiž dojít k následujícím :

  • Omezit příjem tuků, zejména těch nasycených (tučné maso, masné výrobky, máslo, sádlo,…)
  • Tuky by měly tvořit max. 30% z celkové přijaté energie
  • Zaměření na nenasycené tuky (rybí tuk, oleje,…)
  • Omezit konzumaci sýrů, soli, slaných pokrmů, ale také cukrovinek a jednoduchých cukrů
  • Dodržovat pitný režim (omezit konzumaci sladkých nápojů)
  • Omezit konzumaci alkoholu
  • Zvýšit příjem vlákniny – vláknina zabraňuje vstřebávání cholesterolu ze zažívacího traktu do krve)

 

Pohybová aktivita

Nutné je také zařadit pohybovou aktivitu – pohyb je pevnou součástí zdravého životního stylu a pomáhá také snižovat riziko vzniku různých onemocnění a také nám může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi – nutné je si však uvědomit, že stále je na prvním místě úprava stravovacích návyků.

Mezi vhodné pohybové aktivity patří zejména aerobní – běh, kolo, brusle, plavání apod.

Shrnutí

Cholesterol je steroidní látka tukové povahy. Náš organismus si jej vytváří sám, je však přijímán také v potravě. Pokud tedy nepřijmeme dostatek ve stravě, tělo si jej dotvoří samo. Cholesterol hraje v našem organismu důležitou roli, měli bychom se však vyhnout jeho zvýšené hladině v krvi, jelikož to může být za následek onemocnění jako je ateroskleróza, mrtvice či infarkt.

Ať už se vás zvýšená hladina cholesterolu týká či ne, bylo by dobré životní styl změnit, abyste tomuto problému předešli či zastavili jeho následky.

Hlavní změna se týká jídelních návyků. Důležitá je zdravý pestrý jídelníček. Musíme omezit konzumaci zejména nasycených tuků (tučné maso, masné výrobky) a zaměřit se na tuky nenasycené (oleje, rybí tuk). Příjem tuků by ovšem neměl tvořit více než 30% z celkové energie. Konzumujeme dostatek ovoce, zeleniny a dbáme na dostatek vlákniny, která pomáhá hladinu cholesterolu v krvi snižovat. Vhodné je také zařadit pohybovou aktivitu – nejlépe aerobní, což je například běh, cyklistika či plavání.

 

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Gattnerová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
Mé jméno je Lucka a jsem studentkou Mendelova gymnázia v Opavě. Cvičím už několik let. Před dvěma lety jsem začala chodit do posilovny a úplně jsem se do toho zbláznila. Mezi mé další zájmy patří zdravé vaření, poslech hudby, nakupování zdravého jídla a sportovního oblečení a trávení času s rodinou a přáteli. Kromě toho se ve svém volném čase věnuji svému blogu, kde přispívám různými články o zdravém jídle, cvičení či zdravými recepty.
myprotein