Zpět na hlavní obsah
Strava

Bezlepková dieta | Co to je? Jaké jsou zdravotní benefity?

Bezlepková dieta | Co to je? Jaké jsou zdravotní benefity?
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Bezlepková dieta je běžně užívaný pojem používaný při řešení celiakie (nemoci, při které je tenké střeva extrémně citlivé na lepek, což vede k zažívacím potížím při trávení jídla), ale také je často užívána pro další zdravotní benefity lidmi, kteří celiakií netrpí.

Lidé s cílem snížit váhu, ti kteří chtějí zlepšit fyzický výkon, snížit únavu nebo se zbavit nadýmání v žaludku mohou jednoduše zvolit život bez lepku a zjistit, zda to zlepší jejich celkovou zdravotní a sportovní úroveň.

Co je bezlepková dieta?

Jak název napovídá, bezlepková dieta je dieta, která neobsahuj lepek.

Lepek je popisován jako bílkovinná sloučenina, nacházející se v pšenici a příbuzných obilovinách jako jsou ječmen nebo žito.

Přechod na bezlepkovou dietu může být na začátku náročný a jako u většiny diet, zabere nějaký čas, než si na ní zvyknete.

Ale – Nepanikařte!

Existuje mnoho bezlepkových alternativ, ze kterých můžete profitovat v delším časovém horizontu!

 

Čemu se při bezlepkové dietě vyhnout?

Kromě ječmene a žita (slad a sladová ochucovadla jsou většinou vyráběna z ječmene), pšenice je tabu pro ty, kteří dodržují bezlepkový životní styl, protože často způsobuje únavu, bolesti hlavy, pomalost atd.

Pšenice se vyskytuje v řadě „běžných produktů“ v potravinářském průmyslu a může se objevovat pod více názvy:

– Durum mouka

– Farina

– Grahamová mouka

– Špalda

– Kamut

– Semolina

 

Těmto potravinám byste se měli vyhnout, pokud nejsou označeny jako bezlepkové:

Pivo

✗ Chléb

✗ Dorty/sladkosti

✗ Cereálie

✗ Krekry a sušenky

✗ Těstoviny

✗ Reformované maso

✗ Omáčky/Dresingy

Pamatujte, že tento seznam není konečný a potraviny budou ve složení vždy označeny tučně – jen se ujistěte, že si přečtete složení Vašeho jídla, abyste měli jistotu! Existují také bezlepkové verze těchto potravin!

 

Co mohu jíst při bezlepkové dietě?

Seznam „zakázaných“ potravin se může zdát vyděračský, ale existuje mnoho potravin, které můžete jíst, včetně:

Fazolí, semen a ořechů

 Vajec

Masa, Ryb a drůbeže

Ovoce

 Zeleniny

 Většiny mléčných produktů

Existují také obiloviny a škroby, které mohou být součástí bezlepkové diety, hledejte ve složení názvy jako kukuřice, lněné semínko, quinoa nebo rýže.

 

Výhody bezlepkové diety

Bezlepkové potraviny mohou nahradit Vaše běžné jídlo a jsou plné antioxidantů a vitamínů a pomáhají Vám vést zdravější život.

Snižování váhy je jednodušší, pokud omezíte zpracované sacharidy, které byste jinak konzumovali. 

 Vaše tělo může být schopno lépe konzumovat potravu; budete tak méně náchylní k bolestem žaludku, nadýmání, průjmům atd.

 Více energie během dne.

 Pomáhá předcházet symptomům celiakie.

 

 

Nevýhody bezlepkové diety

✗ Může být obtížné najít bezlepkové alternativy k Vašemu jídlu.

✗ Změnou na bezlepkovou dietu se může stát, že nebudete moct konzumovat některé Vaše oblíbené pokrmy (což by nemusel být problém, pokud se pokoušíte snižovat váhu!)

✗ Neexistuje seznam dobrých a špatných potravin, záleží na pestrosti, vždycky čtěte složení.

Tipy pro bezlepkový životní styl

1) Vychutnejte si bezlepkové náhrady, které byste třeba jinak nevyzkoušeli – a vyzkoušejte různé věci, abyste se neunudili stále stejným jídlem.

2) Čtěte etikety, když jdete nakupovat, abyste si byli jisti, že vybíráte bezlepkové jídlo. Všechny potraviny mají seznam alergenů, které mohou být jednoduše nalezeny ve složení.

3)  Vezměte na vědomí křížovoukontaminaci. Umývejte kuchyňské povrchy, používejte různé utěrky atd.  pro zajištění toho, že Vaše bezlepkové jídlo nebude kontaminováno normálními potravinami s lepkem.

4)Experimentujte s jídlem, využijte lahodné recepty, které naleznete na The Zone.

 

 

Rada na závěr

Bezlepková dieta je perfektní pro lidi, kteří trpí celiakií, protože ulevuje od nepříjemných symptomů, kterými můžete trpět. Také může jít o skvělou, zdravou dietu pro ty, kteří netrpí – vyzkoušejte a uvidíte, pro každého funguje něco jiného, protože každý je jiný!

Je dobré konzultovat nejprve Váš zájem o bezlepkovou dietu s Vaším doktorem/výživovým poradcem, protože nemusí být nezbytné vyjmout lepek z Vaší stravy.

 

Zkoušíte najít tu pravou dietu pro Vás?

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein